Χταπόδι στιφάδο στο φούρνο
Για τη μαρινάδα
1 χταπόδι γύρω στο 1½ κιλό
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι από κράσι
1/2 πορτοκάλι, χυμό και φλούδα
5 κόκκους μπαχάρι
3 δαφνόφυλλα
1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη ή δεντρολίβανο
Για το στιφάδο στο φούρνο
1/4 φλ. ελαιόλαδο
3 σκελ. σκόρδο
5 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, γεμάτη
2 κ.σ. ξίδι
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
2 ώριμες ντομάτες, κομμένες στα 4
6 μέτριες πατάτες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια
Αλάτι
Πιπέρι
Χταπόδι στιφάδο στο φούρνο
Για το χταπόδι στιφάδο στο φούρνο, καθαρίζουμε πρώτα το χταπόδι και μετά το μαρινάρουμε.
Όσο θα μαρινάρουμε το χταπόδι, θα ετοιμάσουμε τα υλικά για το στιφάδο στο φούρνο.
Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο χταπόδι, το αφήνουμε να ξεπαγώσει σωστά στη συντήρηση του ψυγείου.
Μαρινάδα για το χταπόδι
Κόβουμε το χταπόδι σε πλοκάμια.
Το βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι.
Στύβουμε το πορτοκάλι.
Προσθέτουμε επίσης τη φλούδα από το πορτοκάλι, τα μπαχαρικά και τα βότανα.
Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστεί, μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά για το στιφάδο.
Για το στιφάδο
Σε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες και τα προσθέτουμε στο καυτό λάδι.
Σωτάρουμε για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι και να αρχίσει σιγά σιγά να καραμελώνει.
Σπάμε τα σκόρδα και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
Σωτάρουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην βάση του τηγανιού.
Ψήνουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το ξίδι και αφήνουμε να στεγνώσουν τα υλικά.
Προσθέτουμε το κρασί και σβήνουμε την εστία.
Για το ταψί
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες.
Σε βαθύ ταψί βάζουμε τις πατάτες σε μία στρώση, προσθέτουμε τα σωταρισμένα κρεμμύδια καθώς και όσα υγρά υπάρχουν στο τηγάνι.
Προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες σε χοντρά κομμάτια.
Τέλος, μπήγουμε τα μαριναρισμένα πλοκάμια χταποδιού μέσα στα υλικά.
Προσθέτουμε ότι υγρό έχει μείνει από την μαρινάδα.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε τα υλικά. Προσοχή! Το αλάτι με μέτρο γιατί το χταπόδι είναι νόστιμο.
Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και σφραγίζουμε γύρω γύρω το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάστρα με καπάκι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 1 ώρα, στους 170 βαθμούς στον αέρα. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 35 λεπτά ακόμη, μέχρι το χταπόδι στιφάδο να μείνει σχεδόν με το λάδι του, να μαλακώσει και να μελώσουν οι πατάτες ρουφώντας όλα τα ζουμάκια του χταποδιού.
Σερβίρουμε το χταπόδι στιφάδο στο φούρνο με μελωμένες πατάτες και σαλάτα εποχής.
Μυστικά
Επειδή δεν βάζουμε νερό στο φαγητό και τα υλικά θα ψηθούν με την υγρασία τους, πρέπει το ταψί να είναι πολύ καλά σκεπασμένο ώστε να μην εξατμίζεται καθόλου υγρασία.
Για περισσότερη νοστιμιά είναι προτιμότερο να ψήσετε χωρίς χωρίς καθόλου υγρά σε χαμηλό φούρνο με σφραγισμένο ταψί.
Ο χρόνος ψησίματος είναι σχετικός ανάλογα με το μέγεθος του χταποδιού.