Χανιά: Αναστάτωση στην Ασή Γωνιά έπειτα από πτώση βράχων

neakriti.gr  23 May, 2019 ΑΡΘΡΑ
Χανιά: Αναστάτωση στην Ασή Γωνιά έπειτα από πτώση βράχων

Δυνατός θόρυβος και πτώσεις βράχων αναστάτωσαν την Ασή Γωνιά

Ένας εκκωφαντικός θόρυβος που συνοδεύτηκε από κατακρημνίσεις βράχων αναστάτωσε το πρωί της Πέμπτης την Ασή Γωνιά Χανίων. Μετά τις καταρρακτώδεις βροχές στην περιοχή το φετινό χειμώνα- βροχοπτώσεις που άγγιξαν πανευρωπαϊκό ρεκόρ- όπως περιγράφουν οι κάτοικοι ακουγόταν ένας υπόγειος θόρυβος και ακολουθούσαν τραντάγματα. Το φαινόμενο ήταν επαναλαμβανόμενο και σκορπούσε ανησυχία, ενώ για το θέμα ενημερώθηκαν και οι τοπικές αρχές.

Έπεσαν βράχια

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ασή Γωνιάς Γιάννη Γλεντζάκης περιέγραψε τις μαρτυρίες των κατοίκων λέγοντας ότι «ακούστηκαν τραντάγματα και ένας φοβερός θόρυβος. Έπειτα υπήρξε πολύ σκόνη σε μεγάλη ακτίνα και διαπιστώθηκε ότι έπεσε μεγάλο μέρος του βουνού Πρινές .Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι έπεσε μεγάλη μάζα βράχων και ευτυχώς όπως κατέβαιναν χαμηλά οι πέτρες διαμελίστηκαν, αλλιώς αν σταματούσαν στο όριο του χωριού θα είχαμε θύματα».

Κατεγράφη σεισμός 3 Ρίχτερ

 

Στην περιοχή μετέβη ο αντιδήμαρχος του δήμου Αποκορώνου κ.Γυπαράκη και δύο στελέχη του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) που εξέτασαν όλα τα στοιχεία καθώς ταυτόχρονα με το φαινόμενο καταγράφηκε στις 11:15 το πρωί σεισμική δόνηση 3,2 Ρίχτερ, 24 νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου με μικρό εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον κάτοικο της περιοχής κ. Σμπυράκη «ήρθαν από Ιτο ΓΜΕ και την πυροσβεστική για να εξετάσουν το γεωλογικό φαινόμενο. Όπως μας είπαν έχει καταγραφεί σεισμός. Εγώ που ήμουν σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το χωριό δεν άκουσα τίποτα. Οι κάτοικοι στο χωριό όμως άκουσαν κρότο και νόμιζαν ότι ήταν έκρηξη. Στο σημείο των κατολισθήσεων όταν πέσει μια πέτρα, ακολουθούν και όλες οι άλλες».

Μάλιστα ο κ.Σμπυράκης μετέφερε στους ειδικούς του ΙΓΜΕ ότι σε υψόμετρο 800 μέτρων υπάρχουν πηγές με καθαρό νερό από τις οποίες τώρα πλέον τρέχει λάσπη.

Οι κάτοικοι τρομοκρατήθηκαν από τα όσα βιώσαν και αντίκρισαν αφού όπως λένε ο χειμωνιάς που πέρασε, κάθε άλλο παρά συνηθισμένος ήταν με ακραία καιρικά φαινόμενα και απίστευτο όγκο βροχής. Αυτό που ζητούν είναι οι ειδικοί να εξετάσουν το θέμα και να απαντήσουν εκτός από το σεισμό, παρατηρείται κάποιο γεωλογικό φαινόμενο και τι το πυροδότησε.

 

neakriti.gr  23 May, 2019 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα