Διεκδικούν την επανίδρυση του Δήμου Ρούβα

mesaralive.gr  01 December, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Διεκδικούν την επανίδρυση του Δήμου Ρούβα

Την Κυριακή, 29/11/2015, πραγματοποιήθηκε στη Γέργερη η προγραμματισμένη Γενική Λαϊκή Συνέλευση των πολιτών του πρώην Δήμου Ρούβα, σήμερα Δημοτική Ενότητα Ρούβα του Δήμου Γόρτυνας.

Από τα μέλη της επιτροπής διεκδίκησης «Δήμος Ρούβα ξανά», με κεντρικό ομιλητή τον πρώην Δήμαρχο Φανούρη Οικονομάκη, παρουσιάστηκε ενδελεχώς και τεκμηριωμένα η κατάσταση εγκατάλειψης και αποσταθεροποίησης των υποδομών και υπηρεσιών του πρώην Δήμου Ρούβα, θέτοντας ως στόχο και μόνη βιώσιμη λύση την επανίδρυση του πρώην Δήμου Ρούβα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετικό Δελτίο Τύπου της επιτροπής διεκδίκησης. Επίσης σημειώνεται: «Αναδείχτηκε με αποφασιστικότητα η αναγκαιότητα να αγωνιστούν οι πολίτες με όλα τα νόμιμα και δημοκρατικά μέσα, ώστε να ανακληθεί η φθορά και η απραξία, στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή τους, μετά την ένταξή της στον Καλλικρατικό Δήμο Γόρτυνας. Ομόφωνα οι κάτοικοι διεκδικούν ξανά έναν ανεξάρτητο, ζωντανό Δήμο Ρούβα, με δημότες που ενδιαφέρονται για τα κοινά και παίρνουν πρωτοβουλίες για την προώθηση κοινών στόχων.

Να αναφερθεί ότι στη συνέλευση ήταν προσκεκλημένοι όλοι οι βουλευτές και ευρωβουλευτές της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, δεν παραβρέθηκε κανείς, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, όπως ανέφεραν. Να τονιστεί, ότι η συμμετοχή των κατοίκων ήταν πολύ μεγάλη, πολύ μεγαλύτερη από τη προηγούμενη συνάντηση.

 

Για την γενική συνέλευση των κατοίκων του πρώην Δήμου Ρούβα, 

τα μέλη της επιτροπής διεκδίκησης «Δήμος Ρούβα ξανά»:

  • Σταύρος Ξημεράκης (Παπασταύρος), 697 758 2831
  • Φανούριος Οικονομάκης, 697 740 9031
  • Νίκος Πρινιανάκης, 697 848 8131
  • Γιώργος Τζωρτζάκης, 694 453 6372
  • Έριχ Λάις (Erich Leisch), 694 744 6631

Email της επιτροπής: [email protected] 

Ιστολόγιο (blog): http://dimos-rouva-ksana.blogspot.gr/»

Παρουσίαση της κατάστασης

Κατά τη διάρκεια της Λαϊκής Συνέλευσης και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «παρουσιάστηκε ενδελεχώς και τεκμηριωμένα η κατάσταση εγκατάλειψης και αποσταθεροποίησης των υποδομών και υπηρεσιών του πρώην Δήμου Ρούβα, θέτοντας ως στόχο και μόνη βιώσιμη λύση την επανίδρυση του πρώην Δήμου Ρούβα».

Συγκεκριμένα:  

«Εισαγωγή

Η περιοχή του πρώην Δήμου Ρούβα (σήμερα Δημοτική Ενότητα Ρούβα στο Δήμο Γόρτυνας) βρίσκεται στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Ψηλορείτη στη Κρήτη και στη περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου. Έχει έκταση 72.000 τ.χ. Είναι ορεινή περιοχή με μέσο υψόμετρο 550 μέτρα. Στην περιοχή είναι έξι κοινότητες με συνολικό πληθυσμό 1.830 (απογραφή 2011). Ο μεγαλύτερος οικισμός είναι η Γέργερη με πληθυσμό 1.442, που αποτελούσε και τη έδρα του Δήμου Ρούβα.


Το παρόν κείμενο παρουσιάζει και εξηγεί τους λόγους, γιατί οι κάτοικοι αυτής της περιοχής διεκδικούν την επανίδρυση του Καποδιστριακού Δήμου Ρούβα.

Δήμος Ρούβα 1995 – 2010

Από το 1995 μέχρι και το 2010 αυτή η περιοχή αποτελούσε τον αυτοτελή Δήμο Ρούβα, ο οποίος είχε προέλθει από εθελοντική συνένωση τριών πρώην κοινοτήτων (Γέργερης, Νυβρίτου, Πανασού). Στη συνέχεια παρέμεινε ως είχε με το νόμο “Ι. Καποδίστριας”. Αυτή ήταν και η καλύτερη περίοδος για την ανάπτυξη της περιοχής, η περίοδος δηλαδή που αποτελούσε διοικητικά το δήμο Ρούβα. Σε αυτή τη περίοδο η περιοχή απέκτησε όλες εκείνες τις υποδομές που αποτελούν βασική προϋπόθεση για να ζουν άνθρωποι, για να παραμένουν άνθρωποι σε μια περιοχή.

Υποδομές και υπηρεσίες του Δήμου

Είχε οργανωτική δομή τέτοια που διέθετε όλες τις υπηρεσίες που ήταν απαραίτητες για τη εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των δημοτών αλλά και για την άσκηση του αναπτυξιακού του ρόλου.

1.       Είχε πλήρες αρδευτικό δίκτυο σε όλους τους οικισμούς που κάλυπτε το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων με δεξαμενές άρδευσης και λιμνοδεξαμενή.

2.       Αποχετευτικό δίκτυο σε όλους τους οικισμούς με το 90% των συνδέσεων να καταλήγουν σε βιολογικό καθαρισμό.

3.       Δίκτυο ύδρευσης που καλύπτει πλήρως όλους τους οικισμούς με φυσική ροή με νερό προερχόμενο από πηγές χωρίς τη χρήση γεώτρησης.

4.       Αγροτικό δίκτυο βατό σε όλο το μήκος του με πολλά χιλιόμετρα τσιμεντοστρωμένο ακόμη και ασφαλτοστρωμένο.

5.       Σχολεία δημοτικό και γυμνάσιο σε νέα κτίρια.

6.       Αναπλάσεις στο σύνολο των οικισμών με υπογειοποίηση δικτύων ΔΕΗ στο μεγαλύτερο από αυτούς τη Γέργερη.

7.       Έργα αξιοποίησης φυσικού περιβάλλοντος και άλλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.

α.    Ευκολία πρόσβασης στο δάσος Ρούβα.

β.     Κέντρο ενημέρωσης στο δάσος Ρούβα.

γ.     Χώρος ημερήσια αναψυχής στο Δάσος Ρούβα.

δ.     Μουσείο φυσικής ιστορίας.

ε.     Παρατηρητήριο και ταΐστρα άγριων πουλιών.

στ.   Ανάδειξη παραδοσιακών νερόμυλων με τη λειτουργία ενός από αυτούς σε μουσείο της ελιά και του λαδιού.

ζ.      Θεματικό ανοικτό μουσείο νερού «ύδραυλις-υδροροές στο χρόνο».

η.     Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

8.       Πολιτιστικές εκδηλώσεις με πανελλήνιο η και διεθνές ενδιαφέρον, όπως φεστιβάλ πνευστών οργάνων «Ποιμένες Αγραυλούντες», «Αποκριγιώματα στο Ρούβα», Μεσογειακό συμπόσιο περιβαλλοντικής τέχνης.

9.       Λειτουργούσε πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.

10.   Κοινωνικές υπηρεσίες.

α.    ΚΑΠΗ

β.     Προγράμματα βοήθεια στο σπίτι σε δύο οικισμούς.

γ.     Κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων. (ΚΗΦΗ)

δ.     Παιδικός και βρεφικός σταθμός.

11.   Βιβλιοθήκη

12.   Ενδο‑δημοτική συγκοινωνία με δύο μικρά λεωφορεία τα οποία επίσης μετέφεραν μαθητές και παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά και δημότες σε κέντρα υγείας και υπηρεσίες, που υπήρχαν σε διαφορετικούς από το τόπο κατοικίας των οικισμούς.

13.   Νέο γήπεδο ποδοσφαίρου με προοπτική σταδίου.

14.   Ανοικτό θέατρο 1. 000 θέσεων που είχε κατασκευαστεί σε ποσοστό 80% και που ακόμη παραμένει στο ίδιο σημείο.

Όλα τα παραπάνω λειτουργούσαν μέχρι το 2010, γιατί μετά η περιοχή συνενώνεται με άλλους τρεις δήμους (Αγίας Βαρβάρας, Γόρτυνας και Κόφινα) και αποτελούν τον καλλικρατικό Δήμο Γόρτυνας. Το μεγάλο και δυνατό Δήμο Γόρτυνας, όπως μας έλεγαν τότε.

Οικονομικά στοιχεία του Δήμου

Ο δήμος Ρούβα το 2010 είχε τακτικά έσοδα 1.165.004 (εισπραχθέντα) Ευρώ με σύνολο εξόδων 720.000 Ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Δήμου ανερχόταν στα 10 εκατ. Ευρώ. Με αυτά τα χρήματα αλλά και πολλή δουλειά κατάφερε, η περίοδος 1995 έως 2010 να είναι η καλύτερη της ιστορίας του.

Σήμερα, αν λειτουργούσε ο Δήμος Ρούβα με όλες τις περικοπές που έχουν γίνει στη αυτοδιοίκηση, θα είχε τακτικά έσοδα 850.000 Ευρώ και έξοδα 600.000 Ευρώ. Τα οικονομικά στοιχεία αυτά δεν είναι αυθαίρετα υπολογισμένα, αλλά βασισμένα σε πραγματικά στοιχεία, και μαζί με τις περικοπές που έχει υποστεί η αυτοδιοίκηση υπολογισμένες αναλογικά. Και πάλι όμως με πολλή δουλειά και ενδιαφέρον από τους δημότες θα ήταν ένας μεγάλος και δυνατός δήμος.

Δήμος Γόρτυνας 2011 – 2015

Ο Δήμος Γόρτυνας είναι ένας από τους οκτώ δήμους της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου. Έχει έκταση 464.841 τ.χ., δηλαδή είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της Κρήτης. Έχει πληθυσμό 15.680 κατοίκους σε 32 τοπικές κοινότητες και 75 οικισμούς. Το ένα άκρο του είναι στον Ψηλορείτη και το άλλο στο Λιβυκό Πέλαγος. Αποτελείται από δημοτικές ενότητες, που ιστορικά αλλά και πολιτιστικά δεν αποτελούσαν περιοχές που τις συνδέουν κάποια στοιχεία μεταξύ τους. Ο πληθυσμός ανήκει σε διαφορετικές αναπτυξιακές περιοχές, συνεπώς δεν έχει κοινούς στόχους. Οι μεγάλες αποστάσεις καθώς και άλλοι αντικειμενικοί παράγοντες αποτελούν επίσης εμπόδια για τους κατοίκους του Δήμου Γόρτυνας να διαμορφωθεί ένας ζωντανός Δήμος με δημότες, που ενδιαφέρονται για τα κοινά, παίρνοντας πρωτοβουλίες για την προώθηση κοινών στόχων.

Η Δημοτική Ενότητα Ρούβα βρίσκεται σε μια περιοχή που αναπτυξιακά ανήκει στο ορεινό όγκο του Ψηλορείτη (την «Πάνω Ρίζα», όπως είναι γνωστή ιστορικά σε μας), ενώ το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Γόρτυνας βρίσκεται στην πεδιάδα της Μεσαράς, κυρίως της ανατολικής Μεσαράς, και στην περιοχή των Αστερουσίων, τον απέναντι του Ψηλορείτη ορεινό όγκο.

Ιστορικά αυτές οι ενότητες, που αποτελούν σήμερα τον Δήμο Γόρτυνας, δεν αποτελούσαν ποτέ ενιαίο διοικητικό χώρο. Ακόμη και την εποχή, που διοικητικές ενότητες ήταν επαρχίες, οι ενότητες του σημερινού Δήμου Γόρτυνας ανήκαν σε δύο διαφορετικές επαρχίες (Μονοφατσίου και Καινουργίου), ενώ στις αρχές του εικοστού αιώνα και κατά την περίοδο της κρητικής πολιτείας στην τότε διοικητική διαίρεση των Δήμων δεν βρέθηκαν ποτέ μαζί.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί εδώ, ότι το 2010 η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν προέβλεπε τη δημιουργία του Δήμου Γόρτυνας, ο οποίος και δημιουργήθηκε αυθαίρετα χωρίς στοιχεία, που να συνηγορούν στη δημιουργία του, παρά μόνο βάση εμπειρικών πολιτικών παρεμβάσεων, και στα πλαίσια ενός μόνο άστοχου ισχυρισμού για λιγότερους δήμους στο νομό Ηρακλείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτή τη μελέτη, που είναι η μόνη που υπάρχει βασισμένη σε στοιχεία, οι δημοτικές ενότητες που αποτελούν τον Καλλικρατικό Δήμο Γόρτυνας, είχε προταθεί να ανήκουν σε τρεις διαφορετικούς δήμους. Αυτό το στοιχείο δείχνει και την ανομοιογένεια των δημοτικών ενοτήτων του σημερινού δήμου.

Είναι προφανές, ότι, όσο μεγάλος σε έκταση και αριθμό οικισμών είναι ένας δήμος, τόσο η αυτοδιοίκηση απομακρύνεται, και επομένως ευνοούνται τακτικές κακοδιοίκησης και οικονομικής κακοδιαχείρισης, οι οποίες δεν μπορούν να ελεγχθούν, ακόμη και από τα εντεταλμένα για αυτό το λόγο όργανα, πολύ περισσότερο από τους απλούς δημότες η τους εκπροσώπους των, οι οποίοι επιπλέον είναι δραματικά ελάχιστοι.

Τα παραπάνω δεν αποτυπώνονται μόνο στη διάρκεια της δημοτικής περιόδου από τη πλειοψηφούσα παράταξη, αλλά ξεκινούν και επηρεάζουν φυσικά τις εκλογές. Δύσκολα μπορεί να ψηφιστεί σε αυτές τις περιοχές δημοτική αρχή που να έχει μοναδικό ενδιαφέρον την ανάπτυξη της. Υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες οι οποίοι ευνοούνται από την έκταση και την ανομοιογένεια της περιοχής. Επομένως δεν μπορούμε να περιμένουμε καλύτερες μέρες. Αυτή είναι μια άλλη σημαντική αιτία για τη σημερινή κατάσταση του δήμου Γόρτυνας.

Επιπτώσεις του Καλλικράτη στην περιοχή μας

Από το 2011 που η περιοχή ανήκει στο Καλλικρατικό Δήμο Γόρτυνας βιώνει τη χειρότερη περίοδο της ιστορίας της. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο παραδειγματικός Δήμος Ρούβα μετατράπηκε σε μια Δημοτική Ενότητα με μεγάλα προβλήματα, για τα οποία δεν φταίει μόνο η γενικότερη οικονομική κρίση, αλλά κατά ένα μεγάλο μέρος η ένταξη της περιοχής στο Δήμο Γόρτυνας.

Για μας, ο Δήμος Γόρτυνας είναι πρακτικά όχι μόνο ανύπαρκτος, αλλά αποτελεί και τροχοπέδη για τη ανάπτυξη της περιοχής μας, συμβάλει μάλιστα με ταχείς ρυθμούς στη καταστροφή της. Σας περιγράψαμε με σχεδόν λεπτομέρειες τη κατάσταση, που βρισκόταν η περιοχή στη περίοδο που αποτελούσε το μικρό Δήμο Ρούβα και τη κατάσταση που βιώνει στα πλαίσια του Καλλικρατικού δήμου, για να βρεθείτε και εσείς όσο πιο κοντά σε αυτό που αισθανόμαστε, σε αυτό που βιώνουμε. Για τα παραπάνω η οικονομική κρίση, η έλλειψη χρημάτων λόγω περικοπών προς τη αυτοδιοίκηση είναι μόνο άλλοθι.

Με την ένταξη της περιοχής μας στο Καλλικρατικό Δήμο Γόρτυνας, οι αναγκαίες υποδομές και υπηρεσίες του πρώην Δήμου Ρούβα, όπως τις αναφέραμε παραπάνω, σταματάνε μια-μια τη λειτουργία τους. Ο, τι καταστρέφεται ή φθείρεται, δε διορθώνεται πια.

Οι προοπτικές που μας δίνει ο Δήμος Γόρτυνας είναι το κλείσιμο των υπόλοιπων υπηρεσιών, με μόνιμη επωδό την έλλειψη χρημάτων για καύσιμα, τη συντήρηση αγροτικών δρόμων, δικτύων κλπ. Έργα που ξεκίνησαν στην περίοδο πριν το 2010, πέντε χρόνια μετά δεν έχουν ολοκληρωθεί. Όσα είχαν τελειώσει δε λειτουργούν και έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου. Γενικά κακομοιριά και απελπισία απλώνεται σε όλη τη περιοχή. Για νέο έργο ούτε λόγος, πέντε χρόνια τώρα δεν έχει ξεκινήσει νέο έργο στη περιοχή. Όποτε χρειαστούν διορθωτικές παρεμβάσεις, αυτό το κάνουν φορείς της περιοχής, ακόμη και την αγορά χαρτιού για φωτοτυπίες (εκκλησία, ΤΟΕΒ κλπ). Η μη συντήρηση των εγκαταστάσεων οδηγεί σε αχρήστευση τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εγκατάλειψης είναι το Δημοτικό Σχολείο. Σε πολύ σύντομο διάστημα η κατάσταση θα είναι ανεπίστρεπτη για πολλά σημαντικά έργα υποδομής της περιοχής.

Θεωρούμε και αισθανόμαστε ότι σήμερα βρισκόμαστε δύο φορές σε κρίση. Η δεύτερη λόγω Δήμου Γόρτυνας.

Από αυτή τη δεύτερη, μπορούμε να βγούμε!

Για την γενική συνέλευση των κατοίκων του πρώην Δήμου Ρούβα, 

τα μέλη της επιτροπής διεκδίκησης «Δήμος Ρούβα ξανά»:

  • Σταύρος Ξημεράκης (Παπασταύρος), 697 758 2831
  • Φανούριος Οικονομάκης, 697 740 9031
  • Νίκος Πρινιανάκης, 697 848 8131
  • Γιώργος Τζωρτζάκης, 694 453 6372
  • Έριχ Λάις (Erich Leisch), 694 744 6631

Email της επιτροπής: [email protected] 

Ιστολόγιο (blog): http://dimos-rouva-ksana.blogspot.gr/».

 

mesaralive.gr  01 December, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