Κακά μαντάτα για τα αμπέλια
Σε χρονιά περονόσπορου εξελίσσεται η φετινή για τα αμπέλια της Κρήτης, με βάση τα προβλήματα που δημοσιοποίησε με χθεσινή του ανακοίνωση το Περιφερειακό Κέντρο Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου. Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στην ελιά, με τον πυρηνοτρίτη να είναι για την περίοδο αυτή, με βάση τις καιρικές συνθήκες, η σοβαρότερη ασθένεια!
«Είναι μια δύσκολη χρονιά για τον αμπελουργό φέτος. Ο αμπελουργός έχει βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Είναι μια χρονιά που μπαίνουμε τακτικά και ραντίζουμε», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης.
«Τα αμπέλια έχουν μείνει, δυστυχώς, στάσιμα. Έχουν προβλήματα. Και στα αμπέλια η φετινή χρονιά μάς θυμίζει τη χρονιά του περονόσπορου το 2011, που κάθε δέκα μέρες έβρεχε, και έχουμε και την εναλλαγή της θερμοκρασίας. Οι παραγωγοί, επειδή έχουν κακές αναμνήσεις από το 2011, προσπαθούν να υπερπροστατεύσουν τα αμπέλια. Αν τα καταφέρουν. Αν ο καιρός συνεχιστεί με βροχοπτώσεις, τελείωσε το παραμύθι», τόνισε ο κ. Χιλετζάκης.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ν. Ηρακλείου, ο περονόσπορος έχει κάνει την εμφάνισή του στην πρώιμη ζώνη. Γίνεται επιτήρηση αμπελιών. Και είναι αυξημένος ο κίνδυνος σε περίπτωση βροχών. Για το ωίδιο (κοινώς χολέρα) αναφέρεται πως η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοεί την ανάπτυξή του. Επίσης την περίοδο αυτή έχουμε εμφάνιση συμπτωμάτων φόμοψης. Δε συστήνεται ψεκασμός την περίοδο αυτή.
Τα καλλιεργητικά μέτρα είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση εχθρών-ασθενειών και ενισχύουν τη δράση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Εξάλλου, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν επιβράδυναν την ανάπτυξη των αμπελιών. Η χρονιά εμφανίζεται κατά 15-20 ημέρες οψιμότερη σε σχέση με πέρυσι. Σε πολλά αμπέλια εμφανίζονται συμπτώματα χλωρωτικής βλάστησης. Οφείλονται στην αυξημένη εδαφική υγρασία και σταδιακά θα υποχωρήσουν με την άνοδο της θερμοκρασίας.
Σημειώνεται ότι η πιο σοβαρή ασθένεια για την περίοδο αυτή στην ελιά είναι ο πυρηνοτρήτης. Στις πρώιμες περιοχές η ανθόβια γενιά του πυρηνοτρήτη βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο δίκτυο παγίδευσης καταγράφονται υψηλοί πληθυσμοί. Οι προνύμφες του εντόμου περιφέρονται στα άνθη και τα προσβάλλουν. Ελαιώνες που έχουν πλούσια ή ικανοποιητική ανθοφορία κατά κανόνα δε χρειάζονται καταπολέμηση στη γενιά αυτή. Σημαντική ζημιά μπορεί να προκληθεί µόνο σε ελαιώνες µε μέτρια ή μειωμένη ανθοφορία (<50% της κανονικής).
Δείτε επίσης
- Αγροτικές Επιδοτήσεις: Δυσοίωνες οι προβλέψεις (και) για την πληρωμή του Δεκεμβρίου
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Μέχρι 11/11 η απογραφή των αιγοπροβάτων για ενταγμένους στην βιολογική κτηνοτροφία
- Υπεγράφη η προδημοσίευση της παρέμβασης για τα θερμοκήπια και τα δικτυοκήπια – Ποιους αφορά
- Ευλογιά προβάτων: Να εμβολιαστούν άμεσα τα αιγοπρόβατα, ζητά ο ΣΕΚ
- Nέοι Αγρότες: Έως 44.000 τα ποσά στους αγρότες της Κρήτης