Βουλή: Διασταύρωσαν τα ξίφη τους Τσίπρας-Μητσοτάκης με φόντο την ακρίβεια
Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και θα τις χάσετε
«Κλείνει σχεδόν ένας μήνας από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που μεταβάλει δραστικά τα γεωπολιτικά δεδομένα, καταπατά την νομιμότητα και προκαλεί αίμα, προσφυγικές ροές και παγκόσμια ανασφάλεια.
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές το αποτύπωμα αυτής της σύρραξης, της μεγαλύτερης γεωπολιτικής αναταραχής στην ήπειρό μας από το τέλος του β' παγκοσμίου πολέμου ενδέχεται να είναι βαθύτερο από εκείνο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και ο οικονομικός της απόηχος παραπέμπει στην κρίση του 2008 καθώς ο πόλεμος και η ενεργειακή αναστάτωση συνοδευόμενη από την διεθνή έκρηξη των τιμών δημιουργούν ένα παγκόσμιο εφιαλτικό τρίγωνο το οποίο διαρκώς ανατροφοδοτείται» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.
Επισήμανε ότι αυτό το βιώνει ολόκληρη η Ευρώπη με τους εθνικούς προϋπολογισμούς όλων των κρατών να πολιορκούνται αλλά το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει παντού στην Ευρώπη και με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς οι οποίοι είναι ήδη εξαντλημένοι μετά από δύο χρόνια πανδημίας.
«Η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάπτυξη που όλοι περιμέναμε» είπε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η υπέρβαση αυτών των προκλήσεων είναι μονόδρομος. Η Ελλάδα από την αρχή συντάχθηκε με το μέρος της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων. Στο πλευρό της Ουκρανίας αλλά και των δεκάδων χιλιάδων ομογενών μας που δοκιμάζονται σήμερα ειδικά στη φρίκη της Μαριούπολης».
«Στην Ουκρανία αντιμάχεται η δημοκρατία με τον αυταρχισμό. Ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός με τον ανατολίτικο αυταρχισμό, δεσποτισμό του παρελθόντος» σημείωσε και πρόσθεσε «Είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής των συνόρων όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατική ηγεμονία. Η Ελλάδα, οι Έλληνες είμαστε με την ελευθερία».
Φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν για ΕΝΦΙΑ 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με ότι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρωθυπουργός επίσης τόνισε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο υπηρετεί μια διπλή στόχευση, υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση των φοροελαφρύνσεων ειδικά στην ακίνητη περιουσία και απαντά σε επίκαιρες ανάγκες, διότι, όπως είπε, η παρέμβασή ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα σχεδόν όλων των Ελλήνων πολιτών . «Μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ όχι κατά 30 % όπως είχαμε υποσχεθεί αλλά περισσότερο κατά 35% χάρη σε μια πολιτική ευθύνης που θέλει τις κοινωνικές παροχές να στηρίζονται στις δημοσιονομικές μας αντοχές. Φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με ότι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πληρώσουν 354 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με αυτό που πλήρωναν το 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ» σημείωσε.
«Σχεδόν 8 στους 10 συμπολίτες μας θα δουν έως και 40% μειωμένο τελικά τον φόρο για τα ακίνητά τους» είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να διευκρινίσει αν θα ψηφίσει τις συγκεκριμένες μειώσεις.
Από τον επόμενο μήνα αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου που για τα σπίτια θα φτάσει έως και το 80% και τα 72 ευρώ ανά MWh από 40 ευρώ που είναι σήμερα
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτή είναι η συνεπής πολιτική επιστροφής στη μεσαία τάξη όσων της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ληστρικές φοροεπιδρομές, που έκανε τέσσερα χρόνια.
"Η σημερινή παρέμβαση δεν είναι μεμονωμένη συνδυάζεται με τη μείωση σχεδόν 60 φόρων, πολλών άλλων επιβαρύνσεων, εισφορών και φυσικά οι μειώσεις αυτές πλαισιώνονται από το διπλό εγγυημένο εισόδημα του Δεκεμβρίου και φυσικά την δεύτερη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου του 2022" σημείωσε.
Επίσης τόνισε ότι τώρα προστίθεται ένα ακόμη πρόγραμμα τρίμηνων ενισχύσεων ύψους 1,1 δις. ευρώ που απευθύνεται σε σχεδόν 6 εκατομμύρια δικαιούχους, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες καταναλωτές ενέργειας. "Αυτή η νέα δέσμη στήριξης έχει ένα διπλό σκοπό, να τονώσει την αγοραστική δύναμη των πιο αδύναμων και να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων στο ρεύμα όλων των Ελλήνων.
Γι' αυτό προβλέπει και επιδόματα αλλά και επιδοτήσεις λογαριασμών. Ενώ παράλληλα επιχειρεί να ανακουφίσει την μεσαία τάξη και τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας. Γι' αυτό και περιλαμβάνει εκπτώσεις που περιορίζουν την εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα αλλά και σημαντικές πρόσθετες μέριμνες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τον πρωτογενή τομέα".
"Από τον επόμενο μήνα αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου που για τα σπίτια θα φτάσει έως και το 80% και τα 72 ευρώ ανά MWh από 40 ευρώ που είναι σήμερα.
Για τους επαγγελματίες η ενίσχυση θα είναι διπλάσια ώστε να καλύπτει τελικά το 50% της αύξησης και να φτάσει έως τα 130 ευρώ την MWh.
Επίσης οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας θα στηριχθούν με 200 ευρώ που θα διατεθούν τον Απρίλιο σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Θα είναι ακατάσχετα και δεν θα συμψηφίζονται με άλλες οφειλές.
Επίσης 250.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εισπράξουν το Απρίλιο διπλή δόση, ενώ οικογένειες θα έχουν 1,5 επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού.
Ωφελημένα θα είναι 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη" είπε ο πρωθυπουργός.
Οι εταιρείες ενέργειας να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών υπερκερδών τους για την άρση αυτής της αναταραχής.
«Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Και μόνο πανευρωπαϊκά μπορεί να απαντηθεί. Γι αυτό και η ελληνική πρόταση για τον έλεγχο της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου βρίσκεται ήδη στην ατζέντα των συζητήσεων στο αυριανό ευρωπαϊκό συμβούλιο. Και σε αυτό συμφωνούμε με πολλές ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή.
«Βλέπω να ωριμάζει σε όλη την ήπειρο η ανάγκη για δραστικές παρεμβάσεις στην λειτουργία των αγορών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η πολιτική οφείλει να δράσει ώστε η διεθνής κερδοσκοπία να σταματήσει να ποντάρει στην πόλεμο. Και η αγορά να επανέλθει στον πραγματικό της ρόλο που δεν είναι άλλος από το να καθορίζονται οι τιμές με τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. Οι τιμές υπό προϋποθέσεις μπορούν να τεθούν υπό προσωρινό έλεγχο. Μπορούν να τεθούν γιατί αφορούν τους πολίτες και όχι τις εταιρείες. Και οι τελευταίες έχουν την υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών υπερκερδών τους για την άρση αυτής της αναταραχής».
Εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες
Επιπλέον ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει ήδη δώσει εντολή στην ΡΑΕ, που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας, από τον περασμένο Οκτώβριο ως σήμερα και με βάση το πόρισμα θα κινηθεί η κυβέρνηση. «Είναι μια δύσκολη τεχνικά άσκηση, γιατί η τοπική αγορά συνδέεται με την παγκόσμια, ευρωπαϊκή αγορά μέσα από πολυδαίδαλες διαδρομές. Δεν προσφέρεται συνεπώς για εύκολα συνθήματα και απαιτεί τεκμηριωμένη δουλειά» είπε και συμπλήρωσε: «Ένα είναι σίγουρο: Εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες».
«Δεν θα διστάσω ούτε εγώ ούτε το οικονομικό επιτελείο να νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά εκεί που υπάρχουν τέτοια κέρδη» είπε.
Οι εκλογές θα γίνουν όπως ορίζει το Σύνταγμα στο τέλος της τετραετίας
Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν όπως ορίζει το Σύνταγμα στο τέλος της τετραετίας. «Μην σπέρνεται την αβεβαιότητα. Μην ζητάτε εκλογές γιατί πρώτον ξέρετε ότι δεν θα γίνουν και δεύτερον ξέρετε ότι όποτε και αν γίνουν θα τις χάσετε. Επομένως τζάμπα χάνεται την ενέργειά σας ζητώντας εκλογές» είπε και τόνισε παράλληλα πως τώρα είναι ώρα συσπείρωσης και όχι αντιπαράθεσης.
Στο 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, θα μπει έκτακτη φορολόγηση και θα επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό
Η συζήτηση για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, που άνοιξε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κυριάρχησε στην δευτερολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη σημερινή συζήτηση της Βουλής. «Να ξεκαθαρίζουμε ορισμένα ζητήματα για να μπορούμε να συνεννοούμαστε. Είπατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη 1,4 δισεκατομμύρια. Δεν γνωρίζω από πού προήλθε αυτός ο αριθμός. Δεν είμαι αρμόδιος να το πω. Μιλάμε για εισηγμένες επιχειρήσεις που ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές, οι προϋπολογισμοί τους δημοσιεύονται. Υπάρχουν φορείς που τα ελέγχουν αυτά» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Εάν όμως υποθέταμε ότι τα υπερκέρδη ήταν πράγματι 1,4 δισ. ευρώ, βλέποντας συγκριτικά τα οικονομικά αποτελέσματα των προηγούμενων ετών, έρχομαι και σας λέω ότι με διάταξη της κυβέρνησης, το 90% των υπερκερδών θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο. Αυτή είναι η επιλογή της κυβέρνησης. Στο 90% των υπερκερδών, θα μπει έκτακτη φορολόγηση και θα επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό».
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ωστόσο δεν μπορούμε να φορολογήσουμε κέρδη πριν αυτά παραχθούν. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα: εάν οι υπολογισμοί σας είναι σωστοί. Αν είναι σωστοί, αυτό σημαίνει περισσότερα έσοδα, αλλά νομίζω ότι δεν είναι σωστοί. Έχω αμφιβολίες για τα νούμερα. Επίσης δεν μετράτε σωστά την έκπτωση που δίνουν οι παραγωγοί», είπε και συμπλήρωσε πως καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν έχει εισπράξει προς το παρόν έστω ένα ευρώ από τα υπερκέρδη. «Στην Ιταλία, ο κ. Ντράγκι είπε θα βάλει 10% φόρο. Ας δούμε λοιπόν πόσο θα είναι αυτά τα υπερκέρδη και θα δούμε πως θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ανοίγοντας την δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ότι καταλαβαίνει γιατί όλες οι ομιλίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιστρέφονται γύρω από προσωπικές επιθέσεις. «Μπορεί να σας έχω γίνει ο προσωπικός σας εφιάλτης αλλά ο εφιάλτης που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα έρχεται έξω από τα σύνορα και το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε και σήμερα και ως αποτέλεσμα της πανδημίας δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο προκλήθηκε στην πατρίδα μας». Θέλησε μάλιστα εισαγωγικά να κάνει μία αντιστοίχηση με ό,τι έγινε το 2015. «Εμείς κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια σειρά από πρωτοφανείς εξωγενείς κρίσεις. Την κρίση του 2015, εσείς ο ίδιος την προκαλέσατε. Δεν έγινε κάτι εκτός Ελλάδος», είπε ο πρωθυπουργός. «Υπήρχε μόνο το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο αφού βάλατε φωτιά στο σπίτι της πατρίδος ήρθατε μετά ως υπερήφανος πυροσβέστης να μας πείτε ότι σβήσατε τη φωτιά που βάλατε εσείς ο ίδιος. Και είστε και υπερήφανος γι αυτό», τόνισε. «Οι πολίτες έχουν αρκετή μνήμη και κρίση ώστε να ξεχωρίζουν ποιες κρίσεις είναι εξωγενείς, παγκόσμιες τις οποίες αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες και ποιες προκαλούνται από τις δικές μας εθνικές αστοχίες κι από τις δικές μας εθνικές επιλογές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Τον ΕΝΦΙΑ μας τον εισήγαγε ο κύριος Βενιζέλος στην ελληνική πολιτική ζωή το 2011. Τότε τον λέγαμε ΕΕΤΗΔΕ» και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ρώτησε: «Ξεχάσατε τι λέγατε για τον ΕΝΦΙΑ προεκλογικά; Ότι θα τον διαγράψετε με ένα άρθρο και έναν νόμο...».
