Χοιρινό κοκκινιστό με φασόλια στη γάστρα

Το χοιρινό ψήνεται στη γάστρα με τα φασόλια και μελώνει υπέροχα. Συνταγή που θα μπει σίγουρα στο «τεφτέρι» σας».
Υλικά
1.200γρ. χοιρινό από λαιμό (με κόκαλο), σε μερίδες
400γρ. φασόλια μέτρια Φλωρίνης, μουσκεμένα σε νερό αποβραδίς
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 καρότα μέτρια καθαρισμένα, σε λεπτές φέτες
5 κλωναράκια σέλινο, χοντροκομμένα
400γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες
⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού μπούκοβο (καυτερό ή γλυκό ή ανάμικτο)
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Στραγγίζετε τα φασόλια και τα βράζετε για 35-40 λεπτά περίπου σε σκέτο νερό, χωρίς να προσθέσετε αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν. Τα στραγγίζετε και φυλάτε το ζωμό τους.
Ετοιμάζετε το κρέας όσο βράζουν τα φασόλια. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε το κρέας. Σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα και προσθέτετε τα καρότα, το σέλινο, τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό και σιγοβράζετε το κρέας για 40-45 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να ψηθεί τελείως. Προσθέτετε τα φασόλια με το ζωμό τους και τα ανακατεύετε ελαφρά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ρίχνετε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος, προτιμότερο να είναι πήλινο, και το πασπαλίζετε με το μπούκοβο. Ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να κάνει κρούστα από πάνω και να ψηθεί το κρέας.
Δείτε επίσης
- Ο Δήμαρχος Φαιστού στο Gortys Forum 2025 – Διάλογος για τη δημοκρατία, τους θεσμούς και το μέλλον
- Φόλες στον Σίβα εντόπισαν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι
- Εναλλακτικό μάθημα αντί για Θρησκευτικά – προθεσμία ως τις 30/11 δίνει το ΣτΕ στο Υπουργείο
- «Κόβεται» με ΦΕΚ η αποζημίωση αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού- διαμαρτυρίες Συλλόγων Διαβητικών
- Επιστροφή ενοικίου: Είναι οριστικό – Ανακοινώθηκε η ημερομηνία πληρωμής