Δυο κοριτσακια απο την Αφρική που παλεύουν καθημερινά με την κλιματική αλλαγή

  26 October, 2018 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Δυο κοριτσακια απο την Αφρική που παλεύουν καθημερινά με την κλιματική αλλαγή

Η Εunice και η Irene είναι δύο από τα εκατομμύρια παιδιών που η ζωή τους βρέθηκε σε κίνδυνο λόγω της ξηρασίας. Αν μπορούσαν ποτέ να συναντήσουν τον Τραμπ, ίσως η ιστορία τους τον έπειθε ότι η κλιματική αλλαγή είναι παντού γύρω μας και όχι στις ατζέντες κάποιων.

Το 2017 το Κέρας της Ανατολικής Αφρικής χτυπήθηκε από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών φέρνοντας περισσότερα από 12 εκατομμύρια ανθρώπους να κινδυνεύουν από υποσιτισμό.Οι σοδιές καταστράφηκαν ολοσχερώς με τους κατοίκους της Σομαλίας, της Κένυας, της Αιθιοπίας και του Νοτίου Σουδάν, να βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα. Φυσικά η ζωή ποτέ δεν ήταν εύκολη στα περισσότερα μέρη αυτών των χωρών, η ξηρασία όμως τους έφερε στα όριά τους.

Από την άλλη πλευρά, στις 15 Οκτωβρίου 2018 ο πλανητάρχης, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωνε ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να μην είναι μύθος αλλά σίγουρα είναι κάτι που έχουν στην «πολιτική ατζέντα» τους οι επιστήμονες. Με λίγα λόγια τόνισε ότι αμφιβάλει κατά πόσο ευθύνεται το ανθρώπινο είδος γι’ αυτή.

Η Εunice και η Irene είναι δύο από τα εκατομμύρια παιδιών που η ζωή τους βρέθηκε σε κίνδυνο εξαιτίας της ξηρασίας και αν μπορούσαν ποτέ να συναντήσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ίσως η ιστορία τους τον έπειθε ότι η κλιματική αλλαγή είναι παντού γύρω μας και όχι στις ατζέντες κάποιων.

Τα δυο κορίτσια, από διαφορετικό πατέρα, ζουν στο Ιsolo της Κένυας με τη μητέρα τους, Νtamanyua. Ο πατέρας της οκτάχρονης Eunice πέθανε όταν ήταν πολύ μικρή ενώ ο πατέρας της πεντάχρονης Irene, δεν ανέλαβε ποτέ τις ευθύνες του.

«Πάντα ήταν δύσκολα τα πράγματα γιατί δεν έβρισκα εύκολα δουλειά. Όμως χωρίς τις βροχές είναι ακόμα πιο δύσκολα. Τα χωράφια ξεράθηκαν, τα ζώα ψόφησαν και οι άνθρωποι άρχισαν να τρώνε άγριους καρπούς», αναφέρει.

Η ActionAid, έχοντας δράση στις συγκεκριμένες χώρες, στήριξε τις οικογένειες με διανομή σιτηρών, νερού, φυτικού λαδιού και ειδών πρώτης ανάγκης. Μοίρασε γεύματα στα σχολεία και επισκεύασε πηγάδια και βρύσες που έπρεπε άμεσα να χρησιμοποιηθούν ως πηγές ύδρευσης. Όπως συμβαίνει σε όλες τις ανθρωπιστικές κρίσεις στις οποίες ανταποκρίνεται η οργάνωση, πρώτα συμβουλεύτηκε την κοινότητα στην οποία δραστηριοποιείται προκειμένου να καθορίσει τις ανάγκες και να εντοπίσει τους πιο ευάλωτους ανθρώπους.

Στην Κένυα και στην περιοχή που ζει η Ntamanyua, οι γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή διανομής της βοήθειας. Συγκεκριμένα υποστήριξε 111.700 ανθρώπους με τροφή, νερό και είδη πρώτης ανάγκη ενώ εφοδίασε περισσότερους από 23.700 ανθρώπους με δεμάτια άχυρα προκειμένου να κρατήσουν τα ζώα τους ζωντανά.

Παραπάνω από έναν χρόνο μετά την ξηρασία, η Ανατολική Αφρική, προσπαθεί ακόμα να ξαναβρεί τους ρυθμούς της. Ο λιμός αυτή τη φορά απετράπη, ο πληθυσμός όμως είναι ακόμα αντιμέτωπος με τον υποσιτισμό και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μπορούν ανά πάσα στιγμή να απειλήσουν τις ζωές της Eunice, της Irene αλλά και εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.

 

news247.gr

 

  26 October, 2018 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα