Δραματική η έλλειψη πόρων: Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητούν δήμαρχοι της Κρήτης

patris.gr  09 July, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Δραματική η έλλειψη πόρων: Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητούν δήμαρχοι της Κρήτης

Η χρηματοδότηση των Δήμων είναι ζωτικής σημασίας αίτημα, τόνισε με δηλώσεις του στην «Π» ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζ. Δοξαστάκης μετά το τέλος της συνεδρίασης, υπογραμμίζοντας ότι με τη σημερινή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν υπάρχει κανένα οικονομικό υπόβαθρο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να παρέχουν στοιχειωδώς τις υπηρεσίες τους στους πολίτες.

Στη διάρκεια της σύσκεψης της διοίκησης της ΠΕΔ οι δήμαρχοι τόνισαν επίσης, ότι είναι σημαντικό να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση προτάσεων για παρεμβάσεις της καθημερινότητας που αφορούν τον πολίτη.

Παρεμβάσεις που μπορεί να είναι από μια απλή αποκατάσταση οδοποιίας, μέχρι τον καθαρισμό αγροτικών δρόμων, συντήρηση υδρευτικών και αρδευτικών δικτύων κ.ά. «Κόκκινο πανί» για τους δημάρχους είναι επίσης και το θέμα των τελών παρεπιδημούντων που ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί με ποιο τρόπο θα αποδίδονται στους ΟΤΑ.

Όπως τονίζουν οι δήμαρχοι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καν εικόνα σε σχέση με το τι συμβαίνει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν εάν έχουν εισπραχθεί τα χρήματα που τους αναλογούν και τι ποσά θα τους αποδοθούν και πότε.

Ακόμα οι Δήμοι διεκδικούν τη στήριξη της κυβέρνησης στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, με την ενίσχυσή τους ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος που έχουν, αλλά και στην δημιουργία μέσω ενεργειακών Κοινοτήτων ή άλλων φορέων εκμετάλλευσης της Ενέργειας, ώστε να μπορούν και να είναι σε θέση να έχουν φτηνή ενέργεια για τις ανάγκες είτε αυτή αφορά την ύδρευση ή άρδευση, είτε τον ηλεκτροφωτισμό κτλ.

Στη λίστα των αιτημάτων των Δήμων είναι επίσης η αύξηση της χρηματοδότησής τους, ειδικά τώρα που είμαστε εκτός μνημονίων και σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης έχουμε πλέον πλεόνασμα. Συνεπώς θα πρέπει να επανακάμψουν οι χρηματοδοτήσεις των ΚΑΠ στα πλαίσια των θεσμοθετημένων πόρων που έχουν οριστεί από το σχετικό νόμο.

 

patris.gr  09 July, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα