Δύσκολη η φετινή χρονιά για το ελαιόλαδο στην Ελλάδα - Μειωμένη κατά 20% η παραγωγή
Δύσκολη είναι η φετινή χρονιά για το ελαιόλαδο στην Ελλάδα, με προβλήματα όσον αφορά στην ποσότητα αλλά και την ποιότητα, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία σε ορισμένες περιοχές για την απειλή του βακτηρίου Xylella fastiodiosa.
«Η ελιά είναι ευαίσθητη σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ υπήρξε και δακοπροσβολή», εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Οικονόμου, διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ και σημειώνει: «η μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου είναι φέτος περίπου 20%. Κάθε χρόνο η παραγωγή κυμαίνεται σε περίπου 280 χιλιάδες τόνους και φέτος διαμορφώνεται σε 200-220 χιλιάδες τόνους.Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι Ιταλοί. Μόνο η Ισπανία, η Τυνησία και η Τουρκία έχουν φέτος λάδι». Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πάντως πρόβλημα επάρκειας καθώς «από τη μία πλευρά, είμαστε μια χώρα με πλεόνασμα και από την άλλη, υπάρχει μείωση της κατανάλωσης στις ελαιοπαραγωγικές αλλά και στις καταναλώτριες χώρες της τάξης του 10-15%. Στη χώρα μας υπάρχουν αποθέματα λαδιού και από την περσινή χρονιά, οπότε αν κάτι επηρεαστεί θα είναι οι εξαγωγές μας σε χύμα ελαιόλαδο. Υπάρχει, όμως, πρόβλημα με την ποιότητα, θα λείψουν δηλαδή οι καλές ποιότητες του προϊόντος».
Συναγερμός έχει σημάνει την ίδια ώρα σε περιοχές με ελαιόδεντρα που βρίσκονται κοντά στην Ιταλία, όπως στα νησιά του Ιονίου και στην Πελοπόννησο, λόγω της απειλής του βακτηρίου Xylella fastiodiosa ή αλλιώς «έμπολα» των ελαιόδεντρων. Δημοσιεύματα θέλουν, μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, να εντοπίστηκε και στην Ισπανία. «Στην Ελλάδα δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κάτι», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Καμβύσης, πρόεδρος της Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων του ΣΕΒΙΤΕΛ. Τονίζει πάντως, ότι επικρατεί ανησυχία μεταξύ των ελαιοπαραγωγών των γειτονικών στην Ιταλία περιοχών και καλεί όποιον εντοπίσει στα δέντρα του «κάποια ένδειξη που δεν γνωρίζει, δεν είναι δηλαδή από τις απλές ασθένειες, να απευθύνεται άμεσα στους τοπικούς γεωπόνους, έτσι ώστε αν έχουν ένα – δύο δέντρα πρόβλημα, να κόβονται και να καίγονται χωρίς καμία καθυστέρηση». Όπως εξηγεί ο κ Καμβύσης, πρόκειται για «ένα βακτήριο που καταστρέφει το δέντρο, το οποίο μόλις προσβληθεί, φαίνεται ότι δεν μπορεί να ξαναγεννηθεί. Γι' αυτό, έχει δοθεί εντολή να εκριζωθούν τα άρρωστα δέντρα στην Ιταλία. Δεν υπάρχει αντίδοτο. Επισκέφθηκα πληγείσες περιοχές, είναι τρομερή καταστροφή. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τρόπος καταπολέμησης του βακτηρίου που δεν προσβάλλει μόνο ελιές αλλά και άλλα δέντρα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».
Στην Ελλάδα , 600 χιλιάδες οικογένειες είναι ελαιοπαραγωγοί, πολλοί από αυτούς κατοικούν σε αστικά κέντρα, κυρίως στην Αθήνα και έχουν ελαιόδεντρα αλλού, σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές. Η ελιά είναι την ίδια ώρα μια καλλιέργεια που βοηθάει να παραμείνει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού στην περιφέρεια και να ζήσει με το εισόδημα από αυτήν. «Το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που έχει μεγάλη σημασία για την εθνική μας οικονομία, για τη διατροφή μας», αναφέρει για την αξία του πολύτιμου αγαθού, ο κ. Οικονόμου.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προώθηση του ελαιολάδου το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, που εδρεύει στη Μαδρίτη, και λειτουργεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ, κάνει καμπάνιες σε νέες αγορές, όπως της Ιαπωνίας, όπου έχει επικεντρωθεί αυτό το διάστημα. Αντίστοιχα, ο ΣΕΒΙΤΕΛ κάνει καμπάνιες σε αγορές, όπως της Αμερικής, της Αυστραλίας, της Κίνας, της Ρωσίας, της Βραζιλίας. Όμως, υπάρχουν δυσκολίες, καθώς από τη μία πλευρά χώρες, όπως η Βραζιλία, αντιμετωπίζουν οικονομική ύφεση, ενώ από την άλλη είναι δύσκολο να σπάσει η παράδοση χρόνων Ισπανίας και Ιταλίας. «Έχουμε βέβαια πολύ καλό προϊόν και αυτό το ξέρουν οι ανταγωνιστές μας, οι Ιταλοί, που το αγοράζουν και κάνουν προσμίξεις. Πρέπει να φροντίσουμε να προωθήσουμε το λάδι στην επώνυμη, την τυποποιημένη μορφή του. Γι' αυτό και όλες μας οι καμπάνιες στοχεύουν στο επώνυμο ελληνικό προϊόν και δίνουμε προτεραιότητα στα ελαιόλαδα ΠΟΠ και ΠΓΕ» λέει ο διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ.
ΠΗΓΗ: imerisia.gr
Δείτε επίσης
- Αρχίατρος ΗΠΑ: Το αλκοόλ συνδέεται με εμφάνιση καρκίνου
- Golden Globes 2025: Οι μεγάλοι νικητές της τελετής απονομής
- Πώς υποδέχτηκε ο πλανήτης το 2025
- Ανασκόπηση: Αποχαιρετώντας το 2024 - Τα διεθνή γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που τελειώνει
- Η Κίνα λέει ότι έχει μοιραστεί τις περισσότερες πληροφορίες για την COVID με τη διεθνή κοινότητα
Σχετικά άρθρα
- Έρχεται ο 11ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Τυποποιημένου Ελαιόλαδου - Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν
- Μεγάλο deal για τον κλάδο του ελαιολάδου σε Κρήτη και Πελοπόννησο
- Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νοθευμένο λάδι
- Δήμος Φαιστού: Και η “Φαμέλια Αστερουσίων” στην εκδήλωση για το ελαιόλαδο
- Δήμος Φαιστού: Ενημερωτική εσπερίδα για το ελαιόλαδο