Covid-19: Διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

  15 October, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Covid-19: Διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Είναι γνωστό ότι ο ιός SARS-Cov-2 που προκαλεί τη νόσο covid-19 μπορεί να επηρεάσει το καρδιαγγειακό σύστημα όπως και την καρδιακή λειτουργία. Τώρα νέα έρευνα αποκαλύπτει πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις του ιού στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από την Cleveland Clinic και το University of Southern California, αποκάλυψε ότι τα άτομα που είχαν προηγουμένως covid-19 φάνηκαν να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρό καρδιακό επεισόδιο, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο.

Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος, σύμφωνα με τη μελέτη, μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια μετά την μόλυνση. Ο κίνδυνος βρέθηκε να είναι ακόμη υψηλότερος για όσους είχαν σοβαρότερα συμπτώματα και νοσηλεύτηκαν, ακόμη πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας από το ιστορικό καρδιακής νόσου.

Πώς επιβαρύνει την υγεία η covid-19;

Δημοσιευμένη στο Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, η έρευνα αναφέρει επίσης ότι η ομάδα αίματος φάνηκε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο επίπεδο κινδύνου. Τα άτομα με ομάδες αίματος Α, Β και ΑΒ βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου μετά τη covid-19 συγκριτικά με τα άτομα με ομάδα αίματος 0.

Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς ο παγκόσμιος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

 

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα της UK Biobank από 10.005 άτομα που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό και 217.730 άτομα που δεν είχαν προσβληθεί από τον Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2020.

«Αυτά τα ευρήματα αποκαλύπτουν, ότι ενώ πρόκειται για λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού, η covid-19 έχει μια σειρά από επιπτώσεις για την υγεία, που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το ιστορικό προηγούμενης λοίμωξης όταν διαμορφώνουμε σχέδια και στόχους πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Stanley Hazen, πρόεδρος στο Cardiovascular and Metabolic Sciences στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Lerner της Cleveland Clinic.

Οι επιπτώσεις σε μοριακό επίπεδο

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το εύρημα σχετικά με την ομάδα αίματος είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς υποδηλώνει μια πιθανή αλληλεπίδραση της covid-19 και του τμήματος του γενετικού κώδικα ενός ατόμου που καθορίζει τον τύπο αίματος.

Υπογραμμίζουν ωστόσο, ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη των επιδράσεων της λοίμωξης σε μοριακό επίπεδο για να κατανοήσουμε πώς επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα.

Συνολικά, τα ευρήματα δείχνουν ότι ο κορωνοϊός εξακολουθεί να είναι μια σημαντική απειλή για την παγκόσμια υγεία, καταλήγουν οι ερευνητές.

 

  15 October, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα