Δίπλωμα οδήγησης: Όλα όσα αλλάζουν

  13 October, 2021 ΑΡΘΡΑ
Δίπλωμα οδήγησης: Όλα όσα αλλάζουν

Από ποια ηλικία μπορεί να βγάλει κάποιος

«Οδηγώντας με ασφάλεια: Εκσυγχρονισμός πλαισίου εκπαίδευσης και εξετάσεις υποψήφιων οδηγών» ονομάζεται το νομοσχέδιο που συνέταξε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και φέρνει αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή. Στόχος να αλλάξει τόσο η θεωρητική όσο και η πρακτική εξέταση για όσους επιθυμούν να πάρουν δίπλωμα οδήγησης προκειμένου να γίνει η διαδικασία αδιάβλητη και να υπάρχει διαφάνεια.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο Κώστας Καραμανλής. Στην αρχή της παρουσίασης είπε ότι «διασφαλίζουμε ότι οι εξετάσεις θα είναι αδιάβλητες και πως θα έχουμε καλύτερους οδηγούς στον δρόμο. Καθιερώνουμε τη δυνατότητα εξέτασης για τους νέους 17 ετών. Αυτή νομίζω είναι η είδηση σήμερα. Όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της ΕΕ, θεσπίζουμε τη δυνατότητα προσωρινής άδειας οδήγησης για νέους 17 ετών που θα μπορούν πλέον να οδηγούν, αρκεί να έχουν δίπλα τους έναν έμπειρο οδηγό».

Από εκεί και πέρα, είναι πολλά εκείνα που θα διαφοροποιηθούν. Πρώτο όλων ότι το κατώτατο όριο πηγαίνει στα 17 έτη. Μόλις κάποιος τα συμπληρώσει, μπορεί να εκπαιδευτεί για όχημα κατηγορίας Β’.

Επιπλέον, όποιος έχει συμπληρώσει 17 χρόνια ζωής και περάσει το πρακτικό κομμάτι, παίρνει προσωρινή άδεια και εφόσον είναι ανήλικος και μέχρι να γίνει 18, μπορεί να οδηγά με συνοδό. Στη συνέχεια του χορηγείται η κανονική άδεια.

Ακόμη, αλλάζει η ύλη στα θεωρητικά και απλουστεύεται, ενώ θα υπάρχει ειδική θεωρητική εκπαίδευση για ορισμένες κατηγορίες υποψήφιων οδηγών έστω και εάν δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι κωφοί και οι βαρήκοοι. Θα υπάρχουν ενδεικτικά εγχειρίδια για εκείνους σε ψηφιακή μορφή με ήχο, εικόνες, σκίτσα, κείμενο και πραγματικές φωνές, ακόμη και νοηματική γλώσσα.

Τέλος, αυστηροποιείται η διαδικασία της εξέτασης και θα απαγορεύεται σε αυτή η χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Θα γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας και θα δίνεται η δυνατότητα στους υποψήφιους οδηγούς να παρακολουθήσουν μαθήματα πρακτικής εκπαίδευσης σε οχήματα νέας τεχνολογίας. Στο αυτοκίνητο θα υπάρχουν δύο εξεταστές, ένας θα κάθεται μπροστά και ένας πίσω.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  13 October, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα