Δεν είναι αυτή η Κρήτη μας: Πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις από φορείς για να σπάσει το “απόστημα”

  23 July, 2024 ΑΡΘΡΑ
Δεν είναι αυτή η Κρήτη μας: Πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις από φορείς για να σπάσει το “απόστημα”

Ένας 36χρονος αγροτοκτηνοτρόφος πέφτει νεκρός από άσκοπους πυροβολισμούς, και μάλιστα από το χέρι του μπατζανάκη του, μετά από κοινωνική εκδήλωση στο Καθαρό.

Ένας 16χρονος στα Ανώγεια τρώει το... “ξύλο της αρκούδας” επειδή τόλμησε να κυκλοφορήσει με βερμούδα και σκουλαρίκι!

Ένας 49χρονος Ελληνοκαναδός “σαπίζεται” στο ξύλο από παρέα “θερμόαιμων”, επειδή τόλμησε να κάνει παρατήρηση και να ζητήσει... εξηγήσεις για μια καύτρα τσιγάρου πάνω του σε μπαρ μέσα στην πόλη του Ηρακλείου. 

Το θέμα δεν αργεί να πάρει διαστάσεις, με παρέμβαση της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, φέρνοντας μάλιστα σήμερα στο Ηράκλειο και την πρέσβειρα του Καναδά...

Ένας 51χρονος ανοίγει πυρ μέσα και έξω από γλέντι στο Κεφαλοβρύσι του δήμου Βιάννου, αδιαφορώντας για τον κόσμο. 

Είναι αλήθεια αυτή η πραγματική Κρήτη; Είναι η Κρήτη που θέλουμε και ονειρευόμαστε όλοι, φορείς και πολίτες, ένα νησί όπου οι κοινωνικές εκδηλώσεις και τα γλέντια για παραδόσεις ξεχωριστές, όπως οι κουρές των προβάτων, μετατρέπονται σε οικογενειακές τραγωδίες; 

Ένα νησί όπου κάποιοι, ως δήθεν τιμητές άραγε ποιων αξιών, αρχών και παραδόσεων, ξυλοφορτώνουν σε ρόλο “αστυνομικών” ενδυμασίας και εμφάνισης; 

Ένα νησί όπου μια απλή, αθώα παρεξήγηση για ένα τόσο ασήμαντο συμβάν, όπως ένα αναμμένο τσιγάρο μπορεί, σε κλάσματα δευτερολέπτου, να εξελιχθεί σε παρολίγον φονικό; 

Ερωτήματα αμείλικτα, βασανιστικά, ερωτήματα οργής στο μυαλό όλων μετά τα τελευταία απανωτά τραγικά, και κάποια φονικά δυστυχώς συμβάντα που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα στο νησί μας, επαναφέροντας στο προσκήνιο την ντροπιαστική εικόνα μιας Κρήτης “βυθισμένης” σε λογικές καπεταναίων, που δε σηκώνουν... μύγα στο σπαθί τους, σε νταηλίκια για το τίποτε και σε κακές παραδόσεις, όπως οι μπαλοθιές που έχουν βάλει φαρδιά-πλατιά μια αιματοβαμμένη υπογραφή πάνω από τα όμορφα, κρητικά γλέντια... 

Τα μαζεμένα περιστατικά έχουν κάνει τον γύρο όλης της χώρας και όχι μόνο, εκθέτοντας την εικόνα της μεγαλονήσου. Ο... κόμπος μοιάζει να έχει φτάσει στο χτένι. Η οργή ξεχειλίζει. Και οι φορείς, με μπροστάρηδες τους δημάρχους, βγαίνουν μπροστά για να γίνει κάτι. Να μπει ένα “φρένο”. Να αλλάξουν τα μυαλά έστω στους λίγους αυτούς που εμμένουν αυτο-καταστροφικά σε ένα δικό τους κρητικό μοτίβο ζωής και συμπεριφοράς, που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματική Κρήτη της παράδοσης, της λεβεντιάς, της φιλοξενίας... 

Το γλέντι στο Κεφαλοβρύσι 

Κλίμα οργής καταγράφεται στον δήμο Βιάννου για τα όσα απίστευτα συνέβησαν το βράδυ της Παρασκευής στο Κεφαλοβρύσι. Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, με τις εισαγγελικές Αρχές να έχουν ασκήσει κακουργηματική δίωξη, με την κατηγορία, μεταξύ άλλων, και για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά ενός 51χρονου άνδρα που φέρεται να άνοιξε πυρ σε γλέντι. 

Ο ίδιος φέρεται μάλιστα, πέρα από τους πυροβολισμούς στον αέρα, να έριξε και κατά ενός ατόμου, χωρίς ευτυχώς να τον πετύχει, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε έντονη αντίδραση από πλευράς παρευρισκομένων στο γλέντι, με συνέπεια να πέσει και ξύλο. 

Ο 51χρονος “πιστολέρο” εξαφανίστηκε μετά το συμβάν και παρέμενε άφαντος, ενώ οι αστυνομικοί, μετά από έρευνες, εντόπισαν και προχώρησαν αρχικά στη σύλληψη τριών ατόμων, που φέρονταν να ήταν στην παρέα με τον 51χρονο, δίχως ωστόσο να προκύπτει τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλοκή τους στην υπόθεση των πυροβολισμών. 

«Ανεπιθύμητοι στον δήμο Βιάννου» 

«Η δημοτική Αρχή Βιάννου, πληροφορούμενη αυτό το λυπηρό γεγονός, καταδικάζει απερίφραστα το επεισόδιο που καταγράφηκε στη διάρκεια γλεντιού του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλοβρυσίου Βιάννου. Είναι ένα γεγονός καταδικαστέο, το οποίο μάλιστα σημειώνεται από επισκέπτες στον Δήμο μας, που δε σεβάστηκαν την εκδήλωση του Συλλόγου. Επιθυμία της δημοτικής Αρχής είναι όλοι όσοι έρχονται στον δήμο μας να απολαμβάνουν τη φιλοξενία μας και να μετέχουν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με στόχο τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία όλων. Άλλωστε οι Βιαννίτες έχουμε αποδείξει πως είμαστε άνθρωποι της φιλοξενίας, της αγνής διασκέδασης και του Πολιτισμού. 

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θέλουμε να κινούνται όλοι. Γι’ αυτό και είναι απολύτως καταδικαστέα κάθε τέτοια πράξη βίας, που μπορεί να αποβεί και μοιραία για την ανθρώπινη ζωή. Ζητάμε από τις αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές Αρχές να λειτουργήσουν με αυστηρότητα. Δε θα επιτρέψουμε στον τόπο μας να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα. Και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μη συμβεί ξανά κάτι παρόμοιο. Δεν είναι επιθυμητοί στον δήμο Βιάννου όλοι όσοι ασκούν βία ή χαρακτηρίζονται από τέτοιες συμπεριφορές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, καταδικάζοντας το συμβάν, ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης. 

Πρωτοβουλία και κάλεσμα σε διάλογο 

Πρωτοβουλίες για κοινωνική διαβούλευση με φόντο παραβατικές συμπεριφοράς, που ταλανίζουν την περιοχή, αναλαμβάνει ο δήμαρχος Ανωγείων. Μάλιστα, ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης καλεί τους δημότες των Ανωγείων σε ανοιχτό διάλογο, με εκκίνηση την Τρίτη 20 Αυγούστου στις 8 μ.μ., στο κινηματοθέατρο του δήμου στην πλατεία Αρμί, «για να συζητήσουμε για όλα αυτά που μας προβληματίζουν». 

«Το τελευταίο επεισόδιο είναι κρίκος μιας πληθώρας παραβατικών επεισοδίων που εκτυλίσσονται κατά διαστήματα μπροστά μας. Η παραβατική οδήγηση ανηλίκων, οι άσκοποι πυροβολισμοί και άλλα, που νομίζω όλοι γνωρίζουμε, είναι μερικοί κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. 

Μας προσβάλλουν όλους, Δήμο και πολίτες. Πιστεύω ότι αυτά δεν αντανακλούν το ήθος, την κοινωνική αγωγή και τις παραδόσεις των ανωγειανών οικογενειών, και θεωρώ πως δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς. Θα πρέπει ως κοινωνία να καταδικάζουμε τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας, να στεκόμαστε και να υποστηρίζουμε το δίκαιο, το νόμιμο και το ηθικό. 

Είναι σημαντικό να καλλιεργούμε τον διάλογο για να λύνουμε τις διαφορές μας, να ζητάμε συγνώμη όταν κάνουμε λάθος.

Τα φαινόμενα αυτά οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε συλλογικά, οικογένεια, σχολεία, κοινωνικοί φορείς και δημοτική Αρχή. Γι’ αυτό, σας καλώ σε κοινή συζήτηση όλους και όλες την Τρίτη 20 Αυγούστου και ώρα 8 το απόγευμα, στο κινηματοθέατρο του Δημαρχείου», αναφέρει στο κάλεσμά του ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης. 

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του ΚΡΗΤΗ TV

 

  23 July, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα