“Βρετανία και Ελλάδα θα μπορούσαν να έρθουν σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα”
«Yπάρχει μία συμφωνία που πρέπει να γίνει» με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ανέφερε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.
Συγκεκριμένα ο κ. Όσμπορν, εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία διαμοιρασμού μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου καθώς η Ελλάδα έχει απαιτήσει έντονα να επιστραφούν στην Αθήνα τα μαρμάρινα γλυπτά.
Δίνοντας συνέντευξή στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, ο Όσμπορν δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου θα μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, αν και οι δύο προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς ένα φορτίο προαπαιτούμενων, χωρίς ένα φορτίο κόκκινων γραμμών».
«Τα γλυπτά του Παρθενώνα, είναι μια καταπληκτική μαρτυρία του ανθρώπινου πολιτισμού. Στο Βρετανικό Μουσείο, αφηγούνται μια ιστορία για τον πολιτισμό σε σύγκριση με όλους τους άλλους πολιτισμούς, την Κίνα, την Ινδία, άλλα μέρη της Μεσογείου. Στην Ελλάδα, αφηγούνται την ιστορία, μόνο τον ελληνικό πολιτισμό. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία, αλλά νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσμπορν: «Ναι»στο να μεταφερθούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα και να… ξαναγυρίσουν
Όταν ο πρόεδρος του Μουσείου ρωτήθηκε αν κάποια από τα Γλυπτά θα μπορούσαν «να μεταφερθούν στην Ελλάδα τουλάχιστον για ένα διάστημα και στη συνέχεια να επιστρέψουν στο Λονδίνο», ο ίδιος απάντησε ότι «αυτού του είδους η διευθέτηση θα μπορούσε να είναι κατάλληλη, αν και δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους όλων των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου».
Μητσοτάκης: Να μιλάμε για επανένωση και όχι για επιστροφή
Σημειώνεται πως χτες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και το Μουσείο της Ακρόπολης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
«Είναι σωστό να μιλάμε για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και όχι για την επιστροφή τους», υποστήριξε ο πρωθυπουργός. «Θεωρώ βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας» και «η επανένωση των Γλυπτών ουσιαστικά θα αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός, το οποίο δεν θα θέσει σε κίνδυνο ουσιαστικά όλη τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου» ανέφερε.
Δείτε επίσης
- Επίδομα ανεργίας: Υπεγράφη η ΚΥΑ για την πιλοτική εφαρμογή του – 11 ερωτήσεις και απαντήσεις
- Γέμιση γαλοπούλας: 6 υπέροχες χριστουγεννιάτικες συνταγές
- Tυμπάκι: Στις 2.000 οι υπογραφές για απόσχιση από τον Δήμο Φαιστού
- Mpox: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Καταγράφηκαν 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα
- Δήμος Φαιστού-Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία λόγω έντονων καιρικών φαινομένων
Σχετικά άρθρα
- Guardian για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Σε «προχωρημένο» στάδιο οι συζητήσεις για την επανένωση
- Γλυπτά του Παρθενώνα: Το 2025 ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, λέει ο Economist
- Δημοσκόπηση: Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα το 64% των Βρετανών
- La Repubblica: Ελλάδα και Βρετανία «κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»
- Αναγνώστες της βρετανικής Sunday Times: Το 78% είπε «Ναι» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα