Χταπόδι μελωμένο με τσακιστές πατάτες στο φούρνο
Υλικά
Για το μελωμένο χταπόδι
1 χταπόδι
6 μικρά κρεμμύδια
1 μικρή ρίζα φινόκιο
4 σκελ. σκόρδο
1 δαφνόφυλλο
2 κλων. μαϊντανό
5-6 κόκκους πιπέρι
1 κλων. φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
5-6 ντοματίνια
Για τις τσακιστές πατάτες
500 γρ. baby πατάτες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκελ. σκόρδο ολόκληρες
2-3 κλων. φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι
Αλάτι
Πιπέρι
1 πιπεριά τσίλι
Διαδικασία
Για το χταπόδι
Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι. Το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά ολόκληρα: τα καθαρισμένα κρεμμύδια, το φινόκιο κομμένο σε τέταρτα, τις σκελίδες σκόρδου, τα ντοματίνια, τα κλωνάρια μαϊντανού, την ρίγανη και το θυμάρι.
Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα και τους κόκκους πιπέρι.
Από πάνω βάζουμε το χταπόδι.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξύδι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι που να σφραγίζει καλά.
Αφήνουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά το χταπόδι στην κατσαρόλα, για περίπου 50’ να μαλακώσει. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι να δούμε αν έχει βράσει στα υγρά του και είναι τρυφερό.
Στην μέση του βρασμού η κατσαρόλα θα έχει πολλά υγρά από το χταπόδι αλλά σιγά σιγά θα συμπυκνωθούν και στο τέλος θα μοιάζουν με αραιό ζελέ.
Βάζουμε τις τσακιστές πατάτες σε ταψί που να τις χωράει σε μια στρώση.
Προσθέτουμε 2-3 κ.σ ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βάζουμε 2 σκελίδες σκόρδο ανάμεσα. Προσθέτουμε θυμάρι ή ρίγανη.
Ακουμπάμε το μαγειρεμένο χταπόδι πάνω στις τσακιστές πατάτες.
Βάζουμε τα γλασαρισμένα λαχανικά της κατσαρόλας ανάμεσα στις πατάτες.
Περιχύνουμε με τα λίγα υγρά του χταποδιού που έμειναν στην κατσαρόλα.
Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγη καυτερή πιπεριά, ταιριάζει πολύ.
Ψήνουμε το χταπόδι με τις τσακιστές πατάτες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 20-25’, μέχρι οι πατάτες να ρουφήξουν όλα τα υγρά του ταψιού και να μείνουν μόνο με το λάδι τους.
Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό στο σερβίρισμα.
Σερβίρουμε το χταπόδι με τις πατάτες ζεστό.
Για τις πατάτες
Την ώρα που βράζουμε το χταπόδι ετοιμάζουμε τις τσακιστές πατάτες.
Πλένουμε πολύ καλά τις μικρές πατάτες. Τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 15’ να μαλακώσουν.
Ο χρόνος βρασμού ποικίλει από 15-20’ ανάλογα το μέγεθος την πατάτας.
Αφού βράσουν οι πατάτες τις στραγγίζουμε και τις πιέζουμε στον πάγκο, να σπάσουν χωρίς να λιώσουν. Τις τσακίζουμε πιέζοντας τες, να σκάσουν και να ανοίξουν στα πλάγια.
Τα υγρά που μαγειρεύουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα, στο τέλος του βρασμού, μοιάζουν με ζελέ. Αν από τον βρασμό πήξουν, τότε ρίχνουμε λίγες σταγόνες νερό να αραιώσουν και με αυτά περιχύνουμε το χταπόδι και τις τσακιστές πατάτες. Αυτό το ζελέ χταποδιού που μένει στην κατσαρόλα μετά τον βρασμό κρύβει, συμπυκνωμένη μέσα του, όλη την νοστιμιά του χταποδιού.
Δείτε επίσης
- Η επιστήμη πίσω από τον τέλειο γεμιστό κόκορα με τραχανά
- Μήνας πληρωμών ο Ιανουάριος 2025: Όλες οι ημερομηνίες για τις νέες καταβολές
- Kρήτη: Αθωώθηκε η 56χρονη που ήταν εγκλωβισμένη στην Τουρκία - Πότε επιστρέφει
- Στο 98% η απορρόφηση πόρων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
- Κακοκαιρία: Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Πού απαιτείται προσοχή
Σχετικά άρθρα
- Πίτες και τάρτες χριστουγεννιάτικες: 38 αλμυρές συνταγές που θα ζηλέψουν οι καλεσμένοι σας
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων