Συμφωνία τώρα με τη νέα πρόταση των Θεσμών ζητά ο πρόεδρος της Κομισιόν. Διαπραγματεύσεις μετά το Δημοψήφισμα η Μέρκελ.
Νέα δυναμική φαίνεται ότι αποκτούν οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση τις τελευταίες ώρες και ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση «επιβεβλημένης χρεοκοπίας» με κλειστές τράπεζες, capital controls και αντιμέτωπη με αθέτηση πληρωμής του ΔΝΤ και με την εκπνοή του προγράμματος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται νέα βελτιωμένη πρόταση των θεσμών, την οποία απέστειλε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ ανοίγει δίαυλο για συζήτηση ακόμα και μετά το Δημοψήφισμα, αλλά σε νέα βάση. Παράλληλα όμως ανοίγει εκ νέου η συζήτηση για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τις οποίες δεν διέψευσε με τη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του, ανεξαρτήτως αποτελέσματος του Δημοψηφίσματος, αν τελικά δεν υποχωρήσουν οι εταίροι και αξιώσουν εφαρμογή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι «Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού», «δεν έχω εξάρτηση από την καρέκλα».
Ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει όμως ανοιχτό και το ενδεχόμενο να εισηγηθεί υπέρ μιας νέας πρότασης των Θεσμών που θα έρθει έστω και την τελευταία στιγμή.
Ετσι επί τάπητος υπάρχουν δυο προτάσεις η μια των θεσμών και η άλλη της Άνγκελα Μέρκελ για νέο πρόγραμμα μετά το Δημοψήφισμα, αλλά πλέον στο πλαίσιο του ESM και όχι του EFSF.
Το ζήτημα που εγείρεται τώρα είναι τι περιθώρια συμφωνίας υπάρχουν σε αυτή τη φάση.
Την ίδια ώρα όμως εντείνονται και οι πιέσεις στην Ελλάδα, με την S&P να υποβαθμίζει σε CCC- την ελληνική οικονομία και τη Fitch τις τράπεζες σε κατάσταση «περιορισμένης χρεοκοπίας», κινήσεις αναμενόμενες μεν αλλά επιβαρυντικές δε.
Αρνητικά φορτίζει το κλίμα και η απαντητική επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απορρίπτοντας το αίτημα για παράταση του ισχύοντος προγράμματος που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας, ενόψει του Δημοψηφίσματος.
Σε αυτό το πλαίσιο και υπό την απειλή κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα και με τον Αρμαγεδδώνα να τρομάζει τους επενδυτές όλες οι πλευρές δηλώνουν ανοιχτές και παρούσες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η βελτιωμένη έκδοση της προηγούμενής πρότασης των Θεσμών περιλαμβάνει διατήρηση του ΕΚΑΣ και συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους τον Οκτώβριο σε συνεργασία με τον ESM.
Με αυτό τον τρόπο η Κομισιόν κάνει ένα βήμα ακόμα με στόχο είτε να άρει το αδιέξοδο, είτε να καθαρίσει τα αποτυπώματά της από το όπλο, κερδίζοντας ωστόσο τις εντυπώσεις και τη μάχη σε επικοινωνιακό επίπεδο.
Την ίδια ώρα η βρετανική Telegraph αποκαλύπτει σχέδιο της Ελλάδας για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά των Θεσμών ζητώντας σεβασμό της λαϊκής βούλησης και μέτρα προστασίας απέναντι σε ένα μεθοδευμένο Grexit. Ενδιαφέρον –στο ίδιο πλαίσιο- παρουσιάζει και η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Σκάϊ για προσφυγή στο άρθρο 3 των ευρωπαϊκών συνθηκών με επιχείρημα το σεβασμό της εκδηλωμένης λαϊκής βούλησης.
Η νέα πρόταση που έρχεται την πρώτη μέρα που μένουν κλειστές οι τράπεζες και απαντά στο αίτημα Τσίπρα για νέα βελτιωμένη πρόταση στο και πέντε ώστε να την υιοθετήσει και να εισηγηθεί ναι η κυβέρνηση στο Δημοψήφισμα.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ζητά ισχυρό «ΌΧΙ» ως διαπραγματευτικό όπλο, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο σε συνέντευξή της για ανάδειξη του άρθρου 3 των ευρωπαϊκών συνθηκών μετά από απορριπτικό Δημοψήφισμα.
Η Άνγκελα Μέρκελ επιμένει στη διαπραγμάτευση επί νέου προγράμματος στη βάση του ESM, μετά από το Δημοψήφισμα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως και η τοποθέτηση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ο οποίος καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό να θέσει το εθνικό συμφέρον πάνω από το πολιτικό κόστος, καλώντας στην πραγματικότητα για νέα κυβέρνηση, με διαφορετικούς πολιτικούς συσχετισμούς που θα αναλάβει την εφαρμογή της νέας πρότασης.
Πηγή: sofokleousin.gr
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις