Βιάννος: Έστειλαν μήνυμα για συνέχιση του αγώνα μέχρι τη δικαίωση

  14 September, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Βιάννος: Έστειλαν μήνυμα για συνέχιση του αγώνα μέχρι τη δικαίωση

Τη συνέχιση του αγώνα για τη δικαίωση και την καταδίκη της Γερμανίας, μέσα από την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων, επισήμαναν όλοι οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, στο Δήμο Βιάννου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Μανουκάκη – Μεταξάκη με τίτλο: «Γράμματα του Αλέξανδρου Ραπτόπουλου από τη φυλακή. 1942», το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων:

ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιστασιακοί και εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων του νησιού και απλοί πολίτες. Ενώ ξεχωριστής σημασίας ήταν η παρουσία του Δρ. Μάρκο Ντε Πάολις, γενικού στρατιωτικού Εισαγγελέα της Ιταλίας

Ο Δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης στο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε μεταξύ άλλων πως: 

«Η μνήμη των θυμάτων που κείτονται στα ιερά χώματα της Βιάννου παραμένει αιώνια, όπως και η αποστροφή μας απέναντι κάθε μορφή ολοκληρωτισμού.
Σήμερα 76 χρόνια μετά από τις θηριωδίες που οδήγησαν στο θάνατο εκατοντάδες Βιαννίτες και ξεκλήρισαν ολόκληρα χωριά, τονίζουμε απερίφραστα πως ο αγώνας μας για τη δικαίωση συνεχίζεται. 

Η Βιάννος δε ξεχνά τους εθνομάρτυρες που σφαγιάστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής το Σεπτέμβριο του 1943. Δεν ξεχνά τον ανείπωτο πόνο που σκόρπισαν και το πένθος στο οποίο βύθισαν τα χωριά της επαρχίας Βιάννου, διαπαράττοντας ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη». 

Ο Βουλευτής Νίκος Ηγουμενίδης επισήμανε στη διάρκεια της δικής του ομιλίας πως:
«Η θυσία των ανθρώπων της Βιάννου, οδηγεί σε ένα τριπλό συμπέρασμα. Πρώτον, πότε πια πόλεμος. Η Βιάννος έζησε τα δεινά του πολέμου. 
Δεύτερον, η Βιάννος κάηκε γιατί ήταν ένα σημαντικό σημεία μεγάλης στρατηγικής σημασίας. Μια περιοχή που ήλεγχε η Αριστερά.
Τρίτον, στα βήματα των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, πρέπει να είναι και ο αγώνας για την ηθική δικαίωση».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από τη δική του πλευρά είπε ότι η σημερινή επέτειος στέλνει πολλαπλά και διαχρονικά μηνύματα. 

«Μας υπενθυμίζει πως η Βιάννος είναι ένας τόπος μικρός, που αξίζει όμως να υπερηφανεύεται για τον αγώνα των κατοίκων της, για ελευθερία και προκοπή. 
Η Βιάννος δίκαια και άξια μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα ανθρώπινο θυσιαστήριο, ένα θυσιαστήριο που εκφράστηκε μέσα από ένα μαζικό ολοκαύτωμα.
76 χρόνια μετά, γνωρίζουμε καλά πως ένα Ολοκαύτωμα δεν μπαίνει σε εισαγωγικά. 
Γιατί είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρώπινης φύσης. Το έγκλημα αυτό διαπράχθηκε από το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ, ως αντίποινα απέναντι σε ένα λαό που υπερασπίστηκε την ελευθερία του και τη ζωή του. 
Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου αν και είναι ένα ιστορικό γεγονός, δεν αποτελεί όμως αποκλειστικά θέμα του παρελθόντος και της Ιστορίας. 
Αποτελεί μέρος της συλλογικής μνήμης, δεν είναι απλώς κάποιο ιστορικό γεγονός, γιατί πρέπει να μας απασχολεί και να μας προβληματίζει ακόμα και σήμερα.
Αυτή τη συλλογική μνήμη διατηρείται ζωντανή στα χωριά της Βιάννου, γιατί σχετίζεται άμεσα με τη ζωή των ανθρώπων που ζουν ακόμη και με την ιστορία των οικογενειών που πένθησαν και πενθούν ακόμα». 

Σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις, με διοργανωτές τον δήμο Βιάννου, την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος του δήμου και συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Κρήτης, τελούν υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
 
Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του Δημάρχου Βιάννου Μηνά Σταυρακάκη:

«Έχουν περάσει 76 χρόνια από τη θυσία των άδικα εκτελεσθέντων Βιαννιτών, όμως στεκόμαστε με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη τους, διατηρώντας την άσβεστη μέσα μας.

Η μνήμη των θυμάτων που κείτονται στα ιερά χώματα της Βιάννου παραμένει αιώνια, όπως και η αποστροφή μας απέναντι κάθε μορφή ολοκληρωτισμού.

Σήμερα 76 χρόνια μετά από τις θηριωδίες που οδήγησαν στο θάνατο εκατοντάδες Βιαννίτες και ξεκλήρισαν ολόκληρα χωριά, τονίζουμε απερίφραστα πως ο αγώνας μας για τη δικαίωση συνεχίζεται. 

Η Βιάννος δε ξεχνά τους εθνομάρτυρες που σφαγιάστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής το Σεπτέμβριο του 1943. Δεν ξεχνά τον ανείπωτο πόνο που σκόρπισαν και το πένθος στο οποίο βύθισαν τα χωριά της επαρχίας Βιάννου, διαπαράττοντας ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Η σημερινή μέρα ειναι ξεχωριστή γιατί είναι μέρα θλίψης, περισυλλογής και αγώνα. 

Είναι μέρα από την οποια όλοι εμείς πρέπει να πάρουμε δύναμη και να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας, θωρακίζοντας την κοινωνία μας και υπερασπίζοντας την εθνική μας ακεραιότητα. 

Δημιουργώντας συνθήκες ευνοικές για μια πατρίδα στην οποία όλοι και ιδιαίτερα οι νέοι θα μπορέσουν να ζήσουν και να μεγαλουργήσουν. Να κυνηγήσουν το όνειρο μιας καλύτερης ζωής

Αυτό που θέλω να τονίσω τέλος είναι πως έχουμε όλοι ιερό χρέος, όχι μόνο να μην ξεχάσουμε την Ιστορία μας, αλλά να τη μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές, υπερθεματίζοντας την αυταπάρνηση των προγόνων μας, την αντίσταση τους απέναντι στη λυσσαλέα δράση των Ναζί και φυσικά ζητώντας επιτακτικά απονομή Δικαιοσύνης.

Το Ολοκαύτωμα της μαρτυρικής Βιάννου και όλα τα ολοκαυτώματα στην Ελλάδα διακήρυξαν και διακηρύσσουν σε διεθνές επίπεδο την αποφασιστικότητα του Λαού μας για αντίσταση σε κάθε μορφή δουλείας και ολοκληρωτισμού. 

Έχουμε έχουμε ιερό χρέος, όλοι εμείς, και ιδίως οι νέοι μας, να διδαχθούμε από τα διαχρονικά μηνύματα της θυσίας των 461 ανθρώπων που σφαγιάσθηκαν, χωρίς να ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή τη σφαγή.

Θέλω να πιστεύω ότι η δικαίωση της Αντίστασης και της Θυσίας της Βιάννου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας δεν θα αργήσει να έρθει. Η μνήμη των θυμάτων παραμένει αιώνια που δε δείλιασαν, δεν υποχώρησαν και δε φοβήθηκαν να σταθούν απέναντι στους Ναζί. Για αυτό και ζητούμε την έμπρακτη αναγνώριση των οφειλών και των αποζημιώσεων»

Οφείλουμε έναντι της Ιστορίας και των θυμάτων της συγκεκριμένης θηριωδίας να δηλώσουμε ότι εγκλήματα όπως αυτό, δεν μπορεί να μένουν ατιμώρητα, αλλά και ότι η καταβολή αποζημιώσεων θα είναι μια επιπλέον θωράκιση για να μην ξανασυμβούν».

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων: 

Κυριακή 15.9.2019,

Πανδημοτικό Ηρώο Βιάννου, Σελί Αμιρά

9.00 πμ: Δοξολογία - Επιμνημόσυνη δέηση 
10.00 πμ: Επίσημη τελετή μνήμης
Προσκλητήριο νεκρών
Ομιλία από τον Δημήτρη Χρηστάκη, Καθηγητή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Κατάθεση στεφάνων
 

Δευτέρα 16.9.2019,

Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης, Ηράκλειο, 9.00μμ

Πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο: «Τραγουδάμε για τη Βιάννο» Αγώνας για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση!

Τραγουδούν:

Λάκης Χαλκιάς, 
Ερωφίλη,
Ιωάννα Φόρτη,
Νατάσσα Παπαδόπουλου-Τζαβέλα
Παίζουν οι :

Λίνα Ζάχαρη - Πιάνο 
Τεό Λαζάρου – Μπάσο, Καλλιτεχνική Επιμέλεια
Μάνος Σγουρίδης - Τσέλο 
Μιχάλης Μπελιβάνης - Λύρα 
Ναυσικά Καραγιαννάκη - Φλάουτο
Δημήτρης Καρβέλης - Κιθάρα 
Γιώργος Λιακάκης - κιθάρα
Γιάννης Τόλιος - Μπουζούκι 

 

  14 September, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα