Χωρίς ασφάλιση η αναστολή εργασίας για τους ανεμβολίαστους
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, η οποία προβλέπει κυρώσεις, για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.
Όπως ανέφερε στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Γιάννης Φώσκολος, η άδεια άνευ αποδοχών, όπως και η αναστολή εργασίας είναι ανασφάλιστος χρόνος. Είναι ένας κενός χρόνος στον ασφαλιστικό βίο του εργαζόμενου . Αυτή η φόρμουλα μελετάται να ισχύσει και για τους εργαζόμενους που παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ ισχύει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός γι αυτούς.
Δηλαδή οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για όσο χρόνο παραμένουν σε αναστολή, δεν θα χάνουν χρήματα από το μισθό τους, θα χάνουν και ένσημα. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται η ρύθμιση την επόμενη εβδομάδα που θα καθορίζει επακριβώς το τι θα ισχύει.
Όπως είχε γράψει το ethnos.gr, η νομοθετική ρύθμιση, θα καλύπτει τις περιπτώσεις αναστολής σύμβασης αρχικά για εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικούς που δεν εμβολιάζονται. Στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα αποσαφηνιστούν συγκεκριμένα θέματα, που αυτή τη στιγμή παραμένουν μετέωρα.
Το πρώτο θέμα που πρέπει να λυθεί είναι αν η αναστολή σύμβασης θα μπορεί να ισχύει επ΄ αόριστον. Σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο είναι σε αυτή τη φάση το θέμα να μείνει ανοιχτό, ενώ κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρχει στη ρύθμιση αναφορά σε απολύσεις στο δημόσιο.
Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Δεν θεσπίζεται γενικός κανόνας απολύσεων στο δημόσιο
Πάντως, η κυβέρνηση έχει σημειώσει δια του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο για τους ανεμβολίαστους. «Δεν υπάρχει όριο για την αναστολή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ισχύει όσο κρατά η πανδημία και υπάρχει κίνδυνος. Η κείμενη εργατική νομοθεσία προβλέπει τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση. Εάν η επιχείρηση μπορεί για παράδειγμα να βάλει έναν εργαζόμενο σε τηλεργασία, μπορεί να το κάνει. Αν αποφασίσει να τον απολύσει και ο εργαζόμενος αμφισβητήσει το δικαίωμα αυτής της απόλυσης, πάνε στο δικαστήριο και αυτό κρίνει αν είναι νόμιμη η απόλυση. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων. Στην εργατική νομοθεσία, ως ισχύει σήμερα, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που προβλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο για απόλυση».
Δείτε επίσης
- e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πληρώνονται έως αύριο
- Χριστούγεννα: Έθιμα από όλο τον κόσμο
- Φτώχεια: Ανοίγει η ψαλίδα των ανισοτήτων – Μεγάλο το χάσμα σε Ελλάδα και Ανατολική Ευρώπη
- Καιρός: Συνεχίζονται οι «γιορτινές» βροχές – Πού θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις
- ΕΟΠΥΥ: Πώς θα προμηθευόμαστε τα φάρμακα το 2025 - Οι συνταγές που «κουρεύονται» και οι αλλαγές
Σχετικά άρθρα
- Αποκαλυπτική έρευνα για την ψυχική υγεία των εργαζομένων – Tα ανησυχητικά συμπτώματα
- Αγίου Πνεύματος: Τι προβλέπεται για τις αμοιβές όσων εργάζονται
- ΓΣΕΕ: Πως αμοίβονται οι εργαζόμενοι την 25η Μαρτίου
- ΓΣΕΕ: Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν την 28η Οκτωβρίου
- Πώς αμείβεται η αργία του Δεκαπενταύγουστου – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι