Τυμπάκι: Η Ιστορική Διεκδίκηση για Επανίδρυση του Δήμου

Άρθρο του μέλους της Επιτροπής Αγώνα Γιάννη Μανιαδάκη Αντιπτέραρχου ε.α.
Σε ένα συγκινητικό άρθρο, ο Αντιπτέραρχος ε.α. Γιάννης Μανιαδάκης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, αναδεικνύει την ιστορική και πολιτισμική σημασία του Τυμπακίου, υπογραμμίζοντας την αδικία που υπέστη με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» το 2010. Το άρθρο εξετάζει τη διοικητική πορεία του Δήμου, την ιστορικότητα και τη μαρτυρικότητά του, καθώς και τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της περιοχής, τα οποία στηρίζουν τη διεκδίκηση για την επανίδρυσή του. Μια τεκμηριωμένη φωνή που ενώνει το παρελθόν με το παρόν, καλώντας σε δράση για την αποκατάσταση της ιστορικής ταυτότητας του Τυμπακίου.
Αναλυτικά:
Αγαπητές συντοπίτισσες, αγαπητοί συντοπίτες, φίλες και φίλοι! Ο αγώνας για την επανίδρυση του Ιστορικού και Μαρτυρικού Δήμου Τυμπακίου συνεχίζεται. Το παρόν άρθρο αναφέρεται κυρίως στη διοικητική ιστορία του δήμου, στην Ιστορικότητα και στη Μαρτυρικότητα αυτού, στην αδικία με την οποία αντιμετωπίστηκε το 2010 – 2011 με την εφαρμογή του νόμου 3852 / 2010 “Πρόγραμμα Καλλικράτης” καθώς και στις συνέπειες μετά την υπαγωγή αυτού στο νέο Καλλικρατικό δήμο Φαιστού. Το άρθρο αναφέρεται επίσης στα Ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Τυμπακίου και της ευρύτερης περιοχής, στα οποία, μαζί με τα κριτήρια Ιστορικότητας, Μαρτυρικότητας και Πολιτισμικότητας, στηρίζεται η διεκδίκηση της Επιτροπής Αγώνα και κατ’ επέκταση των κάτοικων του Τυμπακίου για την επανίδρυση του Ιστορικού και Μαρτυρικού Δήμου Τυμπακίου.
Ιστορικός Δήμος Τυμπακίου – Ιστορική Περιοχή Πυργιώτισσας – Ιστορική Επαρχία Πυργιωτίσσης

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προέκυψαν από τη Σύμβαση της Χαλέπας το 1878, ήταν και το δικαίωμα της αυτοδιοίκησης, με την οργάνωση των δήμων και την εκλογή των δημοτικών αρχόντων. Το 1879, σε εφαρμογή του Πρώτου Δημοτικού Νόμου της Κρήτης, ιδρύθηκε η Επαρχία Πυργιωτίσσης και ο Δήμος Τυμπακίου, “έχων έδρα το ομώνυμο χωρίον και περιλαμβάνων τα χωρία, Τυμπάκι και 15 ακόμη χωριά….”. Η διοικητική αυτή δομή διατηρήθηκε και μετά την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και μέχρι την ενσωμάτωση της στον ενιαίο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η Επαρχία Πυργιωτίσσης προϋφίστατο ως η “Περιοχή της Πυργιώτισσας”, από τα χρόνια της ενετοκρατίας στην Κρήτη.
Δήμος Τυμπακίου
Το 1994 σύμφωνα με το υπ’ αριθμό 246 Προεδρικό Διάταγμα, η Κοινότητα Τυμπακίου, με δεδομένα τη γεωγραφία, τον πληθυσμό, την ιστορία, την πολιτιστική παράδοση, την υψηλή παραγωγικότητα και την οικονομία, αναγνωρίστηκε ως δήμος και του ανατέθηκε η διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.
Καποδιστριακός Δήμος
Το 1997 και σε εφαρμογή του νόμου 2539 / 1997 Περί Συγκρότησης Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συγκροτήθηκε ο Καποδιστριακός Δήμος Τυμπακίου με έδρα το Τυμπάκι που περιελάμβανε το μέχρι τότε Δήμο Τυμπακίου και τις 10 κοινότητες της Επαρχίας Πυργιωτίσσης (σύνολο, 11 Δημοτικά διαμερίσματα).
Μαρτυρικός Δήμος Τυμπακίου
Η μαρτυρικότητα του Τυμπακίου έγκειται στον εκτοπισμό των κατοίκων του, στην ολοσχερή καταστροφή και ισοπέδωση της κωμοπόλεως Τυμπακίου, στην καταναγκαστική εργασία, στην αντίσταση των κατοίκων του κατά του κατακτητή και στα δεκάδες θύματα της περιόδου 1941 – 1945. Εκτενέστερη αναφορά σχετικά με τη μαρτυρικότατα του Τυμπακίου έχει γίνει σε προηγούμενα άρθρα.
Για όλους τους αγώνες, τις θυσίες, τα δεινά και τις καταστροφές τα οποία υπέφεραν οι κάτοικοι του Τυμπακίου κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, η πολιτεία σύμφωνα με το υπ’ αριθμό 99 Προεδρικό Διάταγμα / 2000, αναγνώρισε και συμπεριέλαβε το Δημοτικό Διαμέρισμα Τυμπακίου, του τότε Καποδιστριακού ΔήμουΤυμπακίου στο δίκτυο των Μαρτυρικών Πόλεων – Μαρτυρικών Χωριών της χώρας. Ως μαρτυρικά χωριά, εκτός των άλλων, αναγνωρίστηκαν επίσηςμε το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα οι Καμάρες και το Μαγαρικάρι του τότε Καποδιστριακού Δήμου Τυμπακίου.
Δυστυχώς όμως, πριν καλά – καλά προλάβει να στεγνώσει η μελάνη, η ίδια η πολιτεία, με ένα οξύμωρο τρόπο, ενέταξε το Τυμπάκι στον Καλλικρατικό δήμο Φαιστού, αγνοώντας τους αγώνες, τις θυσίες και τη μνήμη των κατοίκων που λίγο πριν είχε αναγνωρίσει.

Καλλικρατικός Δήμος Φαιστού – Δημοτική Κοινότητα Τυμπακίου
Το 2011 στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου 3852 / 2010 γνωστός και ως “Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης”, η Πολιτεία κατήργησε τον Καποδιστριακό Δήμο Τυμπακίου και ενέταξε* αυτόν στο Νέο Καλλικρατικό Δήμο Φαιστού με έδρα τις Μοίρες και ιστορική έδρα το Τυμπάκι. Η συμπερίληψη του Καποδιστριακού Δήμου Τυμπακίου στο νέο δήμο Φαιστού έγινε παρά το γεγονός ότι ο Καποδιστριακός Δήμου Τυμπακίου πληρούσε όλα τα κριτήρια και διέθετε ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα που του επέτρεπαν την παραμονή του ως ξεχωριστός Δήμος.
*Συνενώθηκε με τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους Μοιρών και Ζαρού δημιουργώντας το νέο Δήμο Φαιστού.
Πιο συγκεκριμένα, η κατάργηση του Καποδιστριακού και κατ’ επέκταση του Μαρτυρικού Δήμου Τυμπακίου καθώς και ησυμπερίληψη αυτού στον νέο δήμου Φαιστού αποτελεί κατάφορη αδικία και προσβολή για τους κατοίκους της περιοχής και της μνήμης των αγωνιστών μας. Όλες οι διεργασίες για την προετοιμασία, σύνταξη, διαβούλευση, ψήφιση και εφαρμογή του προαναφερόμενου νόμου έγιναν υπό την πίεση των τότε μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας και μέσα σε πολύ περιορισμένα χρονικά περιθώρια χωρίς να ληφθούν υπόψη:
- Κανένα από τα κριτήρια Ιστορικότητας, Μαρτυρικότητας Πολιτισμικότητας της περιοχής. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι πρόκειται για τον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Τυμπακίου ο οποίος είχε συμπεριλάβει τον Μαρτυρικό Δήμο Τυμπακίου και τις δυο (2) Μαρτυρικές Κοινότητες Μαγαρικαρίου και Καμαρών, όπως προαναφέρεται και επισημάνεται με κίτρινο χρώμα σε προηγούμενο χάρτη.
- Κανένα από τα κριτήρια που αφορούν τον πληθυσμό, τη γεωγραφία και τη γεωμορφολογία της περιοχής. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 Καποδιστριακός Δήμος Τυμπακίου είχε πάνω από 10.000 κατοίκους και έκταση 157,12 Km2
- Κανένα από τα κριτήρια Υψηλής Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας της περιοχής.Η περιοχή της επαρχίας Πυργιώτισσας διαθέτει αυτόνομη οικονομική ζωή βασισμένη στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
- Οι ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και το μικροκλίμα της περιοχής τα οποία αποτελούν βασικό παράγοντα στην πρωιμότητα και στην αποδοτικότητα της γεωργικής παραγωγής και κατ’ επέκταση της οικονομίας της περιοχής.

- Κανένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως το παραλιακό μέτωπο και οι προοπτικές ανάπτυξης αυτού, το αεροδρόμιο Τυμπακίου και οι προοπτικές αξιοποίησης αυτού, οι αρχαιότητες της περιοχής (οι σημαντικότερες των οποίων βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Τυμπακίου), κλπ.
- Η απώλεια, με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις από την Πολιτεία, τόσο των περίπου 4.000 στρεμμάτων γης και μάλιστα της πιο εύφορης και πεδινής, όσο και τμήματος του παραλιακού μετώπου μήκους περίπου 2.650 μέτρων, για την κατασκευή και την επέκταση του αεροδρομίου, με αποτέλεσμα το Τυμπάκι να είναι σήμερα η μοναδική πόλη στην ελεύθερη πλέον Ελλάδα όπου μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο βρέθηκε εγκλωβισμένη και με μεγάλες απώλειες του ζωτικού της χώρου, χωρίς μεταπολεμικά να έχει υπάρξει, ούτε στο ελάχιστο, κάποιο ανταποδοτικό όφελος από την πολιτεία.

- Η από 17 Ιαν 2010 ομόφωνη απόφαση – αίτημα του “Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος περιόδου 1941 – 1945”.
- Οι τοποθετήσεις και αντιδράσεις, των βουλευτών της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς και οι τοποθετήσεις και αντιδράσεις, των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου αλλά και μετέπειτα.
- Το σημαντικότερο όμως όλων, χωρίς να ληφθεί υπόψηη γνώμη των κατοίκων και οι δικαιολογημένες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες αυτών.
Το Τυμπάκι, ως προϋφιστάμενη από το έτος 1879 έδρα του Δήμου Τυμπακίου, αν και αναγνωρίστηκε ως η ιστορική έδρα του Δήμου Φαιστού, εν τούτοις αυτό δεν παρέχει καμία πρακτική αξία. Ακόμη και η, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, προβλεπόμενη έδρα της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και λοιπών αποκεντρωμένων υπηρεσιών του Δήμου να εδράζονται στο Τυμπάκι, ουδέποτε εφαρμόστηκε. Ως εκ τούτου, το Τυμπάκι και γενικότερα η περιοχή του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Τυμπακίου, μετά την υπαγωγή τους στο νέο Δήμο Φαιστού και την υπέρμετρη διεύρυνση των διοικητικών ορίων αυτού, καθώς και τη μεταφορά δομών, υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού από τον Καποδιστριακό Δήμο Τυμπακίου στις Μοίρες, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή οργάνωση, σχεδιασμό, προγραμματισμό και συντονισμό μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών του νέου Δήμου, είχαν και συνεχίζουν να έχουν ως αποτέλεσμα:
- Να χαθεί η ταυτότητα της Επαρχίας Πυργιώτισσας, η οποία ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς πολύπλοκων διεργασιών γεωγραφικού, ιστορικού, κοινωνικού και πολιτισμικού χαρακτήρα.
- Να χαθεί η έννοια της τοπικότητας και γενικότερα η ιδία η τοπική αυτοδιοίκηση α’ βαθμού. Ο Δήμος Φαιστού είναι ένα διατοπικό σύστημα το οποίο έχει εξουδετερώσει την έννοια της Τοπικότητας.
- Να απαξιωθεί πλήρως, ενώ κινδυνεύει να λησμονηθεί η ιστορική μνήμη και η προσφορά του, προσβάλλοντας με τον τρόπο αυτό τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας.
- Να χαθεί η αρχή της εγγύτητας και της προσβασιμότητας των δημοτικών κοινοτήτων στην έδρα του δήμου με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στην καθημερινότητα τους.
- Την επιβάρυνση των κατοίκων των κοινοτήτων και οικισμών των Δήμων Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, που συνορεύουν με την περιοχή Τυμπακίου, οι όποιοι αναγκάζονται να διέρχονται μέσω Τυμπακίου και να διανύουν επιπλέον 11,2 km για να φτάσουν στις Μοίρες και να διεκπεραιώσουν υποθέσεις και συναλλαγές της καθημερινότητας.
- Τη ραγδαία μείωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της Πυργιώτισσας και των κοινοτήτων που προαναφέρονται, καθιστώντας τη ζωή τους δύσκολη και προβληματική στον ίδιο τους τον τόπο.
- Να βρίσκονται σε εκκρεμότητα επί σειρά ετών η υλοποίηση μεγάλων έργων και προγραμμάτων. Ενδεικτικά αναφέρονται η επέκταση του Κοιμητηρίου Τυμπακίου, η ολοκλήρωση κατασκευής της νοτίου παρακαμπτηρίου οδού της κωμόπολης Τυμπακίου, καθώς και των συνοδών υποδομών ασφαλείας αυτής (κόμβοι ανατολικά και δυτικά της κωμόπολης, διαβάσεις στην περιοχή των σχολείων), η εφαρμογή του σχεδίου πόλεως, κλπ
Το χειρότερο όμως όλων, η έλλειψη οράματος, σχεδιασμού, προγραμματισμού και διαχείρισης της αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου.
Η στρατηγική θέση στην οποία βρίσκεται το Τυμπάκι (κέντρο της νότιας Κρήτης), το οποίο δεσπόζει του παραλιακού μετώπου μήκους περίπου 7,3 km και βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στα δύο μεγάλα τουριστικά θέρετρα (Μάταλα – Αγία Γαλήνη), οι αρχαιότητες της περιοχής (οι σημαντικότερες των οποίων, όπως προαναφέρεται, βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Τυμπακίου), οι υφιστάμενες σύγχρονες, Νατοϊκών προδιαγραφών υποδομές του αεροδρομίου, το αεροδρόμιο, καθώς και η επικείμενη εξόρυξη υδρογονανθράκων νότια – νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθιστούν το Τυμπάκι και την ευρύτερη περιοχή εν δυνάμει κόμβο για την ανάπτυξη των θαλασσίων και εναερίων μεταφορών, καθώς και πόλο τουριστικής και εμπορικής ανάπτυξης με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στρατηγικής σημασίας της θέσης του Τυμπακίου αποτελεί η προ ολίγων εβδομάδων ολοκλήρωση της κατασκευής του Διηπειρωτικού Κόμβου Επικοινωνιών και η προσαιγιάλωση του Καλωδιακού Συστήματος India–Europe–Xpress, μήκους σχεδόν 10.000 χιλιόμετρων, ένα από τα μεγαλύτερα υποβρύχια καλωδιακά συστήματα οπτικών ινών στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη, το οποίο διασυνδέει Ασία και Αφρική, μέσω Τυμπακίου, με την Ευρώπη.
Άλλα παραδείγματα που αναδεικνύουν επίσης τα πλεονεκτήματα της περιοχής αποτελούν η φιλοξενία Ναυταθλητικών διοργανώσεων στη θαλάσσια περιοχή Καταλικής – Κόκκινου Πύργου, η φιλοξενία Αεραθλητικών διοργανώσεων στο αεροδρόμιο Τυμπακίου, κλπ. (Επίκαιρο παράδειγμα, ηφιλοξενία Πανελληνίων Αγώνων Γενικής Αεροπορίας, 24 και 25 Μαΐου 2025)
Η γεωμορφολογία της σχεδιασθείσας από το 1879 επαρχίας Πυργιωτίσσης με πρωτεύουσα και έδρα δήμου το Τυμπάκι στο κέντρο, τα 10 ορεινά και ημιορεινά χωριά (κοινότητες και οικισμοί) βόρεια, βορειοανατολικά και νότια, νοτιοανατολικά αυτού, σχηματίζουν δύο φυσικά τόξα, δίκην διαζωμάτων αρχαίου θεάτρου, με ορίζοντα τον κάμπο του Τυμπακίου, το παραλιακό μέτωπο, τον υπήνεμο κόλπο της Μεσσαράς, τα Παξιμάδια και την ακριτική Γαύδο.

Το εσωτερικό τόξο περιλαμβάνει τις κοινότητες Κλήματος, Λαγολιού, Βώρων και Καμηλαρίου με μέσο υψόμετρο περίπου 120 μέτρα, καθώς και τους οικισμούς όπως ο χάρτης.
Το εξωτερικό τόξο περιλαμβάνει τις κοινότητες Καμαρών, Γρηγοριάς, Μαγαρικαρίου, φανερωμένης, Σίβα και Πιτσιδίων με μέσο υψόμετρο περίπου 300 μέτρα, καθώς και οικισμούς όπως ο χάρτης.
Η όλη περιφέρεια της επαρχίας Πυργιώτισσας (πρώην Καποδιστριακός Δήμος Τυμπακίου) συνδυάζει πεδινές, ορεινές, ημιορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές με ανάλογες επαγγελματικές και οικονομικές δραστηριότητες (Γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, τουρισμός, βιοτεχνία, μεταποίηση, εμπόριο, κλπ), δραστηριότητες με υψηλή παραγωγικότητα και πολύ μεγάλες προοπτικές για περεταίρω ανάπτυξη.
Το γεγονός ότι το Τυμπάκι αξιώθηκε και βρέθηκε το 1978, στην 1η θέση στο κατά κεφαλή εισόδημα στη χώρα, δεν είναι τυχαίο, αλλά δείχνει επίσης τη δυναμική και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής. Δια του λόγου το αληθές, αξίζει να αναφερθεί η συμμετοχή στην Greece FoodExpo 08-10 Μαρτίου 2025 μιας μεγάλης εγχώριας εταιρείας παραγωγής, τυποποίησης και εξαγωγής ελαιολάδου, με έδρα το Τυμπάκι.
Αν και είναι γνωστόν σε όλο τον κόσμο ότι, όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί και πολιτείες αναπτύχτηκαν και δοξάστηκαν σε παράκτιες περιοχές, στην περίπτωση μας όμως, μας ανάγκασαν και γυρίσουμε την πλάτη στη θάλασσα απαξιώνοντας τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει το τεράστιο παραλιακό μέτωπο και ο υπήνεμος κόλπος της Μεσσαράς.
Μετά την εφαρμογή του νόμου 2539 / 97 Περί συγκρότησης της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Δήμος Τυμπακίου, ως “Καποδιστριακός” δήμος, συνένωσε τους οικισμούς και τους κατοίκους ολόκληρης της Ιστορικής και Μαρτυρικής Επαρχίας Πυργιωτίσσης με πληθυσμό που υπερέβαινε τις 10.000 κατοίκους, και ενώ είχαν αρχίσει να γίνονται ορατές οι ευεργετικές συνέπειες της κοινής πορείας των κατοίκων των 11 κοινοτήτων με προσωπικούς, οικογενειακούς και οικονομικούς δεσμούς, δεσμούς οι οποίοι σφυρηλατήθηκαν και ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, ήρθε και εφαρμόστηκε ο νόμος 3852 / 2010, “Πρόγραμμα Καλλικράτης”.
Με την εφαρμογή του νόμου αυτού, η κατάργηση του Καποδιστριακού και κατ’ επέκταση του Ιστορικού και Μαρτυρικού Δήμου Τυμπακίου καθώςκαι η υπαγωγή του στο Δήμο Φαιστού, είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός αχανή για τα ελληνικά δεδομένα δήμου, δήμου που είχε και συνεχίζει να έχει ως συνεπακόλουθο κάθε άλλο εκτός από την πρόοδο και την ανάπτυξη.
Ο νέος Δήμος Φαιστού δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τα χρόνια και καθημερινά προβλήματα και να θέσει σε μια αναπτυξιακή τροχιά την περιοχή, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτής, καθόσον με την υφιστάμενη γεωμορφολογία, κουλτούρα και δομή, η περιοχή τουΠρώην Καποδιστριακού Δήμου Τυμπακίου δεν αυτοδιοικείται, απλά διοικείται!
Η περιοχή της Επαρχίας Πυργιωτίσσηςμε τα χωριά αυτής, με τον Μαρτυρικό Δήμο Τυμπακίου και τις δυο (2) Μαρτυρικές κοινότητες Μαγαρικαρίου και Καμαρών, επίσημα αναγνωρισμένες και ενταγμένες στο δίκτυο των Μαρτυρικών Πόλεων – Μαρτυρικών Χωριών της χώρας, αποτελούν αθάνατο μνημείο λευτεριάς, πατριωτισμού, ηρωισμού και αυταπάρνησης. Αντί να αποδώσουμε τιμή και σεβασμό σ’ αυτό το μαρτυρικό τόπο που λέγεται Τυμπάκι και γενικότερα Επαρχία Πυργιωτίσσης τον υποβιβάσαμε από δήμο σε κοινότητα.
Το Τυμπάκι, τα αυθεντικά χωριά και οικισμοί που το περιβάλλουν, το ανθρώπινο δυναμικό αυτών, η μορφολογία της περιοχής, οι σημαντικοί φυσικοί και πολιτισμικοί πόροι, οι υψηλές παραγωγικές δυνατότητες και τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν, λειτουργώντας συνεργατικά και συμπληρωματικά, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα δήμο πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα.
Όλα τα παραπάνω προσδίδουν στο Τυμπάκι και την ευρύτερη περιοχή του, το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα, την πλήρη επάρκεια, δυναμική και βιωσιμότητα για να υποστηρίξει τη λειτουργία ενός δήμου ικανού να υπηρετεί τους δημότες του, να αξιοποιεί ευκαιρίες, να οραματίζεται και να αξιοποιεί την αναπτυξιακή δυναμική αυτού, καταξιώνοντας τον σε ένα δήμο πρότυπο.
Συνοψίζοντας και λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, δεν διεκδικούμε προνομιακές εξαιρέσεις ενάντια στην δημοκρατική εξέλιξη των θεσμών και την αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Διεκδικούμε το αυτονόητο, διεκδικούμε:
- Τη διάσωση της ιστορίας της περιοχής και της ιστορικής μνήμης αυτών που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας.
- Την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων της καθημερινότητας.
- Την πρόληψη – αντιμετώπιση των επερχόμενων επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στον αγροτικό τομέα, στους φυσικούς πόρους, τα οικοσυστήματα, κλπ
- Το σχεδιασμό και τη διαχείριση της αναπτυξιακής προοπτικής και του μέλλοντος του τόπου μας.
- Το δικαίωμα των κατοίκων του Τυμπακίου και της ευρύτερης περιοχής του να διαχειρίζονται τα του τόπου τους μέσω μιας ουσιαστικής τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, καθόσον όπως προαναφέρθηκε, με την υφιστάμενη δομή η περιοχή του Πρώην Καποδιστριακού Δήμου Τυμπακίου δεν αυτοδιοικείται, απλά διοικείται!
- Την εξάλειψη της αδικίας και την αποκατάσταση του Τυμπακίου στη θέση που του αξίζει και κατείχε πριν την εφαρμογή του προγράμματος “Καλλικράτης” με την Επανίδρυση του Ιστορικού και Μαρτυρικού Δήμου Τυμπακίου!
Φίλες και φίλοι ο Αγώνας συνεχίζεται! Σταθείτε στο πλευρό της Επιτροπής Αγώνα* και προσυπογράψτε τα σχετικά έντυπα συλλογής υπογραφών που βρίσκονται σε επίκαιρα σημεία του Τυμπακίου (Φαρμακεία, σε πολλά εμπορικά καταστήματα και καφενεία επί της Κεντρικής Λεωφόρου Τυμπακίου). Το οφείλουμε στη μνήμη των προγόνων μας, το οφείλουμε στο μέλλον των παιδιών μας, το οφείλουμε στο μέλλον του τόπου μας!!!
Με σεβασμό και τιμή προς τους ηρωικούς νεκρούς μας και αγάπη για τον τόπο μας!!!
Γιάννης Μανιαδάκης Αντιπτέραρχος ε.α.
Μέλος της Ομάδας Συλλογικής Πρωτοβουλίας –Επιτροπής Αγώνα για την Επανίδρυση του Δήμου Τυμπακίου
*Την Ομάδα Συλλογικής Πρωτοβουλίας – Επιτροπή Αγώνα αποτελούν:
Με αλφαβητική σειρά:
Μανιαδάκης Ιωάννης τ. Μιχαήλ / Αντιπτέραρχος ε.α.
Μαράκης Ιωάννης τ. Νικολάου / Συνταξιούχος Οδοντίατρος
Μαρκάκης Νικόλαος τ. Μιχαήλ / Εισαγγελέας Εφετών ε.τ.
Πατρικαλάκης Χαράλαμπος τ. Ζαχαρία / Ελεύθερος Επαγγελματίας
Σαραντουλάκης Εμμανουήλ τ. Γεωργίου / Συνταξιούχος Αγρότης
Τσιμπραγάκης Ευάγγελος τ. Αντωνίου / Πρόεδρος του ΤΟΕΒ
Φασομυτάκης Ανδρέας τ. Κωνσταντίνου /Ελεύθερος Επαγγελματίας
Δείτε επίσης
- 11ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου & Μουσικής Δήμου Γόρτυνας
- Βρεφονηπιακός Τυμπακίου: η τεχνική έκθεση δεν διαπιστώνει κίνδυνο κατάρρευσης από σεισμό
- Σύλλογοι Γονέων-Διευθυντές σχολείων του Δ. Φαιστού: μη σερβίρετε αλκοόλ σε ανήλικους μαθητές!
- Ζωντανεύει ξανά το Ορειβατικό Καταφύγιο Ζαρού – Εθελοντές και αιρετοί σε κοινή προσπάθεια αναβίωσης
- Δήμος Φαιστού: κλειστά Νηπιαγωγεία-Δημοτικά αύριο Δευτέρα λόγω σκόνης