Χοιρινό μπούτι με τηγανητή σελινόριζα και γλυκοπατάτες
Υλικά
Για τη σελινόριζα
Για τις γλυκοπατάτες
1 χοιρινό μπούτι γύρω στα 3-4 κιλά
10 σκελίδες σκόρδο
250γρ. μουστάρδα
250ml πετιμέζι από ρόδι
200γρ. βούτυρο λιωμένο
1 λίτρο λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
3 μεγάλες σελινόριζες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
4 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 φλιτζάνι χυμό λαχανικών
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
2 κιλά γλυκοπατάτες σε καρεδάκια
3 κουτ. σούπας μέλι
250ml λευκό αρωματικό κρασί
1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Αναμιγνύετε σε ένα μπολ μπόλικο αλάτι και πιπέρι. Καθαρίζετε τις σκελίδες του σκόρδου και με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι ανοίγετε βαθιές τρύπες στο μπούτι, ρίχνετε αλατοπίπερο και από μία σκελίδα σκόρδο. Όταν τελειώσετε, τρίβετε το μπούτι με το υπόλοιπο αλάτι και πιπέρι.
Χτυπάτε στο μπλέντερ τη μουστάρδα, το πετιμέζι από ρόδι και το λιωμένο βούτυρο. Αλείφετε το μπούτι με το μίγμα, το ακουμπάτε σε ταψί, αδειάζετε στο πάτο του το κρασί, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 1 ώρα και 30 λεπτά. Το βγάζετε, το αλείφετε ξανά με τα υγρά του ταψιού και το ψήνετε για 45-60 λεπτά επιπλέον, μέχρι να κάνει μια κρούστα. Το ξεφουρνίζετε, το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς και το κόβετε σε φέτες.
Καθαρίζετε και κόβετε τη σελινόριζα σε χοντρές φέτες. Κάθε φέτα την κόβετε στα τέσσερα. Τηγανίζετε τα κομματάκια σε καυτό ελαιόλαδο. Μόλις πάρουν χρώμα ρίχνετε μέσα το τριμμένο κρεμμύδι και ανακατεύετε. Προσθέτετε το ζωμό λαχανικών. Μόλις πάρει βράση αδειάζετε τη μουστάρδα και ανακατεύετε. Αφήνετε τα υγρά να μειωθούν και δένετε τη σάλτσα με κρέμα γάλακτος. Σερβίρετε τη γαρνιτούρα σε πιατέλα.
Remaining Time-0:21
Fullscreen
Unmute
Αδειάζετε τις κομμένες γλυκοπατάτες σε ένα ταψί. Ζεσταίνετε το κρασί σε ένα κατσαρόλι και αδειάζετε μέσα τον κουρκουμά και το μέλι. Ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν. Αλατοπιπερώνετε τις πατάτες, περιχύνετε με το κρασί και ανακατεύετε. Ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα στους 180C και τις σερβίρετε σε ξεχωριστή πιατέλα, παρέα με το χοιρινό και τη γαρνιτούρα σελινόριζας.
Φωτογραφίες – Food styling: Αντωνία Κατή