Βούτες: το αργιλώδες έδαφος και το παλιό δίκτυο αποχέτευσης υπεύθυνα για τις καθιζήσεις

  29 April, 2025 ΑΡΘΡΑ
Βούτες: το αργιλώδες έδαφος και το παλιό δίκτυο αποχέτευσης υπεύθυνα για τις καθιζήσεις

Στα πετρώματα της περιοχής, τα οποία είναι αργιλικά και, συνεπώς, μαλακά, εστιάζει το πρόβλημα με τις καθιζήσεις στις Βούτες ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς.
Όπως λέει, ως πρώτη εκτίμηση για το φαινόμενο που έχει θορυβήσει κατοίκους και φορείς συντάσσεται με όσα έχει κάνει γνωστά και ο καθηγητής του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Λουπασάκης.

Ο επιστήμονας του ΜΦΙΚ αναφέρει πως το πρόβλημα των Βουτών δεν είναι καινούργιο, είναι μια περιοχή με καθιζήσεις και μπαλώματα και ένα παλιό δίκτυο αποχέτευσης, της δεκαετίας του 1970 που συχνά είχε προβλήματα και σημειώνονταν διαρροές. Εκτιμάται πως η πρόσφατη βλάβη στον αγωγό ύδρευσης είναι πιθανό να ξεκίνησε αυτό το πρόβλημα καθώς το νερό «πότισε» τα πετρώματα που έχουν πολύ άργιλο και τα έκανε ασταθή. «Είναι σαν να πετάμε σπίρτο στη βενζίνη», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Όπως λέει, αντίστοιχα θέματα έχουν παρουσιαστεί στον Πρασά αλλά και πρόσφατα στον Κατσαμπά, λόγω ίδιας ή παρόμοιας σύστασης των πετρωμάτων του εδάφους σε αυτές τις περιοχές. 

Ο κ. Φασουλάς βρέθηκε στις Βούτες, όπου είδε πως υπάρχουν δύο μεγάλες ρωγμές παράλληλες μεταξύ τους, όπως προχωράει η λοφοσειρά. Η αρχική παρατήρηση είναι πως έχουμε υποχώρηση του εδάφους, από τη μία πλευρά προς τα νότια, προς τους γκρεμούς, και από την άλλη, στα βόρεια, στις άλλες πλαγιές και γκρεμούς που έχει ο οικισμός. 
Κάποιες υποχωρήσεις του εδάφους θα μπορούσε να είναι και κατολίσθηση, ωστόσο, το πιο πιθανό είναι πως, λόγω της φύσης των πετρωμάτων, το πρόβλημα εκδηλώθηκε εξαιτίας κάποιας διαρροής. 
Ακόμα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την έκταση του φαινομένου και το πώς θα προχωρήσει. Εξάλλου, από μέρα σε μέρα βλέπουμε ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη. 

Είναι κρίσιμο να απομακρυνθεί το νερό από την περιοχή. Όπως αναφέρουν κάτοικοι, ποτάμια που δεν είχαν σταγόνα νερό, τώρα γέμισαν! Σε πηγάδι 15 μέτρων, το νερό φτάνει ως τα 2 μέτρα. 

Αν το νερό δεν απομακρυνθεί, το έδαφος θα ποτίσει ακόμα περισσότερο και το πρόβλημα θα διογκωθεί. Αντίστοιχα, σε περίπτωση κατολισθήσεων προχωράμε σε γεωτρήσεις για να απομακρύνουμε το νερό, να μειώσουμε το βάρος και να μην το αφήσουμε να επιδράσει στον άργιλο.
Το φαινόμενο πρέπει να παρακολουθείται με ειδικά όργανα, όπως είναι τα ρωγμόμετρα. Έτσι, θα γνωρίζουμε σε πραγματικό χρόνο πώς διαφοροποιούνται οι ρωγμές. 

 

  29 April, 2025 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα