Basket League: Συνέντευξη τύπου ενόψει τελικών-Τι είπαν οι πρωταγωνιστές

  04 June, 2024 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Basket League: Συνέντευξη τύπου ενόψει τελικών-Τι είπαν οι πρωταγωνιστές

Ο πρωταθλητής Eυρώπης και ο... τρίτος στη Euroleague Ολυμπιακός παίρνουν θέση στο τζάμπολ των τελικών της Basket League, αρχής γενομένης αύριο, Τετάρτη (5/6, 21:15, ΟΑΚΑ). Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος έκανε το... άτυπο τζάμπολ στη συνέντευξη Τύπου των δύο προπονητών, Εργκίν Αταμάν και Γιώργου Μπαρτζώκα και των δύο αρχηγών των «αιωνίων», Κώστα Σλούκα και Κώστα Παπανικολάου.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου εν όψει των αναμετρήσεων που θα κρίνουν τον πρωταθλητή 2024, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, ο Βαγγέλης Γαλατσόποτλος έκανε έναν μίνι απολογισμό της φετινής σεζόν, στάθηκε ιδιαίτερα στις πολλές και μεγάλες επιτυχίες των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ενώ φρόντισε να δώσει το στίγμα του και για την επόμενη σεζόν, αναφέροντας τους στόχους που έχουν όλοι στη λίγκα.

 Χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος τόνισε στον χαιρετισμό του: «Μια εξαιρετική σεζόν για την Basket League φτάνει στην κορύφωση της. Η αδρεναλίνη, η αγωνία και το ενδιαφέρον... απογειώνεται με την σειρά των τελικών από την οποία θα αναδειχθεί ο Πρωταθλητής Ελλάδας για την αγωνιστική χρονιά 2023-24. Είναι μια εξαιρετική η σεζόν η φετινή και επιβεβαιώνεται από την πορεία των ελληνικών ομάδων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Να συγχαρώ θερμά:

Τον Παναθηναϊκό AKTOR για την κατάκτηση του τίτλου της Euroleague, του 7ου τροπαίου Πρωταθλητή Ευρώπης στην ιστορία της ομάδας και του 10ου στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Τον Ολυμπιακό για την συμμετοχή του για τρίτη σερί σεζόν στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Το Περιστέρι bwin για την πρόκριση του για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου σε φάιναλ φορ ευρωπαϊκής διοργάνωσης, του Basketball Champions League. Τον Προμηθέα για την συμμετοχή στα προημιτελικά του Basketball Champions League. Τον Άρη για την πρόκριση του έως τους 12 του Eurocup στην χρονιά επιστροφής του στην Ευρώπη. Την ΑΕΚ για την συμμετοχή της στους 16 του Basketball Campions League.

Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε τόσες πολλές και σημαντικές επιτυχίες, που, ασφαλώς, αντανακλούν στο σύνολο του ελληνικού μπάσκετ και θεωρούμε ότι είναι αρχή για ακόμη καλύτερες μέρες, για ακόμη περισσότερες αλησμόνητες συγκινήσεις. Και σε αυτές τις επιτυχίες πέραν των αθλητών, των προπονητών, των επιτελείων υποστήριξης, των διοικήσεων και των ιδιοκτητών των ΚΑΕ, που τις σημείωσαν, έχουν συμβάλλει όλοι όσοι συμμετέχουν στο ελληνικό επαγγελματικό μπάσκετ.

Επομένως συγχαρητήρια για την προσπάθεια τους σε όλες τις ομάδες της Stoiximan Basket League, τον Κολοσσό H Hotels που τερμάτισε στο Top 6, τον ΠΑΟΚ mateco, το Μαρούσι, την Καρδίτσα ΙΑΠΩΝΙΚΗ, το Λαύριο, τον Απόλλωνα που ελπίζουμε να επιστρέψει σύντομα και τους Μίλωνα, Πανιώνιο οι οποίοι τερμάτισαν στις πρώτες δύο θέσεις της Elite League.

Το καλύτερο βραβείο για τους αθλητές, προπονητές, τις διοικήσεις, τους ιδιοκτήτες των ΚΑΕ και για όσες και όσους εργάζονται για τις ομάδες και το Πρωτάθλημα είναι ότι είδαμε πολλές φορές την φετινή σεζόν γεμάτα γήπεδα και πως η προσέλευση του κόσμου στις εξέδρες αυξήθηκε.

Φίλες και φίλοι. Ως Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ, όλες μαζί ενωμένες οι ομάδες πετύχαμε τα τελευταία χρόνια:

Να αυξήσουμε τα έσοδα των ομάδων από την επιστροφή στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετά από 20 χρόνια και την συμφωνία με την Πολιτεία για την δημιουργία μιας νέας πηγής εσόδων για τις ΚΑΕ από τα κέρδη των παικτών των τυχερών παιγνίων.

