Bloomberg: Το σχέδιο της Ελλάδας για τη λειψυδρία

Τη συγχώνευση εκατοντάδων μικρών εταιρειών ύδρευσης σχεδιάζει η Ελλάδα, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια επιδεινούμενη ξηρασία.
Η ξηρασία στην Ελλάδα έχει αφήσει τους ταμιευτήρες υδάτων που τροφοδοτούν την Αθήνα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετών, αναφέρει το πρακτορείο.
Περισσότερες από 700 επιχειρήσεις ύδρευσης στην Ελλάδα, που ελέγχονται κυρίως από δήμους, θα συγχωνευθούν σε τρεις για να βελτιωθεί η διαχείριση του σημαντικού αυτού πόρου, δήλωσε στο Bloomberg πηγή με γνώση του σχεδίου. Οι υφιστάμενες εταιρείες για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη -η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ- θα επεκτείνουν την κάλυψή τους, ενώ ένας τρίτος φορέας θα αναλάβει την ευθύνη για την υπόλοιπη χώρα, δήλωσε η πηγή που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς το σχέδιο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει ταμείο χρηματοδότησης φραγμάτων
Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα νέο ταμείο που θα συμβάλει στη χρηματοδότηση φραγμάτων, μονάδων αφαλάτωσης και άλλων επενδύσεων για τη διασφάλιση της ασφάλειας του νερού, δήλωσε η ίδια πηγή, σύμφωνα με την οποία η Αττική και η Κρήτη θα χαρακτηριστούν περιοχές με πρόβλημα, ώστε να επιταχυνθούν τα νέα έργα.
Το Μαξίμου ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σύσκεψης σήμερα Τετάρτη στην οποία θα συζητηθεί το εθνικό σχέδιο για το νερό.
Το πακέτο των μέτρων αυτών έρχεται καθώς η Ελλάδα βιώνει ένα κύμα καύσωνα που ανεβάζει τη θερμοκρασία στην ηπειρωτική χώρα έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα. Τα αποθέματα υδάτων για τους 4,4 εκατ. κατοίκους της πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής της Αττικής μειώνονται επί τρία συναπτά έτη λόγω της ζέστης και του χαμηλού αριθμού βροχοπτώσεων.
Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος του πλανήτη, καθώς τα κράτη που βρέχονται από τη Μεσόγειο συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που απειλούνται περισσότερο από την ξηρασία. Αυτό απειλεί τον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα της Ελλάδας, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών λόγω σφοδρών καταιγίδων, επιβαρύνουν τις γηράσκουσες υποδομές της χώρας.
1.327 πρότζεκτ ύδρευσης στην Ελλάδα
Όπως δήλωσε η πηγή που μίλησε στο Bloomberg, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.327 έργα ύδρευσης στην Ελλάδα, τα οποία απαιτούν επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ. Από το 2019 έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 278 έργα διαχείρισης υδάτων, ύψους 356,4 εκατ. ευρώ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Οι τρεις εταιρείες ύδρευσης θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο, αλλά η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, ώστε να γίνουν αποτελεσματικότερες. Οι διαδικασίες πρόσληψης θα εξορθολογιστούν, ενώ η κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει διευθυντικά στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε η ίδια πηγή.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι το τελικό σχέδιο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί και οι προτάσεις ενδέχεται να τροποποιηθούν.
Δείτε επίσης
- Ολομέλεια Βουλής: Άρση ασυλίας Αυγενάκη για το περιστατικό στο Ελ. Βενιζέλος
- Τα χρυσά κορίτσια του πόλο έφεραν την Ελλάδα στην κορυφή του κόσμου!
- Πρότασηκαι διαβούλευση για νέο σύστημα Πανελλαδικών από το 2029, με εξετάσεις σε Α,Β και Γ Λυκείου
- Λειψυδρία: Αλλάζει το εθνικό μοντέλο διαχείρισης υδάτων – Το σχέδιο που ανακοινώθηκε στο Μαξίμου
- Μάτι: Εκδηλώσεις μνήμης για την 7η επέτειο της πολύνεκρης πυρκαγιάς