Επίσης τα απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα περί νεοφιλελεύθερης πολιτικής είπε «Είμαι ένας φιλελεύθερος πολιτικός ο οποίος είχε την ατυχία να διαχειριστεί μια σειρά από κρίσεις αλλά και να προΐσταται μαζί με το οικονομικό επιτελείο της μεγαλύτερης Κεϋνσιανής δημοσιονομικής επέκτασης που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία αυτού του τόπου».
Τέλος για άλλη μια φορά ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο στο τέλος της τετραετίας.
«Η χώρα χρειάζεται σήμερα πολιτική σταθερότητα, δεν χρειάζεται πειραματισμούς, δεν χρειάζεται εφήμερες συμμαχίες που δεν θα αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου. Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί ο εκλογικός νόμος τον οποίο έχουμε φέρει. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι μεν κυβέρνηση ενός κόμματος στα χαρτιά, έχει όμως ενσωματώσει δυνάμεις και στελέχη πολύ ευρύτερα των παραδοσιακών ορίων της ΝΔ και με αυτή την συμπεριληπτική πολιτική θα πορευτούμε και εφόσον ο ελληνικός λαός μας δώσει πάλι την εμπιστοσύνη του στις επόμενες εκλογές» πρόσθεσε.
Κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να απορροφήσει τις αυξήσεις στην ενέργεια γι’ αυτό επιμένω ότι η απάντηση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή
Κατά την τριτολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι πολίτες που θα λάβουν τον ΕΝΦΙΑ θα δουνε πότε πλήρωναν περισσότερο, ενώ απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα υπογράμμισε ότι "κι εσείς ξέρετε ότι είναι πολιτική κοινωνική αυτή που εφαρμόζουμε αλλιώς δεν θα την ψηφίζατε σήμερα".
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση πήρε δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των μέτρων στήριξης για τις αυξήσεις της ενέργειας, και προσέθεσε ότι έλαβε περισσότερα μέτρα από τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
"Κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να απορροφήσει τις αυξήσεις στην ενέργεια γι’ αυτό επιμένω ότι η απάντηση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή" τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι "η δική μας πολιτική είναι κοινωνικά πιο δίκαιη γιατί έχουμε κλιμακωτή στήριξη στα νοικοκυριά με τη μικρότερη κατανάλωση".
Αναφέρθηκε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είπε ότι πράγματι υπήρξε αδικία διότι πλήρωσαν πολλά στην ενέργεια, και δεσμεύθηκε ότι "ένα κομμάτι αύξησης θα επιστραφεί γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ματώνουν δυσανάλογα πολύ".
Κάλεσε τον κ. Τσίπρα να προσαρμόσει τις ομιλίες του αφού ακούσει πρώτα τον ίδιο, και εκτίμησε ότι μπορούνε να συμφωνήσουνε σε στην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας με βάση αυτό που θα διαπιστώσει η ΡΑΕ, αφού λάβει υπόψη της και αφαιρέσει τις εκπτώσεις που κάνουν οι παραγωγοί.
"Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς θα φορολογήσουμε τα υπερβάλλοντα κέρδη" είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Καταλήγοντας στην τριτολογία και απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: "Να θυμόμαστε ότι στις εκλογές του 2015 δεν πήγαμε οικειοθελώς αλλά επειδή δεν εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σύρατε τη χώρα σε εκλογές μαζί με την Χρυσή Αυγή. Η θητεία Σαμαρά είχε ακόμη 18 μήνες. Εσείς τάξατε να σκίσετε το μνημόνιο, είπατε ψέματα για πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ βάλατε τον κ. Βαρουφάκη υπουργό, οδηγήσατε τη χώρα σε δημοψήφισμα και τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, κι εμείς βάλαμε πλάτη για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Αυτή είναι η αλήθεια".
Τσίπρας: Αφήνετε τα υπερκέρδη της ενέργειας 1,4 δισ. αλώβητα ενώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι σε απόγνωση
Δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό ότι «αφήνει τα υπερκέρδη της ενέργειας 1,4 δισ. μέχρι τώρα αλώβητα, την ώρα που νοικοκυριά είναι σε απόγνωση και επιχειρήσεις ένα βήμα πριν το λουκέτο» και ότι πορεύεται με το «manual της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας», άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του στη Βουλή, σημειώνοντας ότι απαιτείται αλλαγή υποδείγματος με ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με παρέμβαση του κράτους.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΑ-ΠΣ εξέφρασε τη «βαθύτατη ανησυχία» του για τις εξελίξεις και το γεγονός, όπως είπε, ότι ο πρωθυπουργός δίνει την αίσθηση πως δεν καταλαβαίνει «τι ακριβώς συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, κυρίως για εκείνους που -όπως ανακαλύψατε την περίοδο της πανδημίας- είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους ή από το πενιχρό εισόδημα της μικρής και μεσαίας επιχείρησής τους». «Φαίνεται ότι συνεχίζετε να μη καταλαβαίνετε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε. Τι έχει συμβεί, όχι από τον πόλεμο και μετά αλλά από τον Σεπτέμβρη και μετά, με δική σας ευθύνη και τι θα συμβεί τους επόμενους, τώρα που ο πόλεμος θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια», σχολίασε. Προσέθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης δίνει την αίσθηση ότι δεν καταλαβαίνει «τι ακριβώς βιώνουν εκατομμύρια αβοήθητα νοικοκυριά που τους χτυπάει η ακρίβεια και δεν μπορούν να ανάψουν το καλοριφέρ ή το air condition, όχι επειδή έχουν ψυχολογικά προβλήματα ή κακή ψυχολογία, όπως μας είπε ο φοβερός υπουργός σας της οικονομίας», «αλλά επειδή τους τελειώνει το διαθέσιμο εισόδημα τη 19η μέρα του μήνα». Ο κ. Τσίπρας μίλησε για αλλοπρόσαλλη πολιτική και τόνισε ότι ενώ τα χειρότερα είναι μπροστά μας η κυβέρνηση πηγαίνει «με το manual της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας». «Η κρίση δεν μπορεί να γιατρευτεί με λίγα περισσότερα απ' το δημόσιο ταμείο -δεν είναι αυτή η κριτική που σας κάνουμε- αλλά με διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής, δεν είναι ζήτημα δημοσιονομικής ευστάθειας, αλλά υποδείγματος», σημείωσε. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι η βασική σκέψη του είναι «μην τυχόν και παρέμβουμε στην εσωτερική αγορά, μην τυχόν και αγγίξουμε τα κέρδη, τα υπερκέρδη, τα ουρανοκατέβατα κέρδη, όπως λέει η Κομισιόν, των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, που σπεύσατε να ιδιωτικοποιήσετε». Μίλησε για παρωχημένη και αναποτελεσματική λογική, «επικίνδυνη ιδιαίτερα για την περίοδο που έρχεται, που δεν θα είναι περίοδος οικονομικής κρίσης αλλά πολεμικής οικονομίας». «Και εσείς θα σκέφτεστε την τιμή τής μετοχής στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Και μη τυχόν φορολογήσετε τα υπερκέρδη ολίγων ιδιωτών», σημείωσε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση βγάζει κάποια χρήματα από το δημόσιο ταμείο για «να επιδοτεί την αισχροκέρδεια», «να αφήνει αλώβητο το μηχανισμό παραγωγής αισχροκέρδειας και να δίνει ανεπαρκέστατες ενισχύσεις για τον καταναλωτή, μπροστά στις υπέρογκες αυξήσεις που έχουν ήδη εγγραφεί στα τιμολόγια». Ρώτησε ευθέως τον κ. Μητσοτάκη γιατί δεν βάζει φραγμό στα υπερκέρδη, είτε με πλαφόν είτε με ισχυρή φορολόγηση. Επικαλούμενος στοιχεία που έχει στη διάθεση του, όπως είπε, ανέφερε ότι υπάρχει υπερκέρδος 49 ευρώ τη μεγαβατόρα ενώ το αντίστοιχο κέρδος την προηγούμενη χρονιά ήταν 2 έως 3 ευρώ και πως από αυτό το πόσο των 49 ευρώ, προκύπτει ότι συνολικό υπερκέρδος των ηλεκτροπαραγωγών με μονάδες φυσικού αερίου, στο οκτάμηνο, είναι 1,7 δισ. Προσέθεσε ότι αν αφαιρεθούν από αυτό οι όποιες επιστροφές ή εκπτώσεις στους καταναλωτές, «προκύπτει επίσης ένα ιλιγγιώδες ποσό, αυτό των 1,4 δισ. κι εσείς δίνετε 600 εκατ. για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια». «Κι εσείς εδώ μας μιλάτε για λεφτόδεντρα και πού θα βρείτε τα λεφτά για να στηρίξετε την κοινωνία», σημείωσε.
Υπογράμμισε ότι «αυτά είναι τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη που λέει η Κομισιόν ότι πρέπει να φορολογηθούν» και ότι από τα 1,4 δισ. «στη ΔΕΗ των γαλάζιων γκόλντεν μπόις αντιστοιχεί περίπου 1 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα τα μοιράζονται οι τρεις ιδιωτικές εταιρείες». «Τι περιμένετε για να πάρετε πίσω αυτά τα κέρδη, το συμβούλιο Κορυφής της Πέμπτης;», ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη. «Τι περιμένετε για να φορολογήσετε υπερκέρδη 1,4 δισ.; Να γονατίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις; Περιμένετε να βγάλουν άλλα τόσα το επόμενο εξάμηνο; Για ποιανού τα συμφέροντα κυβερνάτε; Του πολίτη, του καταναλωτή, του υγιούς επιχειρηματία; Ή των funds και τριών εταιρειών;», ρώτησε. Σχολίασε ότι η απάντηση βρίσκεται στο άρθρο 6 του κυβερνητικού νομοσχεδίου «διότι αντί να φορολογήσετε τα υπερκέρδη, τους επιδοτείτε και από πάνω, επιδοτείτε 0,12 ευρώ το λίτρο τα διυλιστήρια, χωρίς μάλιστα καμία εγγύηση ότι αυτή η ελάφρυνση θα μετακυληθεί στους καταναλωτές».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αυτό που ζούμε μέχρι τώρα, δυστυχώς, δεν είναι ακόμη η ακρίβεια του πολέμου -αυτή έρχεται, αλλά είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη, η ακρίβεια της ιδεοληψίας σας για τις αγορές, τα κέρδη και τις νεοφιλελεύθερες συνταγές. Και των δεσμεύσεων σας απέναντι σε συμφέροντα». Στην αναφορά τού κ. Μητσοτάκη ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζουν 15 δισ., τόνισε ότι «1,5 δισ. κοστίζει σε ετήσια βάση η μείωση του ΕΦΚ κατανάλωσης στα κατώτερα επίπεδα που προβλέπει η Κομισιόν και 950 εκατ. η μείωση του ΦΠΑ για τα τρόφιμα». «Πού είναι τα 15 δισ.;», τόνισε. «Είναι ανέκδοτο να μιλάτε εσείς για δημοσιονομική ισορροπία και να κατηγορείτε εμάς ότι θέλουμε να τινάξουμε τη χώρα στον αέρα όταν εμείς παραλάβαμε χάος το ‘15 και βγάλαμε τη χώρα απ' τα μνημόνια», προσέθεσε. «Πάρτε πίσω τα κλεμμένα» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητώντας μείωση του ΕΦΚ στα κατώτερα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του ΦΠΑ και στα καύσιμα και στα είδη μαζικής κατανάλωσης, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και πλαφόν στο κόστος του καταναλωτή.
Επικαλούμενος στοιχεία της 8ης Φεβρουαρίου του Ινστιτούτου Bruegel, είπε ότι επί συνόλου 24 ευρωπαϊκών χωρών εντός κι εκτός ΕΕ, 11 χώρες έχουν προχωρήσει σε μειώσεις φόρων (ΦΠΑ ή/και φόρων στα καύσιμα), 8 έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των τιμών ενέργειας λιανικής, 5 έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των τιμών ενέργειας χονδρικής και 7 έχουν προχωρήσει σε νομοθεσία για φόρο στα «ουρανοκατέβατα κέρδη». «Εδώ δεν έχουμε κάνει τίποτα από αυτά», είπε.
