Βρέθηκαν τα χρήματα για τον δρόμο της Μεσσαράς - Ξεκινούν τα έργα

ΠΑΤΡΙΣ  31 January, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Βρέθηκαν τα χρήματα για τον δρόμο της Μεσσαράς - Ξεκινούν τα έργα

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση του δρόμου της Μεσσαράς που κρέμεται κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Τσακίρης υπέγραψε  τη σχετική απόφαση για την έγκριση 4,4 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την αποκατάστασή του.

Αμέσως μετά την έγκριση της δαπάνης η οποία εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,  το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης ενέκρινε την ανάθεση της πρώτης φάσης του έργου της αποκατάστασης του πρανούς στον εγκατεστημένο εργολάβο που θα κληθεί άμεσα να προχωρήσει στην έναρξη των εργασιών.

Όπως είναι γνωστό, η κυριολεκτικά σοκαριστική καθίζηση του οδικού δικτύου και η υποχώρηση των πρανών έχει δημιουργήσει μεγάλη υποσκαφή στον δρόμο κι έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία που ζητά την άμεση αποκατάσταση του.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει διαμορφώσει ο ΟΑΚ, προτείνεται η μετατόπιση του δρόμου 500μ. πριν την είσοδο του κόμβου της Μεσσαράς. Η χρηματοδότηση του σχεδίου αποκατάστασης του δρόμου, όπως έχει διαμορφωθεί από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ  και προβλέπει την ανάθεση μελετών αλλά και έργων που θα δώσουν λύση στην αποκατάσταση του σοβαρότατου προβλήματος που ναρκοθετεί την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Όπως είναι γνωστό, ο δρόμος στο συγκεκριμένο σημείο έχει υποστεί σοβαρότατη καθίζηση, η οποία επιβαρύνθηκε σημαντικά μετά και την τελευταία κακοκαιρία. Η τεχνική πρόταση αποκατάστασης του προβλήματος όπως έχει διαμορφωθεί από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης είναι η τοποθέτηση μιας ειδικής πασσαλοστοιχίας, ώστε να μπει φρένο στο εν εξελίξει  φαινόμενο της μετακίνησης των εδαφών. Ο χρόνος εκτέλεσης των εργασιών αποκατάστασης του οδικού δικτύου φτάνει τους τρεις μήνες.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη μεταφορά του υφιστάμενου δρόμου 500 μ. λίγο πριν από την είσοδο του κόμβου της Μεσσαράς, στο ύψος του Αγίου Γεωργίου όπου έχει καταγραφεί και το βαρύ πρόβλημα των κατολισθήσεων. Στο σημείο αυτό  προβλέπεται η μετακίνηση του δρόμου 10 μέτρα ανατολικότερα, ώστε να απομακρυνθεί η κίνηση των οχημάτων από την εστία των κατολισθήσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα των κατολισθήσεων είναι ένα εν εξελίξει γεωλογικό φαινόμενο το οποίο απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο λόγω της ποιότητας των εδαφών που είναι σαθρά και ασταθή και εμφανίζονται συχνά προβλήματα μετακινήσεων. Οι βροχές της περσινής  χρονιάς λειτούργησαν ως πρόβα τζενεράλε σε σχέση με τις αντοχές, που ανέδειξαν τα ευάλωτα σημεία του δικτύου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης θα γίνει μία δεύτερη συμπληρωματική εργολαβία, η οποία θα περιλαμβάνει τη δημιουργία του προβλεπόμενου κόμβου στην έξοδο του δρόμου της Μεσαράς προς τις Μοίρες, τη δημιουργία  του κόμβου του Πανασού και παράπλευρων δικτύων που είναι απαραίτητα για την καλύτερη κυκλοφοριακή οργάνωση της περιοχής.

 

ΠΑΤΡΙΣ  31 January, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα