Διχάζει την Ε.Ε. ασθένεια που μαστίζει τις ελιές της Ιταλίας.

mesaralive.gr  02 April, 2015 ΑΡΘΡΑ
Διχάζει την Ε.Ε. ασθένεια που μαστίζει τις ελιές της Ιταλίας.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζονται διχασμένα όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας που μαστίζει την ελιά στην Ιταλία, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο κόψιμο έως και ενός εκατομμυρίου δέντρων.

Ειδικοί από τα 28 ευρωπαϊκά κράτη μέλη συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση του ξεσπάσματος του βακτηρίου xylella fastidiosa, ωστόσο δεν κατόρθωσαν να φτάσουν σε συμφωνία.

«Χρειάζονται και άλλες διαπραγματεύσεις και συζητήσεις για να φτάσουμε σε μία κοινή θέση», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στα ευρωπαϊκά μέσα.

Η Ιταλία αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό ελαιόλαδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Ισπανία, και μπροστά από την Ελλάδα.

Η Γαλλία και η Ισπανία επιθυμούν την εφαρμογή μίας σκληρής γραμμής, φοβούμενες για τους δικούς τους ελαιώνες, καθώς και για τα αμπέλια και εσπεριδοειδή, τα οποία μπορούν επίσης να μολυνθούν από τα βακτήρια μέσω των εντόμων.

Ωστόσο η Ιταλία εμφανίζεται λιγότερο πρόθυμη να λάβει δραστικά μέτρα, καθώς οι ελαιοπαραγωγοί αντιδρούν στην καταστροφή αιωνόβιων, παραδοσιακών ελαιώνων. Η Ιταλία δε θα μπορέσει να σταματήσει τα πιο σκληρά μέτρα μόνη της, καθώς η ψηφοφορία θα κριθεί κατά πλειοψηφία.

Οι ιταλικές αρχές κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μία περιοχή 593.000 στρεμμάτων στη νότια Πούλια. Η ασθένεια, για την οποία προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία, έχει πλήξει σκληρά τα δέντρα της συγκεκριμένης επαρχίας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστον το 10% των 11 εκατομμυρίων δέντρων ελιάς γύρω από την πόλη Λέτσε στην Πούλια έχει προσβληθεί από το βακτήριο.

Μία νέα συνάντηση των ευρωπαίων αξιωματούχων έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

mesaralive.gr  02 April, 2015 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα