Brownies με αλμυρά φυστίκια peanuts
Υλικά
Κομμάτια: 14
Για το brownies
150 γρ. αλμυρά φυστίκια peanuts, χωρίς φλούδα, αλατισμένα
375 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, τεμαχισμένη
300 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, τεμαχισμένη
300 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κυβάκια
8 αυγά
300 γρ. ζαχαρη
225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
75 γρ. κακάο
Για το crumble
50 γρ. ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γρ. κακάο
1 πρέζα αλάτι
Διαδικασία
Brownies
Βουτυρώνουμε ένα τσέρκι διαμέτρου 26 εκ. και του φτιάχνουμε έναν πάτο από αλουμινόχαρτο (βλ. μυστικά).
Κόβουμε έπειτα δύο λωρίδες αντικολλητικό χαρτί και τις κολλάμε στα τοιχώματα, από την εσωτερική, βουτυρωμένη πλευρά τους.
Στη συνέχεια, τοποθετούμε το τσέρκι μέσα σε ένα ταψί, για να είναι πιο σταθερός ο πάτος του.
Βάζουμε τα φυστίκια σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε στον φούρνο, στους 180°C για 10 λεπτά.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Έπειτα τα σπάμε σε χοντρά κομμάτια στο γουδί ή πιέζοντάς τα με τη λάμα ενός μεγάλου μαχαιριού.
Ένας άλλος εύκολος τρόπος να χοντροσπάσουμε τα φυστίκια είναι με τον πλάστη: Τα βάζουμε ανάμεσα σε δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί και περνάμε από πάνω έναν βαρύ πλάστη για να τα σπάσουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Βάζουμε τις τεμαχισμένες κουβερτούρες μαζί με το βούτυρο μέσα σε ένα μεγάλο μεταλλικό ή γυάλινο πυρίμαχο μπολ και το στερεώνουμε σε μπεν μαρί (δηλαδή στο χείλος μιας κατσαρόλας στην οποία έχουμε βάλει να βράσει λίγο νερό). Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Αποσύρουμε και αφήνουμε κατά μέρος.
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
Προσθέτουμε το μείγμα σοκολάτας-βουτύρου και ανακατεύουμε.
Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι μαζί με το κακάο και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Προσθέτουμε τα σπασμένα φιστίκια και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε το μείγμα στο τσέρκι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και παράλληλα ετοιμάζουμε το crumble.
Crumble
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και με τα δάχτυλά μας τα τρίβουμε μέχρι να ενωθούν και να δημιουργηθούν χοντρά ψίχουλα.
Σκορπάμε τα ψίχουλα στην επιφάνεια του μπράουνι.
Προσοχή: Αν τα υλικά ενωθούν σε ζύμη, αντί να γίνουν ψίχουλα (εξαρτάται από τη θερμοκρασία τόσο των υλικών όσο και του περιβάλλοντος), θα χρησιμοποιήσουμε τον χοντρό τρίφτη για να τρίψουμε το κραμπλ.
Ψήνουμε μόνο για 20-22 λεπτά. Θέλουμε να παραμείνει υγρό στο κέντρο.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το μπράουνι πάνω σε σχάρα να κρυώσει για τουλάχιστον 4 ώρες. Ή μπορούμε να περιμένουμε να χλιαρύνει αρκετά και έπειτα να το βάλουμε στην κατάψυξη για περίπου 2 ώρες. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρήσει καλύτερα και την υγρασία του.
Ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.
Μυστικά
Πώς φτιάχνουμε έναν πάτο στο τσέρκι μας: κόβουμε δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο (θέλουμε δύο φύλλα για να είναι πιο σταθερός ο πάτος). Ακουμπάμε πάνω τους το τσέρκι και γυρνάμε τις άκρες τους γύρω από αυτό, τσαλακώνοντάς τες σφιχτά. Έτσι στερεώνουμε τον πάτο.
Δείτε επίσης
- Καιρός: Πραμένει βροχερό το σκηνικό στην Κρήτη
- Teneo: Τα 9+1 γεωπολιτικά μέτωπα που θα καθορίσουν τον κόσμο το 2025
- Eορταστικό ωράριο: Ανοιχτά ξανά απο σήμερα τα καταστήματα
- Η επιστήμη πίσω από τον τέλειο γεμιστό κόκορα με τραχανά
- Μήνας πληρωμών ο Ιανουάριος 2025: Όλες οι ημερομηνίες για τις νέες καταβολές