Διεπιστημονικό Συμπόσιο για την Διατροφή διαχρονικά, στους Βώρους
Ένα διεπιστημονικό Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Σεπτεμβρίου με θέμα: «Διατροφικές συνήθειες και πρακτικές στην Κρήτη διαχρονικά».
Το Συμπόσιο οργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαράς, το Ίδρυμα «Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας» και το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας και θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ερευνών του Μουσείου στους Βώρους Δήμου Φαιστού.
Συμμετέχουν 35 σύνεδροι διαφόρων ειδικοτήτων που έχουν σχέση με το όλο θέμα της διατροφής διαχρονικά από τους Προϊστορικούς Χρόνους έως σήμερα: αρχαιολόγοι, αρχαιοβοτανολόγοι, αρχαιοζωολόγοι, εθνολόγοι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και βιολόγοι, εξετάζουν και αναλύουν το θέμα της διατροφής και επιβίωσης στο χώρο της Κρήτης ιστορικά και με βάση τις νεότερες σχετικές – διεπιστημονικές έρευνες.. Είναι καταξιωμένοι επιστήμονες που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό αλλά και νεότεροι ειδικοί που παίρνουν τη σκυτάλη της επιστημονικής μελέτης και προβολής του τομέα της διατροφής, του πολιτισμού και ουσιαστικά της υγείας και επιβίωσης στον χώρο όπου δημιουργήθηκε ένας ιδιαίτερος διαχρονικός – μοναδικός – πολιτισμός.
« Στο συνημμένο Πρόγραμμα παρουσιάζονται αναλυτικά οι συμμετέχοντες και τα θέματα που θα παρουσιάσουν στο Συμπόσιο. Μένει ανοιχτό το θέμα των Χορηγών, που πιστεύουμε ότι θα συμμετάσχουν τελικώς, καθώς η αναμενόμενη από την αρμόδια Περιφέρεια Κρήτης οικονομική στήριξη ενός ιδιαίτερου επιστημονικού Συνεδρίου αποδείχθηκε αρνητική» αναφέρουν οι διοργανωτές.
Το πρόγραμμα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΩΡΟΙ ΔΗΜΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ 9/9/2017
9:00-9:30 Οργανωτική Επιτροπή
Έναρξη – Χαιρετισµοί
Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δ. ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ
9:30-10:00 ΚΑΡΝΑΒΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, Ακαδηµία Επιστηµών Βερολίνου-Βρανδεµβούργου. InscriptionesGraecae «Βασικά είδη διατροφής στην Κρήτη στη 2η χιλιετία π.Χ. Οι µαρτυρίες των γραπτών κειµένων»
10:00-10:30 ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Επίτιµη Έφορος Αρχαιοτήτων, Πρόεδρος του Π.Σ.Μ «Διατροφικές συνήθειες και πρακτικές στην Ακρόπολη Σµαριού (2000-650 π.Χ.). Αρχαιοζωολογικά και αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα, Τεκµήρια παρασκευής, αποθήκευσης και κατανάλωσης τροφών. Συµπόσια- Συσσίτια»
10:30-11:00 ΛΟΚΟΥ ΝΑΤΑΛΙΑ, Αρχαιολόγος, συνεργάτης ανασκαφής Ακρόπολης Σµαριού Τροφοπαρασκευαστικές πρακτικές στους προϊστορικούς χρόνους. Παραδείγµατα από την Παλαιοανακτορική Ακρόπολη Σµαριού
11:00-11:30 ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ1 & ΒΛΑΧΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ2 1Καθηγήτρια., Τµήµα Γεωλογίας Α.Π.Θ, 2Μεταδιδακτορικόςερευνητής CONICET, Αργεντινή «Αρχαιοζωολογικά κατάλοιπα στην Ακρόπολη Σµαριού - Τεκµήρια διατροφής, πρακτικών προετοιµασίας και κατανάλωσης στην Παλαιο- ανακτορική και Υστεροµινωική ΙΙΙ Γ – Αρχαϊκή εποχή»
11:30-11:45 Διάλειµµα
Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΝΤΙΝΟΥ
11:45-12:15 ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Αρχαιολόγος, υποψήφιος διδάκτωρ Παν/µίου Αθηνών «Χώροι και εξοπλισµός για την προετοιµασία και κατανάλωση στερεής τροφής στους Νεοανακτορικούς οικισµούς της Κρήτης. Το παράδειγµα του οικισµού της Ζάκρου»
12:15- 12:45: KEVIN T. GLOWACKI1 & LESLIE PRESTON DAY2 1Associate Professor of Architecture, Texas A&M University, 2Professor Emerita of Classics, Wabash, Crawfordsville, Indiana, USA «Cooking Vessels, Volumes and Venues: Evidence from LM III C Kavousi Vronda and Karphi» Γ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ε. ΤΣΟΥΚΑΛΑ
12:45-13:15 ΣΑΡΠΑΚΗ ΑΝΑΓΙΑ Αρχαιολόγος, Αρχαιοβοτανολόγος « Οι απαρχές της ελιάς» 13:15-13:45 ΝΤΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ & ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΜΑΡΙΑ ΒΑΛΑΜΩΤΗ Αρχαιοβοτανολόγοι, Τοµέας Αρχαιολογίας, Τµήµα Ιστορίας & Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. «Δένδρα, θάµνοι και δενδροκαλλιέργεια στην Κρήτη κατά τους Προϊστορικούς έως τους Ελληνιστικούς χρόνους: µια σύνθεση αρχαιοβοτανικών δεδοµένων»
13:45-14:15: ΜΟΝΙΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, Αρχαιολόγος/Αρχαιοβοτανολόγος, υπάλληλος Ι.Δ. ΥΠ.ΠΟ.Α «Ανασυνθέτοντας τη διατροφή στην Ανατολική Κρήτη. Μια προσέγγιση µέσα από τη µελέτη των αρχαιοβοτανικών καταλοίπων»
14:15-16:30 Διάλειµµα
Δ’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΟΥΙΖΑ ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗ
16:30-17:00 ΒΕΡΟΠΟΥΛΙΔΟΥ ΡΕΝΑ Δρ Αρχαιολογίας, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισµού , ΥΠ.ΠΟ.Α «Διατροφικές πρακτικές στην Κρήτη την εποχή του Χαλκού: Στοιχεία από τις οστρεοαρχαιολογικές έρευνες»
17:00-17:30 ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΘΕΟΤΟΚΗΣ, Αρχαιολόγος, ΕφορείαΕναλίωνΑρχαιοτήτων, ΓραφείοΗρακλείου «Κρητική διατροφή: η µαρτυρία των ναυαγίων»
17:30-18:00 ΜΟΥΡΤΖΑΣ ΝΙΚΟΣ, Γεωλόγος, PhD «Παράκτιες δεξαµενές διατήρησης ψαριών κατά τη διάρκεια της Ρωµαϊκής κατοχής της Κρήτης»
18:00-18:30 ΠΟΥΛΙΟΥ ΝΑΤΑΛΙΑ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Α.Π.Θ. «Βυζαντινών γεύσεις και µαγειριές. Σκεύη και γεύσεις στα Βυζαντινά χρόνια»
18:30-19:00 ΑΛΕΤΡΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ, Αρχαιολόγος, υποψ. Δρ Π.Α., Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου «Όψεις του καθηµερινού βίου στο Βυζάντιο – Η διατροφή»
19:00-19:15 Διάλειµµα
Ε΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ν. ΜΟΥΡΤΖΑΣ
19:15-19:45 ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, Αρχιτέκτων, υποψήφιος διδάκτωρ Ε.Μ.Π. «Ο Μονόλιθος ελαιόµυλος ως µηχανή – Μια πρώτη προσέγγιση»
19:45-20:15 ΚΟΥΔΟΥΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, Οικονοµολόγος «Βιοµηχανική επανάσταση και ποιότητα ελαιολάδου»
20:15-20:30 ΛΥΡΙΝΤΖΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ. Αρχαιολόγος -µουσικός, επιστηµονικός συνεργάτης έργου Ακρόπολης Σµαριού «Μουσική συνοδεία σε Υστεροµινωικό ΙΙΙ Γ Συµπόσιο;»
20:30 ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ, δείπνο: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΓΕΡΓΕΡΗΣ- ΣΜΑΡΙΟΥ
Σκοποί Ανατολικής Κρήτης Κανιτάκης Γιώργος: ΒιολίΚαζαµίαςΜιχάλης : Κιθάρα Σκοποί Ψηλορείτη -Γέργερης Μουζουράκης Κ.: Χαβιόλι και Ασκοµαντούρα
ΚΥΡΙΑΚΗ, 10/9/2017
ΣΤ΄ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΧΡ. ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ
10:00-10:30 ΚΟΥΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, Δρ. Οικονοµίας & Κοιν.Επιστηµών, συνεργάτης Επιµελητήριου Ηρακλείου «Κρητική Διατροφή και Αγροτική Παραγωγή - Σχέση εξάρτησης»
10:30-11:00 ΜΩΡΑΪΤΑΚΗ ΕΥΘΥΜΙΑ, Αρχαιολόγος, Πολιτισµολόγος «Ο Επιµενίδης ο Φαίστιος - Ο διατροφικός παράδεισος και το Κυλώνειον Άγος της Μεσαράς»
11:00-11:30 ΠΑΤΕΡΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΑ, Αρχαιολόγος, Υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών «Οίνος Κρητικός Διαχρονικός. Παραγωγή, προετοιµασία, κατανάλωση 2.000 π.Χ έως σήµερα» 11:30 -12:00 ΛΑΓΟΥΔΙΑΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Δάσκαλος, Πρόεδρος του Π. Σ. Σµαριού «Η παραδοσιακή διατροφή των Σµαριανών τον 20ο αιώνα»
12:00-12:15 Διάλειµµα
Ζ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
12:15-12:45 ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ, Δρ Γιατρός – Εθνολόγος, Δ/ντής Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας «Εθνογραφική αποτίµηση του διαιτολογίου του κρητικού πληθυσµού της υπαίθρου»
12:45 -13:15 ΚΑΦΑΤΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Οµότιµος καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστηµίου Κρήτης «Νηστεία της ορθόδοξης εκκλησίας: σχέση µε την παραδοσιακή κρητική- ελληνική η διατροφή»
14:15-16:30 Διάλειµµα
Η΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Α. ΚΑΦΑΤΟΣ
16:30-17:00 ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύµατος Υγείας «Η Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή: Το χθες ως πρότυπο για το αύριο»
17:00-17:30 ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΡΤΙΜΙΑΝAΚΗ, Βιοστατιστικός, Επιστηµονικός συνεργάτης Ελληνικού Ιδρύµατος Υγείας «Πρόγραµµα ΥΔΡIΑ: Υγεία και Διατροφή του πληθυσµού της Κρήτης»
17:30-18.00 ΒΑΛΑΝΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ, Διατροφολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστηµίου Αθηνών, Επιστηµονικός συνεργάτης Ελληνικού Ιδρύµατος Υγείας «Κατανάλωση ελαιόλαδου - Αποτελέσµατα εθνικής µελέτης ΥΔΡΙΑΣ»
18:30-18:45 Διάλειµµα
Θ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Α. ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΥ
18:45-19:15 ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Παιδοχειρουργός, Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και Επίτιµο µέλος Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας «Μακροχρόνιες επιπτώσεις των φυτοφαρµάκων στη διατροφή, την υγεία και το περιβάλλον της Κρήτης»
:15-19:45 ΡΙΖΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Κ., Καθηγητής Χηµείας Πανεπιστηµίου Κρήτης «Η χηµεία των φυτοφαρµάκων και η προτεινόµενη διατροφή για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην υγεία»
19:45-20:15 ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, Οµότιµος καθηγητής Πανεπιστηµίου Πειραιώς «Διατροφικά Πρότυπα Θεσµικές - Οικονοµικές -Δηµογραφικές Προσεγγίσεις»
20:15-20:45 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ -ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ Γ. ΑΡΜΟΥΤΑΚΗΣ, Α. ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΥ, Χ. ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ, Δ. ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ, Δ. Α. ΚΑΦΑΤΟΣ , Δ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ , Ρ. ΒΕΡΟΠΟΥΛΙΔΟΥ
21:00 ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ, δείπνο: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΒΟΡΩΝ-ΓΕΡΓΕΡΗΣ-ΣΙΒΑ
Μουσικοί Μεσαράς: Λύρα- Λαούτο ΣΥΜΜΕΤOΧΗ ΜΕ POSTER ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Δρ Αρχαιολογίας «Ανακτορικός παρεµβατισµός στην παραγωγή και κατανάλωση βρώσιµων αγαθών, όπως αυτός τεκµηριώνεται επιγραφικά από τις Πινακίδες Γραµµικής Β» ΜΥΛΩΝΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Αρχαιολόγος – Aρχαιολόγος- αρχαιοζωολόγος, ΙΝΣΤΑΠ «Ιστορίες για µαρίδες και ροφούς: όψεις της ιχθυοφαγίας στην Κρήτη της Εποχής του Χαλκού» ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ Α., Φωτογράφος -ερευνητής παραδοσιακής ζωής Κρήτης – Καρπάθου «Σφακιά. Τα Μιτάτα των Κεντρικών Λευκών Ορέων: Παραδοσιακή τυροκοµία» ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, Μελισσοκόµος «Μελισσόκηποι και βότανα της Κρήτης» ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΧΡ. ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΑ ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ, ΜΕΛΗ: ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ Γ. ΑΡΜΟΥΤΑΚΗΣ, ΛΟΥΙΖΑ ΚΑΡΑΠΙΔΑKΗ- ΤΣΙΓΑΡΑ, ΜΑΡΙΑ ΜΑΥΡΟΥΔΗ-ΚΑΠΕΛΑΚΗ, ΑΝΤΩΝΙΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ
ΧΟΡΗΓΟΙ: ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ | ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΕΜΜ. & ΣΙΑ Ο.Ε. | ΟΜΙΛΟΣ ΚΡΗΤΗ Τ.V
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: ;Oλα έτοιμα γοια το 2ο “South Santa Run”!
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη
- «Στα γιορτινά» ο Ζαρός με τη διπλή φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
- Επιτέλους νίκη για τον ΑΟΤ-Tα αποτελέσματα (hl)
Σχετικά άρθρα
- Μεσαρά: Οι εργασίες στο Θερμοκήπιο κινητοποίησαν την Πυροσβεστική
- Συνεχίζεται για τρίτη μέρα η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς
- Σήμερα στις 8 τα εγκαίνια της Γεωργικής Έκθεσης Μεσαράς (Όλο το πρόγραμμα)
- Το Εκθεσιακό Κέντρο παραμένει στόχος της Γεωργικής Έκθεσης Μεσαράς
- Βώροι: Αναζητείται ιδιοκτήτης για το καφενείο του χωριού