Δράσεις από το ΜΑΙΧ για δύο σπάνια φυτά στα Μάταλα
Σε δράσεις συμβολικές αλλά και ουσιαστικές στα Μάταλα του Δήμου Φαιστού, με στόχο την διάσωση δύο σπάνιων φυτών που βρίσκονται στο «Κόκκινο Βιβλίο των Σπάνιων και απειλούμενων φυτών της Ελλάδας», προχωρεί το Μεσογειακό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ)!
Πρόκειται για την Reseda Minoica και το Limonium Creticum, τα οποία ευδοκιμούν σε μικρούς αριθμούς μέσα στον αρχαιολογικό χώρο στα Μάταλα, κάτω από τις γνωστές σπηλιές! Τα συγκεκριμένα φυτά εντοπίσθηκαν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και το ΜΑΙΧ ζήτησε από την αρχαιολογία να δοθεί άδεια ώστε να φυτευτούν σπόροι για να μεγαλώσει ο πληθυσμός τους. Να σημειωθεί ότι η Reseda Minoica ανήκει στην οικογένεια της Reseda ως υποκατηγορία, ενώ το Limonium Creticum εντοπίζεται επίσης σε Κάσο και Κάρπαθο.
ΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΙΧ ΣΤΑ ΜΑΤΑΛΑ
Τους τελευταίους μήνες, ομάδα από το ΜΑΙΧ βρέθηκε στα Μάταλα για να προετοιμάσει το χώρο αλλά και να δημιουργήσει ειδική περίφραξη έτσι ώστε τα δύο σπάνια αυτά είδη να μπορέσουν και πάλι να αναπτυχθούν στον φυσικό τους χώρο! Να σημειωθεί ότι το ΜΑΙΧ, συμμετέχοντας στο έργο Care Mediflora, εντοπίζει καταγράφει και επιχειρεί να αναζωογονήσει τους πληθυσμούς των φυτών που απειλούνται με εξαφάνιση. Σημαντική σε αυτή την προσπάθεια είναι η αξιοποίηση της τράπεζας σπόρων που έχει δημιουργήσει το ΜΑΙΧ και στην οποία συλλέγει υλικό από ολόκληρη την Κρήτη! Μιλώντας στον «Α» η Βιολόγος – Ερευνήτρια του ΜΑΙΧ κ. Χριστίνα Φουρναράκη, αναφέρει «Στο ΜΑΙΧ υπάρχει μονάδα διατήρησης μεσογειακών φυτών με τρεις Βιολόγους και δύο Γεωπόνους. Έχουμε τράπεζα σπόρων και αυτό που προσπαθούμε είναι εντός του φυσικού περιβάλλοντος τα σπάνια και ενδημικά φυτά της Κρήτης να τα διατηρήσουμε. Έχουμε δώσει έμφαση στα φυτά αυτά και κάνουμε δράσεις στο φυτικό περιβάλλον. Εκτός από τα Μάταλα, δουλεύουμε στο Ελαφονήσι, στην Παλαιόχωρα, στα Νέα Ρούματα, στον Ομαλό, στο Κέντρο των Χανίων, συνεργαζόμαστε με Δήμους και συγχρόνως μαζεύουμε σπόρους από ολόκληρη την Κρήτη και διατηρούμε την Τράπεζα Σπόρων για να έχουμε υλικό ώστε να μπορούμε να κάνουμε αποκατάσταση.».
Η κ. Φουρναράκη επισημαίνει ότι το ΜΑΙΧ συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα στο οποίο επίσης συμμετέχουν νησιά όπως η Κρήτη, η Μαγιόρκα, η Σαρδηνία, η Σικελία, η Κύπρος, η Κορσική, το οποίο χρηματοδοτείται από την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης.
Μέσα από αυτό το πρόγραμμα λέει η κ. Φουρναράκη «προστατεύουμε σπάνια φυτά σε κάθε νησί . Στα Μάταλα υπάρχουν δύο φυτά που περιέρχονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας. Η Reseda Minoica και το Limonium Creticum. Αυτά τα φυτά βρίσκονται μέσα στον Αρχαιολογικό Χώρο στα Μάταλα. Είναι ένας χώρος τον οποίο επισκέπτεται πολύς κόσμος κάθε χρόνο και προχωρήσαμε σε κάποιες παρεμβάσεις ουσιαστικές αλλά και συμβολικές για την προστασία αυτών των δύο απειλούμενων ειδών.
Ο κόσμος θα μπορεί να ενημερωθεί πιο εύκολα γι αυτά τα απειλούμενα είδη, ενώ μπορούν να υπάρξουν επισκέψεις από σχολεία και να έρθουμε να ενημερώσουμε γι΄ αυτό το σημαντικό θέμα!» αναφέρει η κ. Φουρναράκη.
Τι παρεμβάσεις έγιναν
Όπως εξηγεί η Βιολόγος – Ερευνήτρια, « για την προστασία των απειλούμενων ειδών, προχωρήσαμε στην απομάκρυνση του φυτού Μπούζι. Πρόκειται για ένα παχύφυτο το οποίο βλέπουμε να έχει φυτευτεί σε πολλά σημεία της Κρήτης, ωστόσο δεν γνωρίζει ο κόσμος ότι το συγκεκριμένο είναι εισβολικό και χωροκατακτητικό. Όπου μπει γεμίζει και καταστρέφει τα άγρια φυτά τα δικά μας. Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν σε πολλές περιοχές, έτσι και στα Μάταλα. Χρειάστηκε να βγάλουμε το Μπούζι από τον αρχαιολογικό χώρο για να προστατεύσουμε τα απειλούμενα είδη και να μπορέσουν να αναπτυχθούν και γι΄ αυτό γίνεται η όλη προσπάθεια. Φυτέψαμε σπόρους από τα απειλούμενα είδη, βάλαμε ταμπελάκια και περιφράξαμε το χώρο να μην τα πατήσει ο κόσμος και να μπορέσουν να αναπτυχθούν».
Το έργο Care Mediflora
Το έργο CARE-MEDIFLORA "Δράσεις Διατήρησης Απειλούμενων Φυτικών Ειδών των Νησιών της Μεσογείου: κοινές δράσεις για «εντός τόπου» και «εκτός τόπου» διατήρηση" στοχεύει στη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης απειλούμενων φυτών της Μεσογείου. Υλοποιείται από 7 φορείς σε 6 νησιά της Μεσογείου (Βαλεαρίδες Νήσοι, Κορσική, Σαρδηνία, Σικελία, Κρήτη και Κύπρος) και από την Ομάδα Ειδικών για τα Φυτά των Νησιών της Μεσογείου της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).
Οι συνεργαζόμενοι φορείς υλοποιούν δράσεις για τη διατήρηση απειλούμενων φυτών των νησιών της Μεσογείου με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους:
εντός του φυσικού περιβάλλοντος διατήρηση μέσω μέτρων διαχείρισης όπως ενίσχυση πληθυσμών, επανεισαγωγή ειδών, περιφράξεις, απομάκρυνση εισβαλλόντων ξενικών ειδών και επανασύνδεση κατακερματισμένων οικοτόπων
εκτός του φυσικού περιβάλλοντος μακροχρόνια διατήρηση σε τράπεζες σπόρων μέσω συλλογής και αποθήκευσης γενετικού υλικού αντιπροσωπευτικού της γενετικής ποικιλότητας των επιλεγμένων πληθυσμών
ενίσχυση και διεύρυνση του δικτύου GENMEDA - Δίκτυο Κέντρων Διατήρησης Φυτών της Μεσογείου (Network of Mediterranean Plant Conservation Centres) συνδέοντας τους επιστημονικούς φορείς που εμπλέκονται στο έργο.
Τα αποτελέσματα του έργου προωθούνται σε επιστήμονες και τεχνικούς ειδικούς για τη διατήρηση των φυτών σε Μεσογειακές χώρες με στόχο να ενισχυθεί η συνεργασία των φορέων που ασχολούνται με την «εντός τόπου» και «εκτός τόπου» διατήρηση. Επίσης προωθούνται σε τοπικούς φορείς που ασχολούνται με το περιβάλλον, με στόχο να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τις πιέσεις και απειλές για την τοπική χλωρίδα.
Το έργο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2018. Χρηματοδοτείται κατά 80 % από το MAVA Foundation.
Η ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ - IUCN/SSC ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ
Η Ομάδα Ειδικών για τα Φυτά της Μεσογείου της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης συστάθηκε το 1995, και αποτελείται σήμερα από 62 μέλη. Στόχοι της είναι:
-η αξιολόγηση και παρακολούθηση των αλλαγών στη φυτική ποικιλότητα της Μεσογείου
-η ανάπτυξη, συντονισμός και υλοποίηση Σχεδίων Δράσης για τη διατήρηση των φυτών
-η ευαισθητοποίηση των υπευθύνων λήψης αποφάσεων και του ευρύτερου κοινού σχετικά με τη βιώσιμη διατήρηση των φυτών και των οικοτόπων τους.
ΠΗΓΗ: «Αντίλαλος Σαββατοκύριακο»
Δείτε επίσης
- Γεροπόταμος: Αυτή η γέφυρα θα παρακάμπτει την φονική ιρλανδική διάβαση
- Φαντασμαγορική η πρεμιέρα της εορταστικής περιόδου στο Τυμπάκι!
- Γ’ Εθνική: Άλλη μια χαμένη ευκαιρία ανάκαμψης για τον ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Τυμπάκι: Σήμερα η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δεντρου
- «Φαμελιά Αστερουσίων»: Κορυφαία συλλογική προσπάθεια για το 2025 στην Ελλάδα!