Canederli alla tirolese, αλλιώς ιταλικά γιουβαρλάκια
Υλικά
Για τα canederli (γιουβαρλάκια)
Για το βράσιμο
Για τη γαρνιτούρα
100γρ. κιμά μοσχαρίσιο
250γρ. ψωμί του τοστ χωρίς κόρα, σε μικρά κυβάκια (κρουτόν)
100γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
30γρ. βούτυρο
150ml γάλα φρέσκο
2 αβγά
1 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
λίγο μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
2γρ. πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
5γρ. αλάτι
40γρ. αλεύρι
2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου σπιτικό ή ψυγείου
2 κουτ. σούπας φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
50γρ. φύλλα σπανάκι, πλυμένα
3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
200γρ. φαγόπυρο, βρασμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
To 1997 βρέθηκα να εργάζομαι στις ιταλικές Αλπεις στην Cortina d’Αmpezzo. Ηταν σε ένα πανέμορφο ξύλινο σαλέ, το Son Dei Prade. Το εστιατόριο βρισκόταν σε μεγάλο υψόμετρο και παντού πολύ-πολύ χιόνι. Η ιδιοκτήτρια και μαγείρισσα ήταν μια κυρία 80 ετών, που μου έμαθε πολλά για τα άγρια μανιτάρια, αλλά και την ιταλο-αυστριακή ορεινή κουζίνα. Μία από τις αγαπημένες μου συνταγές του με- νού (ίσως γιατί μου θύμιζαν τα γιουβαρλάκια) ήταν τα canederli. Ενα φτωχό αλλά νόστιμο πιάτο που το έφτιαχναν με περισσεύματα, όπως αλλαντικά, κρέας, τυριά, ψωμί κ.ά. Θυμάμαι ότι κοιτώντας από το παράθυρο της κουζίνας στη σάλα έβλεπα τη θαλπωρή που αποτυπωνόταν στο πρόσωπο των πελατών όταν έπαιρναν αυτό το πιάτο. Είχαν μια έκ- φραση σαν να ζέσταιναν την ψυχή τους.
Κανεντέρλι αλά τιρολέζε, τα ιταλικά γιουβαρλάκια λίγο πειραγμένα, από τον master chef Πάνο Ιωαννίδη.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τα canederli: Σε ένα τηγάνι σοτάρετε στο βούτυρο το ψιλοκομμένο μπέικον μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε μέχρι να γλασάρει με τα υγρά του.
Βήμα 2
Σε μπολ χτυπάτε καλά το γάλα με τα αβγά και τα μπαχαρικά και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Ρίχνετε τον κιμά, τα κρουτόν και το αλεύρι και ζυμώνετε. Πλάθετε τη ζύμη σε μπαλάκια μέτριου μεγέθους.
Βήμα 3
Βράζετε τον ζωμό σε μεγάλη κατσαρόλα και προσεκτικά ρίχνετε μέσα τα canederli. Τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 35 λεπτά. Σβήνετε τη φωτιά και σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της.
Βήμα 4
Για τη γαρνιτούρα: Σε τηγάνι σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμυδάκι για 2-3 λεπτά. Ρίχνετε το βρασμένο φαγόπυρο και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Προσθέτετε το φρέσκο σπανάκι και ανακατεύετε μέχρι να μαραθεί. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.
Βήμα 5
Τοποθετείτε τη γαρνιτούρα στο μέσο ενός μπολ ή μιας σουπιέρας, από πάνω τα canederli και περιχύνετε με ζωμό από τον βρασμό τους.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Δείτε επίσης
- Eurostat: Μειωμένη κατά 1,5% η αγροτική παραγωγή το 2023 – Η «πρωτιά» της Ελλάδας
- Πολυώροφη ομελετο – πίτσα στο τηγάνι
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκίνησαν οι πληρωμές εκκαθάρισης 2023 Αγροπεριβαλλοντικών και Βιολογικών μέτρων
- Αυτό είναι το πιο υγιεινό λαχανικό από όλα -«Θρεπτικό εργοστάσιο» με απίστευτα οφέλη
- Αλλάζει το σκηνικό διεθνώς στο ελαιόλαδο