Χελωνάκια caretta caretta Κρητικής καταγωγής!
Αυξάνονται οι φωλιές της caretta caretta στις παραλίες του κόλπου της Μεσαράς …
Μετά από προκαταρκτικές έρευνες που έγιναν το 1989, ο Αρχέλων εντόπισε σημαντικό αριθμό φωλιών της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta κατά μήκος ορισμένων παραλιών της Κρήτης.
Από τότε διεξάγονται προγράμματα καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας, προστασίας των φωλιών και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στις τρεις πιο σπουδαίες παραλίες ωοτοκίας του νησιού, και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο και τον Κόλπο Χανίων κατά μήκος της βόρειας ακτογραμμής και στον Κόλπο της Μεσαράς στα νότια.
Τα τελευταία χρόνια ελέγχονται περίπου 21 χλμ. παραλίας (12 χλμ. στην περιοχή του Ρεθύμνου, 5 χλμ. στον Κόλπο Χανίων, και 4 χλμ. στον Κόλπο της Μεσαράς).
Ο Σύλλογος για την προστασία της θαλάσιας χελώνας Αρχέλων έχει ήδη τοποθετήσει τις αμμοθήνες στην παραλία του Κόκκινου Πύργου Τυμπακίου.
Ανάλογο είναι το σκηνικό στον Κομμό ενώ στο Καλαμάκι, μάλιστα,σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στην επίσημη σελίδα της ΜΚΟ Αρχέλων εμφανίστηκαν τα πρώτα χελωνάκια ήδη από τις 15 Ιουλίου .
Αυτή είναι και η 3η συνεχόμενη χρονιά που τα πρώτα χελωνάκια εμφανίζονται στην Κρήτη.
Οι νεοσσοί μόλις 6 εκατοστών με το που συναντήσουν την επιφάνεια της φωλιάς τους ξεκινούν το ταξίδι τους προς τη θάλασσα, δυναμώνοντας τα πτερύγια τους για να κολυμπήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα με το που μπουν στο νερό, προσπαθώντας να αποφύγουν όλους τους κινδύνους που τους παραμονεύουν.
Οι φυσικοί κίνδυνοι όμως είναι κάτι το αναπόφευκτο. Οι κίνδυνοι από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις είναι οι σημαντικότεροι και είναι αυτοί που είναι στο χέρι μας για να αλλάξουν.
Η Κρήτη αποτελεί την ίσως δυσκολότερη περιοχή ωοτοκίας λόγω της εξαιρετικά υψηλής τουριστικής ανάπτυξης και του προβλήματος διάβρωσης των παραλιών.
Σημαντική ωστόσο είναι η συνεργασία με την τοπική κοινωνία καθώς ο Αρχέλων ενημερώνεται από τις τοπικές αρχές και λειτουργεί ως σύμβουλος για δραστηριότητες που μπορεί να έχουν επίπτωση στις παραλίες ωοτοκίας ή στις θαλάσσιες χελώνες.
Ο Αρχέλων λειτουργεί στην Κρήτη τρεις Σταθμούς Ενημέρωσης ένας εξ αυτών στα Μάταλα!
Κάθε χρόνο περίπου 100.000 άτομα ενημερώνονται μέσω των Σταθμών Ενημέρωσης και των ζωντανών παρουσιάσεων που πραγματοποιούνται σε τουριστικές μονάδες.
Σε όλες τις δράσεις διανέμεται ενημερωτικό υλικό σε διάφορες γλώσσες.
Δείτε επίσης
- Mεσαρά: Νέα φουρνιά μεταναστών στο Λέντα
- Παρασύρης: Ερώτηση στη Βουλή για το παραλιακό μέτωπο Τυμπακίου
- Αντίστροφή μέτρηση για το Καρναβάλι Τυμπακίου
- Ηράκλειο: Απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων προς σφαγή - Σε ισχύ αυστηρά μέτρα
- Απίστευτες αποκαλύψεις από την δράση του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών: 2 οι νέοι συλληφθέντες