ΒΟΑΚ: 110 νεκροί σε εννέα χρόνια από τροχαία
Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης, ο γνωστός – για όλους τους λάθος λόγους – ΒΟΑΚ. Ενας αυτοκινητόδρομος, μόνο κατ’ ευφημισμό, αφού δεν θυμίζει σε τίποτα αντίστοιχους της ηπειρωτικής χώρας, με εξαίρεση το… πλάτος του.
«Η πλήρης ανακατασκευή του δρόμου έχει εξαγγελθεί πολλές φορές από πρωθυπουργούς εντούτοις δεν έχει ολοκληρωθεί»
Σε μεγάλο μέρος του δεν διαθέτει καν διαχωριστικό στηθαίο και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, όπως λένε οι κάτοικοι των περιοχών που διέρχεται και είναι αναγκασμένοι να τον χρησιμοποιούν καθημερινά, η πλειονότητα των συγκρούσεων είναι πλαγιομετωπικές – δηλαδή ένα από τα δύο εμπλεκόμενα οχήματα έχει εισέλθει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.
Βαρύς ο φόρος αίματος
Κάθε χρόνο ο φόρος αίματος σε έναν δρόμο που εξυπηρετεί σχεδόν αποκλειστικά τη διασύνδεση Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης είναι βαρύς.
Σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου του Συλλόγου Εθελοντών για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων Γιάννη Λιονάκη, από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους στους δρόμους του νησιού 39 άνθρωποι, 16 εκ των οποίων κάτω των 25 ετών, ενώ πέρυσι ο ίδιος τραγικός απολογισμός καταγράφηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, από το 2015 μέχρι σήμερα οι νεκροί στον ΒΟΑΚ ξεπερνούν τους 110.
Ο Γιάννης Λιονάκης, που «είναι αναγκασμένος να τον χρησιμοποιεί», δηλώνει ότι κάθε φορά που εισέρχεται σε αυτόν νιώθει φόβο και βρίσκεται σε εγρήγορση λόγω των σχεδόν καθημερινών τροχαίων συμβάντων, εκφράζοντας την ανησυχία ότι το 2024 θα αποτελέσει την πιο αιματηρή χρονιά της δεκαετίας.
Πρόκειται για έναν οδικό άξονα που κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Τότε, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, είχε υπολογιστεί ότι δύναται να εξυπηρετεί περίπου 50.000 οχήματα.
Μισό και πλέον αιώνα μετά, ωστόσο, τουλάχιστον 600.000 οχήματα διέρχονται τον ΒΟΑΚ σε ετήσια βάση, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με την αύξηση της τουριστικής κίνησης που καταγράφεται στο νησί τα τελευταία χρόνια ο συνολικός αριθμός των οχημάτων που τον χρησιμοποιούν ενδέχεται να αγγίζει το ένα εκατομμύριο.
Βασικές αιτίες για την πρόκληση των συχνά πολύνεκρων ατυχημάτων, κατά τον Γιάννη Λιονάκη, είναι αφενός η συμπεριφορά των οδηγών και αφετέρου η κατάσταση αλλά και οι ελλιπείς υποδομές ενός οδικού άξονα που είναι γερασμένος και ήδη κορεσμένος.
«Η πλήρης ανακατασκευή του δρόμου έχει εξαγγελθεί πολλές φορές από πρωθυπουργούς, εντούτοις δεν έχει ολοκληρωθεί – αν και πρόσφατα ξεκίνησαν κάποια έργα σε συγκεκριμένα σημεία. Σε άλλα σημεία, όμως, όπου τα έργα είναι ακόμα υπό δημοπράτηση εξαιτίας ενστάσεων, η περάτωσή τους θα καθυστερήσει σημαντικά», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων.
Την επικινδυνότητα του ΒΟΑΚ επανέφερε με τραγικό τρόπο στο προσκήνιο ο θάνατος τριών νέων ανθρώπων το πρωί του Σαββάτου στο ύψος της γέφυρας του Γαλατά, με τον 15χρονο Αλέξανδρο, τον 18χρονο Νίκο και τον 20χρονο Θοδωρή να αφήνουν την τελευταία τους πνοή κατόπιν σύγκρουσης με διερχόμενο βαν, ενώ μια 22χρονη συνεπιβάτιδά τους υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων.
Συνεχόμενα περιστατικά
Αυτό, ωστόσο, δεν είναι το τελευταίο σοβαρό συμβάν που καταγράφεται στον ΒΟΑΚ το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το ίδιο βράδυ που οι τρεις νέοι έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο, στο ύψος του Γαζίου νεαρός οδηγός δικύκλου έχασε τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στο διαχωριστικό διάζωμα της οδού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 20χρονος εκτινάχθηκε από τη μηχανή και κατέληξε στο οδόστρωμα, τραυματισμένος σοβαρά. Μία ημέρα πριν, την περασμένη Παρασκευή, στο ύψος των Σισών, μοτοσικλέτα συγκρούστηκε με φορτηγό, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η συνεπιβάτιδα του δικύκλου και να τραυματιστεί η οδηγός.
Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»