Διακόσια ευρώ το κιλό για ένα άγριο λουλούδι!

economistas.gr  05 March, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Διακόσια ευρώ το κιλό για ένα άγριο λουλούδι!

Πολλοί ίσως γνωρίζουν το ζεστό ρόφημα με κανέλα, που πωλείται συνήθως υπαίθρια, τα κρύα ξημερώματα του χειμώνα έξω από την αγορά στην οδό Αθηνάς ή λίγο πιο κάτω, στο Μοναστηράκι, πόσοι όμως ξέρουν ότι το εν λόγω ρόφημα, γνωστό ως σαλέπι, προέρχεται από τη ρίζα της άγριας ορχιδέας;

Πράγματι, το σαλέπι, η αποξηραμένη, κονιορτοποιημένη ρίζα της άγριας ορχιδέας, μπορεί να φθάσει και τα 200 ευρώ το κιλό, γεγονός που προάγει το φυτό στα ακριβότερα παρεμφερή προϊόντα ανά τον κόσμο.

Αιτία της υψηλής τιμής του, είναι μεταξύ άλλων το γεγονός ότι το σαλέπι είναι θερμαντικό, προληπτικό του κρυολογήματος και της γρίπης, καταπραϋντικό του στομάχου και των νεύρων, καταπολεμά δε το άγχος, την κούραση και τονώνει τον οργανισμό.

Η μεγάλη ζήτηση του σαλεπιού, έχει οδηγήσει στη δημιουργία τουλάχιστον τριών ελληνικών επιχειρήσεων συλλογής, επεξεργασίας και εμπορίας σαλεπιού, όπως είναι οι Σαλέπι Σαλονίκης, Όλυμπος και Αφοί Χατζηγεωργίου. Όμως έχει προσελκύσει και παράνομους εμπόρους οι οποίοι δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν, λόγω της φύσης του αντικειμένου.

H μυθολογία

Στην λαϊκή παράδοση, το σαλέπι ονομάζεται σερνικοβότανο, γιατί υπήρχε η πεποίθηση ότι εάν ο μέλλων πατέρας έτρωγε μεγάλους βολβούς σαλεπιού, θα γεννιόνταν αγόρι. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Όρχις, γιος μιας νύμφης και ενός σατύρου καταδικάστηκε να γίνει φυτό γιατί είχε βιάσει μια ιέρεια κατά τη διάρκεια των βακχικών μυστηρίων.

Oικοτουρισμός

Από μια άλλη οπτική, στα χωριά του Βόρειου Πηλίου η αναζήτηση της άγριας ορχιδέας αποτελεί μία εναλλακτική μορφή οικοτουρισμού, όπου επιστήμονες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο φθάνουν κάθε χρόνο στα ελληνικά βουνά, με σκοπό να αναζητήσουν, να εξερευνήσουν και να μυηθούν στον μυστικό κόσμο της άγριας ορχιδέας. Μόνο στο Βόρειο Πήλιο, έχουν καταγραφεί περισσότερα από πενήντα είδη άγριας ορχιδέας, για το σκοπό αυτό ο δήμος αποφάσισε την έκδοση ειδικού θεματικού εντύπου πληροφόρησης για τους επισκέπτες.

 

economistas.gr  05 March, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα