Δημοσκόπηση GPO: Σταθερό προβάδισμα Μητσοτάκη και ΝΔ

  06 March, 2021 ΑΡΘΡΑ
Δημοσκόπηση GPO: Σταθερό προβάδισμα Μητσοτάκη και ΝΔ

Τι πιστεύουν οι πολίτες για Κουφοντίνα, υπόθεση Λιγνάδη και Ελληνοτουρκικά

Ξεκάθαρα μηνύματα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στέλνει η κοινωνία με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», τα ζητήματα της τελευταίας περιόδου – από τη διαχείριση της υπόθεσης Λιγνάδη και εν γένει τις εξελίξεις στο μέτωπο του ελληνικού #metoo έως την υπόθεση Κουφοντίνα – αφήνουν βαθύ αποτύπωμα που επηρεάζει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ενώ καταγράφει μια γενικευμένη ανησυχία της κοινής γνώμης για την οικονομική κατάσταση στη μετά Covid εποχή.

Καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας

Στην πρόθεση ψήφου τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

ΝΔ: 36,4
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 22,7
ΚΙΝΑΛ: 7,1
ΚΚΕ: 6,3
Ελληνική Λύση: 4,1
ΜέΡΑ 25: 3
Άλλο: 4
Άκυρο/Λευκό: 2,1
Δεν θα ψηφίσω: 1,8
Δεν έχω αποφασίσει/Δεν ξέρω: 12,5

Κυρίαρχος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε ότι αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται κυρίαρχος αφού το 55,6% των ερωτηθέντων έχει θετική άποψη γι’ αυτόν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αλέξη Τσίπρα είναι 32%.

Αναλυτικά:

Κυριάκος Μητσοτάκης 55,6% (θετική γνώμη) – 44,4% (αρνητική γνώμη)
Αλέξης Τσίπρας 32% (θετική γνώμη) – 67% (αρνητική γνώμη)
Φώφη Γεννηματά 27,4% (θετική γνώμη) – 68,1% (αρνητική γνώμη)
Δημήτρης Κουτσούμπας 25,3% (θετική γνώμη) – 69,9% (αρνητική γνώμη)
Γιάνης Βαρουφάκης 18,6% (θετική γνώμη) – 76,6% (αρνητική γνώμη)
Κυριάκος Βελόπουλος 17,2% (θετική γνώμη) – 77,8% (αρνητική γνώμη)

Για την κυβέρνηση είναι σαφές ότι το τοπίο κατά τον προηγούμενο μήνα ήταν το πλέον δύσβατο από την έναρξη του γενικευμένου lockdown, αλλά το καμπανάκι φαίνεται να χτυπά ηχηρότερα για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς όχι μόνον δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει εκλογικά οφέλη, αντιθέτως υποχωρούν και τα δικά της ποσοστά με αποτέλεσμα η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη στις 13,7 ποσοστιαίες μονάδες (από 13,9 το προηγούμενο δίμηνο). Η διαφορά που καταγράφεται (ΝΔ 36,4% - ΣΥΡΙΖΑ 22,7%) επιβεβαιώνει εκ νέου το σκηνικό πολιτικής κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και διατηρεί τη ΝΔ σε τροχιά αυτοδυναμίας. Αλώβητο, άλλωστε παραμένει το εξαιρετικά μεγάλο προβάδισμα του Πρωθυπουργού (47,7%) έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (24,1%) ως προς την καταλληλότητα για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Πλήγμα η υπόθεση Λιγνάδη για την κυβέρνηση – Χάνει λόγω Κουφοντίνα η Κουμουνδούρου

Σε ένα συνοπτικό συμπέρασμα από τη νέα μέτρηση, μπορεί να καταγραφεί ότι η ΝΔ μετράει πλήγματα από την υπόθεση Λιγνάδη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «πληρώνει» πολιτικά τον Κουφοντίνα. Στην πρώτη περίπτωση διαφαίνεται ότι πλέον σχηματοποιείται μια πλειοψηφία, έστω και οριακή, η οποία θεωρεί ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με στόχο να συγκαλύψει τα τραύματα που προκαλούν οι αποκαλύψεις για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, καταγράφεται μια καθαρή πλειοψηφία που προκρίνει την αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Πολιτισμού (το 56,2% τάσσεται υπέρ της παραίτησης της Λίνας Μενδώνη, ανάμεσά στους και ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους της ΝΔ), αν και παράλληλα αναγνωρίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να εκμεταλλευθεί πολιτικά την υπόθεση.

Από την άλλη πλευρά, η «μάχη» που φαίνεται να δίνει η Κουμουνδούρου για τη μεταγωγή του αρχιεκτελεστή της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα, στις φυλακές Κορυδαλλού όχι μόνον βρίσκει απέναντι μια ευρεία κοινωνική πλειοψηφία, αλλά προκαλεί αποσυσπείρωση και στο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινή γνώμη – σε ποσοστό 62,9% – καλεί την κυβέρνηση να μην υποκύψει στον εκβιασμό της μεταγωγής και το μήνυμα αυτό εκπέμπει και το 37,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι φοβούνται οι πολίτες

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα της πανδημίας διαγράφονται ξεκάθαρα οι μεγαλύτερες ανησυχίες της ελληνικής κοινωνίας. Αν και η συνολικότερη διαχείριση εξακολουθεί να δίνει πόντους στην κυβέρνηση, διαμορφώνεται πλέον μια πλειοψηφία που αμφισβητεί το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης και τα μέτρα κοινωνικής στήριξης απέναντι στον κορωνοϊό (το 64,5% των ερωτηθέντων τα κρίνει ανεπαρκή). Πρόκειται για το πεδίο στο οποίο είναι πρόδηλο ότι θα παιχθούν το επόμενο διάστημα και τα περισσότερα πολιτικά στοιχήματα.

Κουφοντίνας και Ελλοτουρκικά

Στο ερώτημα: «Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει δεκτό το αίτημα του Δ. Κουφοντίνα για μεταφορά του στις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου αυτός να σταματήσει την απεργία πείνας και να αποφευχθεί ενδεχόμενος θάνατός του» το 30,7 απαντά «ΝΑΙ» και «Μάλλον ΝΑΙ» ενώ το 62,9% «ΟΧΙ» και «Μάλλον ΟΧΙ».

Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και το ερώτημα πόσο πιθανό είναι ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο το 44,6% απαντά «ΠΟΛΥ» και «ΑΡΚΕΤΑ» ενώ το 51,6% «ΛΙΓΟ» και «ΚΑΘΟΛΟΥ».

Υπόθεση Λιγνάδη

Σε σχέση με την υπόθεση Λιγνάδη οι συμμετέχοντες στο Γκάλοπ απαντάνε σε μία σειρά από ενδιαφέροντα ερωτήματα:

Πιστεύετε ότι υπήρξε από την πλευρά της κυβέρνησης προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη;

ΝΑΙ και Μάλλον ναι: 49,7%

Όχι και μάλλον όχι: 47%

Πιστεύετε ότι πρέπει να παραιτηθεί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξαιτίας της υπόθεσης Λιγνάδη;

Ναι και μάλλον ναι: 56,2%

Όχι και μάλλον όχι: 37,6%

Πιστεύετε ότι στην συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχουν ευθύνες του πρωθυπουργού;

Ναι και μάλλον ναι: 41,8%

Όχι και μάλλον όχι: 55,4%

Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση Λιγνάδη;

Ναι και μάλλον ναι: 75,6%

Όχι και μάλλον όχι: 21,6%

Πιστεύετε ότι στην συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχουν ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη;

Ναι και μάλλον ναι: 64,6%

Όχι και μάλλον όχι: 30,3%­

 

  06 March, 2021 ΑΡΘΡΑ