Χόρτα της λαϊκής, μελωμένα στον φούρνο με σάλτσα ντομάτας και σταφίδες
Ένα διαφορετικό λαδερό φούρνου, με ποικιλία από χόρτα που θα βρείτε αυτή την εποχή στους πάγκους της λαϊκής αγοράς.
Υλικά
1½ κιλό ανάμικτα γλυκά χόρτα εποχής (σπανάκι, λάπαθα, καυκαλήθρες, μυρώνια, ραδίκια «ιταλικά» με το κόκκινο κοτσάνι, λίγο μάραθο κ.ά.) καθαρισμένα, στεγνά, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
3 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε λεπτές ροδέλες
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
400γρ. ντοματάκια κονκασέ
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
100γρ. σταφίδες μαύρες
100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Βάζετε τα κομμένα χόρτα σε ένα βαθύ ταψί και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τον πελτέ, τα ντοματάκια, το σκόρδο και τις σταφίδες.
Αλατοπιπερώνετε καλά και ανακατεύετε με τα χέρια. Ραντίζετε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και την τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να μελώσουν τα χόρτα και να μείνουν με το λαδάκι τους. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή κρύο, σαν λαδερό.
Δείτε επίσης
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Έκτακτο δελτίο EMY: Καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια Δευτέρα και παραμονή Χριστουγέννων
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία
Σχετικά άρθρα
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων
- Λαχανοντολμάδες με ολίγη πανσέτα, πάπρικα και μαραθόσπορο