Χοχλιοί: Πώς τους καθαρίζουμε και 6 παραδοσιακές συνταγές
Σαλιγκάρια, χοχλιοί ή κοχλίοι; Όπως και αν τα λέτε υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος να τα καθαρίσετε και πολλές συνταγές για να τα απολαύσετε.
Τα σαλιγκάρια στην Κρήτη τα λένε κοχλιούς ή χοχλιούς και είναι γνωστό έδεσμα ήδη από τη μινωική εποχή. Αποτελούσε φθηνό φαγητό, που ήταν άμεσα διαθέσιμο, χωρίς τον κόπο του κυνηγιού. Τα μαζεύουν την πρώτη βροχερή μέρα του φθινοπώρου και όχι καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχής, επειδή ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που τα σαλιγκάρια ζευγαρώνουν. Ιδανική εποχή για να τα μαζέψουμε είναι επίσης ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος. Είναι μεζές πολύ αγαπητός ειδικά την περίοδο της νηστείας.
Πώς καθαρίζουμε σαλιγκάρια
Υπάρχουν ππολλοί τρώποι για το καθάρισμα των σαλιγκαρίων εμείς προτίνουμε αυτήν την εύκολη λύση. Πλένουμε τα σαλιγκάρια με άφθονο νερό και με ένα μαχαίρι καθαρίζουμε το κέλυφός τους από τυχόν υπολείμματα. Με τη μύτη του μαχαιριού απομακρύνουμε τη μεμβράνη που έχει δημιουργηθεί στο άνοιγμά τους. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ζεστό νερό βάζουμε τα σαλιγκάρια και τα αφήνουμε λίγο στην άκρη. Όσα επιπλέουν χωρίς να έχουν βγάλει το κεφάλι τους τα απομακρύνουμε και τα πετάμε, αφού σημαίνει πως είναι ήδη νεκρά και άρα ακατάλληλα για κατανάλωση. Τα σουρώνουμε, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο νερό, 1 φλιτζάνι ξίδι και 1 κουτ. σούπας αλάτι. Τα βάζουμε να πάρουν μία βράση, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό.
Δείτε εδώ 6 παραδοσιακές συνταγές
Δείτε επίσης
- «Μαμαδίστικα» γιουβαρλάκια κοκκινιστά
- Εννέα απλοί τρόποι για να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό μέσα στο χειμώνα
- Κρήτη: Θυελλώδεις άνεμοι αύριο - Αναλυτικά η πρόγνωση - Το κεντρικό Λιμεναρχείο προειδοποιεί
- Ανδρουλάκης: Άνοιγμα σε πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -Τι είπε για την Αθηνά Λινού
- Κίνημα Δημοκρατίας το νέο κόμμα του Στ. Κασσελάκη