Χόρτα της λαϊκής, μελωμένα στον φούρνο με σάλτσα ντομάτας και σταφίδες

Ένα διαφορετικό λαδερό φούρνου, με ποικιλία από χόρτα που θα βρείτε αυτή την εποχή στους πάγκους της λαϊκής αγοράς.
Υλικά
1½ κιλό ανάμικτα γλυκά χόρτα εποχής (σπανάκι, λάπαθα, καυκαλήθρες, μυρώνια, ραδίκια «ιταλικά» με το κόκκινο κοτσάνι, λίγο μάραθο κ.ά.) καθαρισμένα, στεγνά, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
3 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε λεπτές ροδέλες
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
400γρ. ντοματάκια κονκασέ
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
100γρ. σταφίδες μαύρες
100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Βάζετε τα κομμένα χόρτα σε ένα βαθύ ταψί και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τον πελτέ, τα ντοματάκια, το σκόρδο και τις σταφίδες.
Αλατοπιπερώνετε καλά και ανακατεύετε με τα χέρια. Ραντίζετε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και την τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να μελώσουν τα χόρτα και να μείνουν με το λαδάκι τους. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή κρύο, σαν λαδερό.
Δείτε επίσης
- Καρκίνος: Τεστ αίματος τον εντοπίζει τρία χρόνια πριν από τη διάγνωση
- Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς σήμερα Δευτέρα
- Yδρογονάνθρακες: Εντός χρονοδιαγραμμάτων ο διαγωνισμός για τις περιοχές Νότια της Κρήτης
- Επίδομα παιδιού- Α21: Έως 30 Ιουνίου η προθεσμία για τις αιτήσεις – Αναλυτικός οδηγός
- Μετανάστες: Ανησυχητική πρωτιά για την Κρήτη
Σχετικά άρθρα
- 33 μακαρονοσαλάτες και μακαρονάδες χωρίς μαγείρεμα για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού
- Αρνί ρολό στο φούρνο με πατάτες και κεφαλογραβιέρα
- Τα αμπελόφυλλα δεν είναι μόνο για ντολμάδες: 18 συνταγές για να τα δείτε… αλλιώς
- Μουσακάς με μοσχαράκι κρασάτο και βασιλικό
- Ντομάτες γεμιστές: 16 συνταγές πιο καλοκαιρινές δε γίνεται