«Πρέπει να τελειώσουν οι δικαιολογίες και οι ανόμοιες συγκρίσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Μας μιλάτε για τον ΕΝΦΙΑ και μου κάνετε κόλπα αν θα τον ψηφίσω, ωραία μαγκιά αυτό, αν θα τον ψηφίσω, προφανώς και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει και θα ελαφρύνει τον Έλληνα πολίτη εμείς θα το ψηφίζουμε. Το θέμα είναι ποια είναι η πολιτική σας», σημείωσε. «Μας λέτε ότι μειώσατε τον ΕΝΦΙΑ. Ποιος τον έφερε τον ΕΝΦΙΑ, μήπως η κυβέρνηση Σαμαρά στην οποία ήσασταν υπουργός;», συνέχισε, τονίζοντας πως «μόλις βγήκαμε απ' τα μνημόνια, τον Νοέμβριο του ‘18 μειώσαμε εμείς τον ΕΝΦΙΑ 270 εκατ». «Και συγκρίνετε το σημερινό με αυτό που ήταν πριν από τη μείωση τη δική μας», συνέχισε, «το 2019 κάνατε μια μείωση 200 εκατ. επιπλέον απ' τον δικό μας προϋπολογισμό, αλλά αυτή η μείωση κατανεμήθηκε άδικα γιατί 50% από αυτό αφορούσε περιουσίες πάνω από 300 χιλ. ευρώ, πολίτες που δεν ανήκουν στη μεσαία τάξη, γιατί είναι περίπου το 4% των φορολογούμενων. Και παρουσιάζετε σήμερα μια μείωση του ΕΝΦΙΑ την ώρα που τα παίρνετε διπλά και τριπλά απ' τους λογαριασμούς, η οποία κατά το 1/3 αφορά το 5%».
Καταληκτικά σχολίασε ότι η «η επιβάρυνση των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στη μεσαία τάξη την περίοδο των 4 χρόνων ισοδυναμεί σήμερα με δυο λογαριασμούς ΔΕΗ και τρία σούπερ μάρκετ».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι απαιτείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ότι «η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση ευθύνης και όχι κυβέρνηση της δικαιολογίας». Είπε ότι δεν είμαστε στο ‘19, «που υποσχεθήκατε στη μεσαία τάξη, όλα όσα λογαριάζατε να δώσετε μόνο στους έχοντες» και πως «η μεσαία τάξη ξανά πληρώνει το μάρμαρο και βαρυγκομά». Ο τόπος, τόνισε, «χρειάζεται κυβέρνηση που να μπορεί να αποδεχτεί ότι σε αυτή τη περίοδο της πολεμικής οικονομίας, το λόγο έχει το Δημόσιο, η κρατική παρέμβαση, όχι μόνο για μέτρα ανεπαρκή και κουπόνια και επιδοτήσεις, αλλά για τη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά, για τη διακίνηση των αγαθών πρώτης ανάγκης, για την προστασία των ευάλωτων αλλά και της κανονικότητας της ζωής των ανθρώπων». Σχολίασε ότι δεν προσδοκά ότι η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει ρότα και γι' αυτό «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη και να οργανώσουμε εκείνα τα οικονομικά, κοινωνικά, και πολιτικά μέτωπα, που θα αποτρέψουν τη μετατροπή της κρίσης σε κοινωνική τραγωδία».
Είπε ότι απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις ο κ. Μητσοτάκης δεν αναζητά λύσεις αλλά δικαιολογίες και ότι αποδείχθηκε «επιταχυντής και πολλαπλασιαστής όλων των κρίσεων στη χώρα μας» και ότι μετατρέπει τα προβλήματα των μη προνομιούχων σε κέρδη για τους προνομιούχους.
Ειδικότερα ανέφερε ότι μόλις εξελέγη «πήρε 1 δισ. το χρόνο από τους συνταξιούχους για να το δώσετε στα funds για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης». «3 δισ. λιγότερα στα τρία αυτά χρόνια οι συνταξιούχοι. Και τώρα τους δίνετε 135 εκατ. σε λιγότερους από το ένα τρίτο εξ αυτών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι έχει δώσει και 6,6 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. «Αυτό το πάρτι δεν έχει ξαναγίνει. Έχετε γεμίσει τη ΔΕΗ, το ΔΕΔΗΕ, τον ΕΦΚΑ με γαλάζια γκόλντεν μπόις, με προκλητικούς μισθούς από 8.000 έως 28.000 ευρώ και δίνουν μπόνους στους εαυτούς τους», είπε.
Ως προς την πανδημία είπε ότι γνώριζε ο πρωθυπουργός ότι για να περιορίσουμε την πίεση στο ΕΣΥ, έπρεπε να ενισχυθεί σε υποδομές και προσωπικό, αλλά «δεν το κάνατε», όπως γνώριζε και ότι για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση έπρεπε η ΔΕΗ να είναι εργαλείο στα χέρια του κράτους, «όμως εσείς την ιδιωτικοποιήσατε». «Γνωρίζατε ότι για να μην ξεφύγει το κόστος στα καύσιμα έπρεπε να μειωθεί ο ΕΦΚ στα κατώτατα όρια που ορίζει η ΕΕ, δυο φορές όμως καταψηφίσατε αντίστοιχη τροπολογία που φέραμε, και μας κάνετε και πλάκα ότι δεν το κάνετε για να μην ευνοηθούν τα Καγιέν, και γνωρίζατε ότι για να μην εκτοξευθούν οι τιμές στα βασικά αγαθά, έπρεπε να μπει πλαφόν και να γίνουν έλεγχοι στην αγορά, εδώ και οκτώ μήνες παριστάνετε το τροχονόμο στα καρτέλ και στο σαρωτικό κύμα της ακρίβειας», προσέθεσε.
«Όμως κ. Μητσοτάκη, τα ψέματα τελείωσαν», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εκλογές, όμως κάλεσε τον πρωθυπουργό «που μας είπατε ότι είναι ανευθυνότητα να μιλά κανείς για εκλογές σε αυτές τις δύσκολες ώρες» να απαντήσει «ποιος διακινεί στο δημόσιο διάλογο δυο μήνες τώρα τις προθέσεις σας για εκλογές. Εμείς ή το Μ.Μαξίμου; Ποιος διακινεί εδώ και έναν μήνα ότι έχετε πάρει την απόφαση να αυτοεξευτιλιστείται αλλάζοντας για δεύτερη φορά στην ίδια θητεία τον εκλογικό νόμο; Εμείς ή εσείς;». «Αν είστε τόσο υπεύθυνος απαντήστε: Προτίθεστε να φέρετε την αλλαγή εκλογικού νόμου δεύτερη φορά μέσα στην ίδια θητεία; Πείτε μας αλήθεια τόσο βαθιά απεγνωσμένος είστε;», είπε.
«Κάντε ό,τι καταλαβαίνετε. Μόνο τελειώνετε γρήγορα. Πριν οι ζημιές γίνουν ανεπίστρεπτες για τη χώρα και κυρίως για τη κοινωνία», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Τσίπρας.
Δεν θέλετε ούτε μπορείτε να έχετε αλλαγή υποδείγματος πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας
Κατά τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό αλλαγή υποδείγματος πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας, για να σημειώσει πως «επειδή είμαι απολύτως βέβαιος ότι ούτε θέλετε ούτε μπορείτε να έχετε αλλαγή υποδείγματος, γι' αυτό λέμε ότι είστε η χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή». «Εμείς ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι σε αυτές τις ειδικές περιστάσεις που αντιμετωπίζει η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που δεν θα λέει δικαιολογίες, αλλά θα αναλάβει την ευθύνη για σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα έχει στο επίκεντρο τη δημόσια, κρατική παρέμβαση και επειδή πιστεύουμε ότι δεν το μπορείτε, γι' αυτό ζητάμε εκλογές. Για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα αναλάβει τα ηνία και θα βγάλει τη χώρα από την κρίση», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Όταν ο πρώην εκπρόσωπος και νυν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας βγαίνει δημοσίως και λέει την αλήθεια, όσα και να μας λέτε εσείς εδώ τώρα... Είπε ότι δεν θα πάμε εκλογές γιατί θα μας τιμωρήσει ο λαός», σχολίασε, προσθέτοντας πως «αυτό που καταλαβαίνει ο μέσος πολίτης είναι ότι είστε η μοναδική κυβέρνηση που από την πρώτη μέρα της ανάληψης εξουσίας άρχισε να μιλά για πρόωρες εκλογές, με διαρροές, με επίσημες, με υπόγειες διαρροές, με πρωτοσέλιδα».
Δείτε επίσης
- Πλήρης ανατροπή για το ελαιόλαδο – Κατρακυλά η τιμή… μειωμένη και η παραγωγή
- Προϋπολογισμός 2025: Οι αλλαγές μέσα από 16 ερωταπαντήσεις
- Η CIA παραδέχτηκε με επίσημα έγγραφα της: «Βρήκαμε εξωγήινη φυλή στον Άρη το 1984»
- Δήμος Γόρτυνας: Ενημερωτική συνάντηση για ένα σημαντικό έργο για την περιοχή
- Δήμος Φαιστού : «Δώσε Φωνή, Σπάσε τον Κύκλο της Βίας»