Δημοσκόπηση: Σταθρά μειωμένα τα ποσοστά της Ν.Δ-Τα δεδομένα για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

  20 September, 2024 ΑΡΘΡΑ
Δημοσκόπηση: Σταθρά μειωμένα τα ποσοστά της Ν.Δ-Τα δεδομένα για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορά 12,5 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της ΝΔ έναντι του δεύτερου ΠΑΣΟΚ αποτυπώνει δημοσκόπηση της MRB για το Open, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πέμπτο κόμμα.

Στην πανελλαδική μέτρηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Open από τον Δημήτρη Μαύρο, τα ευρήματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η ΝΔ κινείται στα ποσοστά των ευρωεκλογών στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, το ΠΑΣΟΚ παραμένει σε μια ακόμη μέτρηση δεύτερο κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφιο, στην πέμπτη θέση.

Την ίδια ώρα, οι δύο στους τρεις ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν ανοικτά με την αποπομπή του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ τον επιλέγουν ξανά για πρόεδρο του κόμματος, απέναντι σε Φάμελλο-Πολάκη.

Στην εσωκομματική μάχη για το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται δίνοντας μάχη με τον Χάρη Δούκα, ενώ ακολουθούν κατά πόδας η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος.

MRB: Πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ κινείται στο 21,7%, έχοντας για πρώτη φορά μονοψήφιο ποσοστό διαφοράς από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται στο 12%. Ακολουθούν: Ελληνική Λύση 8,2%, ΚΚΕ 7,8%, ΣΥΡΙΖΑ 7%, Πλεύση Ελευθερίας 4%, Φωνή Λογικής 3,5%, Νίκη 3,1%.

Στο 16,4% είναι οι αναποφάσιστοι, στο 5,8% το λευκό/άκυρο.


MRB: Πρόθεση με αναγωγή
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, η ΝΔ συγκεντρώνει 28%, το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά δεύτερο με 15,5%, η Ελληνική Λύση τρίτη με 10,6% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 10,1%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 9%, η Πλεύση Ελευθερίας κινείται στο 5,2%, η Φωνή Λογικής στο 4,5%, η Νίκη στο 4% και το ΜέΡΑ25 περνά τον πήχη της εισόδου στη Βουλή με ποσοστό 3,6%.


MRB: Το 63,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την καθαίρεση Κασσελάκη
Στον ΣΥΡΙΖΑ, το 63,2% των ψηφοφόρων του κόμματος στις ευρωεκλογές διαφωνεί με την αποπομπή του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ το 32,4% συμφωνεί.


Στο σύνολο των ερωτηθέντων, αντιθέτως, η πλειοψηφία σε ποσοστό 43,8% -σίγουρα/μάλλον- συμφωνεί με την αποπομπή του κ. Κασσελάκη.


MRB: Προηγείται ο Κασσελάκης στο κοινό ΣΥΡΙΖΑ
Στο συνολικό εν δυνάμει ΣΥΡΙΖΑ κοινό, το 31,1% προτιμά τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, με τον Σωκράτη Φάμελλο να ακολοθεί με 27,4%. Τρίτος με 27% είναι ο Παύλος Πολάκης και ακολουθούν Απόστολος Γκλέτσος (20,5%) και Νίκος Φαραντούρης (14,4%).


Στο ίδιο ερώτημα, στο δυνητικό εν δυνάμει κοινό από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στ. Κασσελάκης προηγείται και πάλι, ωστόσο ο Παύλος Πολάκης περνάει δεύτερος.

Συγκεκριμένα: Το 39,8% προτιμά τον Στέφανο Κασσελάκη, το 28,6% προτιμά τον Παύλο Πολάκη, το 28,5% τον Σωκράτη Φάμελλο, το 19,6% τον Απόστολο Γκλέτσο και το 17% τον Νίκο Φαραντούρη.

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης προηγείται και σε όσους σίγουρα ή μάλλον θα πάνε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές κάλπες, ωστόσο δυναμική αποκτά και ο Π. Πολάκης.

Τα ποσοστά έχουν ως εξής: Στέφανος Κασσελάκης 40,5%, Παύλος Πολάκης 31,2%, Σωκράτης Φάμελλος 29,5%, Νίκος Φαραντούρης 21,3%, Απόστολος Γκλέτσος 20,6%.


MRB: Τι λένε οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή Τσίπρα
Στο ενδεχόμενο επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα σε ηγετικό ρόλο, το 51,9% του συνόλου των ψηφοφόρων απαντά πως θα ήταν αρνητική εξέλιξη, ενώ το 34,3% απαντά πως θα ήταν θετική.

Αντιθέτως, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2024, το 56,3% θεωρεί θετική εξέλιξη ενδεχόμενη ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 36,1% αρνητική.

Το ποσοστό αποδοχής για τον πρώην πρωθυπουργό πάντως έχει μειωθεί ανάμεσα σε όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2023.

Σε αυτό το κοινό, το 65,2% θεωρεί θετική εξέλιξη ενδεχόμενη ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 30,6% αρνητική.


MRB: Μάχη Ανδρουλάκη-Δούκα στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ και την πρόθεση ψήφου για την ηγεσία του, στο σύνολο των δυνητικών ψηφοφόρων, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προβάδισμα 3,7%.

Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει 26,7%, έναντι 23% του Χάρη Δούκα, 18,1% της Άννας Διαμαντοπούλου και 13,4% του Παύλου Γερουλάνου, ενώ ακολουθούν ο Μιχάλης Κατρίνης και η Νάντια Γιαννακοπούλου με 4,5% και 4,1%, αντίστοιχα.


Στην πρόθεση ψήφου, στο σύνολο των ψηφοφόρων που θα πάνε να ψηφίσουν σίγουρα στη διαδικασία, ο Ν. Ανδρουλάκης έχει μικρό προβάδισμα έναντι του Χ. Δούκα με 28% - 26,3%, ενώ ακολουθούν η Άννα Διαμαντοπούλου με 16,3%, ο Παύλος Γερουλάνος με 15,7%, ο Μιχάλης Κατρίνης με 5,7% και η Νάντια Γιαννακοπούλου με 2,1%.

Στο σενάριο πρόκρισης του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα στο δεύτερο γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 44,6% έναντι 44,1% του κ. Δούκα, σε μια αμφίρροπη μάχη.

Σε πιθανό ζευγάρι Ανδρουλάκη-Διαμαντοπούλου, ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται καθαρά νικητής με ποσοστό 59,1%, έναντι 28,6% της κυρίας Διαμαντοπούλου.

Στο σενάριο πρόκρισης του Νίκου Ανδρουλάκη και του Παύλου Γερουλάνου στο δεύτερο γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 54,5% έναντι 37%.


MRB: ΔΕΘ και «πονοκέφαλοι» στα νοικοκυριά
Επίσης, το 54,4% κρίνει αρνητικά την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ενώ το 30,1% την κρίνει θετικά.


Τέλος, για την ακρίβεια, στα νοικοκυριά μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρούν το κόστος ενέργειας και των καυσίμων κατά 84,9% και ακολουθούν το κόστος ενέργειας για το σπίτι με 76,6%, τα τρόφιμα σε ποσοστό 74,2%, τα ιατρικά έξοδα σε ποσοστό 37,5% και το κόστος καυσίμων του αυτοκινήτου σε ποσοστό 33,3%.

 

  20 September, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα