Δεν υπάρχει “Λιβυκό” αλλά “νότιο Κρητικό πέλαγος”

mesaralive.gr  10 September, 2015 ΑΡΘΡΑ
Δεν υπάρχει “Λιβυκό” αλλά “νότιο Κρητικό πέλαγος”

Να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης

Κάποτε, στον τόπο μας, πρέπει να μάθουμε να εκτιμούμε αλλά και να τιμούμε τις αρετές, τις αξίες, τις ομορφιές και τα δικαιώματα όλων όσων μας ανήκουν.

Αφορμή για το άρθρο αυτό, μας έδωσε η καθημερινή σχεδόν αναφορά σε όλα τα ΜΜΕ  του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου, για τη θάλασσα που βρέχει τις ακτές της νότιας Κρήτης. Όλοι την αποκαλούν "Λιβυκό πέλαγος".

Είτε αναφέρονται στον καιρό, είτε σε διάφορα άλλα συμβάντα στην θαλάσσια αυτή περιοχή, ο προσδιορισμός είναι πάντα: Λιβυκό πέλαγος.

Το ερώτημα που τίθεται σήμερα από το ekriti.gr είναι, γιατί πρέπει να αποκαλείται η θάλασσα των νοτίων ακτών της Κρήτης Λιβυκό πέλαγος και όχι νότιο Κρητικό πέλαγος όπως συμβαίνει με την θάλασσα που βρέχει τις βόρειες ακτές του νησιού μας.

Με άλλα λόγια να υπάρχει το βόρειο και το νότιο Κρητικό πέλαγος.

Η ονομασία Λιβυκό πέλαγος στη νότια θάλασσα της Κρήτης, περιλαμβάνει και νησάκια όπως η Γαύδος, η Γαυδοπούλα, η Χρυσή, το Μικρονήσι, η Κονίδα, το Κουφονήσι, το Λουτρό και άλλα μικρότερα.

Δεν θα ήταν καλύτερο, τα νησάκια αυτά να... "βρίσκονται" στο νότιο Κρητικό πέλαγος;

Την ίδια ώρα υπάρχει και η ΑΟΖ, θέμα εξαιρετικά επίκαρο τα τελευταία χρόνια, οπότε καλό θα ήταν να αποκλείσουμε οποιαδήποτε πιθανότητα δημιουργίας προβλήματος στο μέλλον, με έναν λανθασμένο, γεωγραφικό όρο.

Αν και επίσημα, εδώ και μία δεκαετία, η Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, ως επίσημος Υδρογραφικός φορέας της χώρας χρησιμοποιεί στους έντυπους (ΧΕΕ) και ηλεκτρονικούς ναυτικούς χάρτες της (ΕΝC) την ονομασία “Νότιο Κρητικό Πέλαγος” για τη θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού, και υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει πλέον "Λιβυκό πέλαγος", όλοι εμείς οι υπόλοιποι, επιμένουμε... στραβά.

​Καλό θα είναι η Περιφέρεια Κρήτης και όλοι οι φορείς του νησιού μας, κυρίως των νοτίων περιοχών, να ξεκινήσουν μία εκστρατεία, με στόχο την ενημέρωση.

πηγή:ekriti.gr

 

mesaralive.gr  10 September, 2015 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα