Διαμαρτυρία για το ΕΠΑΛ Μοιρών από την Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Φαιστου

mesaralive.gr  22 October, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Διαμαρτυρία για το ΕΠΑΛ Μοιρών από την Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Φαιστου

Παράσταση διαμαρτυρίας σην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης

Εκδήλωση διαμαρτυρίας, με αφορμή τα συνεχιζόμενα προβληματα στο ΕΠΑΛ Μοιρών πραγματοποίησε την Παρασκευή (19/10) η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δ.Φαιστου,θέλοντας μ' αυτόν τον τρίπο να στείλει "ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση,αναφορικά με την ανάγκη κάλυψης των κενών που υπάρχουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου καθώς και την αναβάθμιση και λειτουργία όλων των ειδικοτήτων.

Η ένωση προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση,όπου αναφέρει χαρακτηριστικάΣ:

"Οι εξελίξεις στο ΕΠΑΛ Μοιρών, όπου για άλλη μια χρονιά λείπει σχεδόν το μισό εκπαιδευτικό προσωπικό και επιπλέον η κυβέρνηση επιμένει να μην εγκρίνει την ειδικότητα του Τεχνικού Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων για τους μαθητές που την επέλεξαν, ήταν για μια ακόμη φορά το θέμα στην παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 19/10 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, στην οποία συμμετείχε η Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού και γονείς μαθητών του ΕΠΑΛ Μοιρών.

Η γενικολογία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, που προσπάθησε να υπερασπιστεί και να δικαιολογήσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και να διαφημίσει την «αναβάθμιση» των ΕΠΑΛ δεν έπεισε γονείς και μαθητές. 

Το μόνο που αποδείχτηκε για άλλη μια φορά είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να φτιάξει ένα σχολείο που βρίσκεται μακριά από τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας, στη λογική των προαποφασισμένων μέτρων και των περικοπών, της περιστολής των δαπανών που αφορούν στην Παιδεία. Η κυβέρνηση, έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), κινείται με μια σειρά μέτρων που πήρε για τα ΕΠΑΛ στην κατεύθυνση υλοποίησης των στόχων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, βλέποντας -είτε με ανάπτυξη είτε με κρίση- μονάχα αριθμούς και όχι τον άνθρωπο και τις ιδιαιτερότητες των συνθηκών. 

Πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και η στήριξη των μαθητών, αλλά η ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων. Γι αυτό την ίδια ώρα που προωθείται το 4ο Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας, ως δώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους, συνεχίζεται η υποβάθμιση του περιεχομένου του βασικού προγράμματος στα ΕΠΑΛ, με τις δεκάδες χαμένες διδακτικές ώρες εξαιτίας των κενών, τα τμήματα που κλείνουν ή συγχωνεύονται. 

Το υπουργείο με το προκαταβολικό κλείσιμο τμημάτων που δεν λειτούργησαν την περυσινή χρονιά, με το ηλεκτρονικό κλείδωμα των τμημάτων οδηγεί τους μαθητές στο ΕΠΑΛ Μοιρών, που πετιούνται έξω από το αντικείμενο φοίτησης που επιθυμούν, σε αδιέξοδο. Αυτή είναι η λεγόμενη «αναβάθμιση» των ΕΠΑΛ για την οποία επιχαίρει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης. Επιχαίρει γιατί  μαθητές στο ΕΠΑΛ Μοιρών θα αναγκαστούν ή να αλλάξουν ειδικότητα και να χάσουν μια χρονιά ή να διανύουν πάνω από 100 χιλιόμετρα καθημερινά προκειμένου να φοιτήσουν σε ΕΠΑΛ με την ειδικότητα αυτή, το οποίο βρίσκεται στο Ηράκλειο.  Πάλι καλά, δηλαδή, που δε θα αλλάξουν Νομό όπως σε άλλα ΕΠΑΛ της χώρας πχ Β' τάξη του ΕΠΑΛ Άστρους κτλ. Επιχαίρει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης γιατί  στο ΕΠΑΛ Μοιρών, τέλη Οκτώβρη, λείπει σχεδόν το μισό εκπαιδευτικό προσωπικό.

 Οι ανάγκες των μαθητών του ΕΠΑΛ να μάθουν ουσιαστικά ένα επάγγελμα, να έχουν πλήρη δικαιώματα και σταθερή εργασία βρίσκονται στον αντίποδα των κυβερνητικών επιλογών, όπως και των επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων.  Είναι ίδια η πολιτική που πετσοκόβει τις κοινωνικές παροχές, τους μισθούς και τις συντάξεις, που δίνει νέα προνόμια στις μεγάλες επιχειρήσεις μ’ αυτή που συνθλίβει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας!

Δεν θα κάνουμε πίσω από το δικαίωμα των μαθητών του ΕΠΑΛ Μοιρών να ακολουθήσουν απρόσκοπτα την ειδικότητα που έχουν επιλέξει. 

Μόνος δρόμος είναι να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις μαζί με μαθητές, και εκπαιδευτικούς. Δεν συμβιβαζόμαστε με το επιχείρημα περί «...ελάχιστης δαπάνης» του ενός καθηγητή που χρειάζεται για τη λειτουργία της ειδικότητας, λες και οι γονείς, οι εργαζόμενοι, πρέπει να μπουν στη λογική των ελαχίστων δαπανών για την Παιδεία, που «αντέχει» ο κρατικός προϋπολογισμός. Δεν συμβιβαζόμαστε με το επιχείρημα του «τοπικού ατυχήματος» για τα κενά στο σχολείο . Και πέρυσι έλειπαν οι ειδικότητες στο ΕΠΑΛ Μοιρών μέχρι και τον Φεβρουάριο. Ξέρουμε ότι το πρόβλημα των κενών είναι γενικό και πανελλαδικό. 

Απαιτούμε την πλήρη στελέχωση και αναβάθμιση και λειτουργία όλων των τομέων και ειδικοτήτων του ΕΠΑΛ Μοιρών, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες".

 

mesaralive.gr  22 October, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