Έχουμε ένα από τα καλύτερα τηλεοπτικά συμβόλαια στην Ευρώπη, ενώ οι ομάδες μας είναι οι μοναδικές στην Γηραιά Ήπειρο που εισπράττουν χρήματα από μια πηγή που ασφαλώς δικαιούνται, τα τυχερά παίγνια.

Πετύχαμε να αυξήσουμε τον υγιή ανταγωνισμό θεσπίζοντας πιο αυστηρά κριτήρια για την συμμετοχή στην Stoiximan Basket League και την διαδικασία προαδειοδότησης των ομάδων, ένα στάδιο πριν την αδειοδότηση από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

 Ακόμη δημιουργήσαμε έναν νέο θεσμό το Super Cup που αποτελεί την καλύτερη δυνατή εκκίνηση για τη σεζόν του επαγγελματικού μπάσκετ με την συμμετοχή των τεσσάρων κορυφαίων ομάδων της Basket League της νέας αγωνιστικής χρονιάς.

 Να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας. Την ΕΡΤ που είναι το τηλεοπτικό «σπίτι» του μπάσκετ. Την Stoiximan Basket League με την οποία συνεργαζόμαστε για τρίτη φορά. Την Υδρόγειο Ασφαλιστική που για πολλά χρονιά αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο μας. Την NBG pay, το νέο μας συμπαίκτη και την Top Trends που μας παρέχει τις επίσημες μπάλες Spalding του Πρωταθλήματος μας και αποτελεί και εκείνη ένα συνεργάτη πολλών ετών.

Είμαστε σίγουροι ότι η σειρά των τελικών ανάμεσα στον Πρωταθλητή Ευρώπης και την 3η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη, θα προσφέρει θέαμα υψηλής ποιότητας, πολλές συγκινήσεις και θα αποτελέσει μια αξέχαστη εμπειρία για όσες και όσους την ζήσουν. Έχουμε διανύσει μια μεγάλη διαδρομή μέσα από μεγάλες δυσκολίες και έχουμε βγει στο... ξέφωτο.

 Θεωρώ ότι όλοι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για το άθλημα μας, για το παιχνίδι του μπάσκετ που σε όλες και όλους μας έχει προσφέρει πολλές όμορφες στιγμές. Εμείς ως ΕΣΑΚΕ από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό και την ποιότητα της Stoiximan Basket League, να δώσουμε κίνητρα για να τονώσουμε το ελληνικό στοιχείο και να κάνουμε πράξη το όραμα μας να γεμίσουν οι εξέδρες των γηπέδων από παιδιά, οικογένειες, πραγματικούς φιλάθλους.

Εύχομαι υγεία και καλή επιτυχία στις δύο ομάδες. Και φυσικά πάντα έχουμε στο μυαλό μας την προσπάθεια της Εθνικής που ακολουθεί. Ευχόμαστε στην «επίσημη αγαπημένη» να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το Προολυμπιακό που θα γίνει στο ΣΕΦ από τις 2 έως τις 7 Ιουλίου. Να πάμε το μπάσκετ λίγο πιο ψηλά, γιατί το μπάσκετ ενώνει. Σας ευχαριστώ».

"Σκληρή μάχη ανάμεσα σε δυο από τους καλύτερους της Ευρώπης"

Tις δικές τους δηλώσεις στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ενόψει των μεγάλων τελικών της Stoiximan Basket League, έκαναν οι αρχηγοί και οι προπονητές του Παναθηναϊκού ΑΚΤΟR και του Ολυμπιακού.

Για τους πρωταθλητές Ευρώπης, ο τεχνικός του «τριφυλλιού», Εργκίν Αταμάν, ξεκίνησε σε καλό κλίμα δίνοντας αρχικά τα συγχαρητήρια στην ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Conference League.

Στη συνέχεια ο Τούρκος προπονητής αναφέρθηκε στις συγκλονιστικές φετινές αναμετρήσεις των δυο «αιωνίων» και ευχήθηκε όλοι να μιλούν για την να μιλούν για το άθλημα.

Τέλος ο Εργκίν Αταμάν, στάθηκε και στη διαχείριση που απαιτείται σε ματς τέτοιων συνθηκών, υπογραμμίζοντας ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στο rotation.


Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Να δώσω συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για την πορεία του στην Ευρώπη και τα συγχαρητήρια σε όλους τους φιλάθλους του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Conference League. Για τα μεταξύ μας παιχνίδια, έχουμε παίξει 7 φορές μεταξύ μας έχουμε χάσει τα 4 αλλά έχουμε κερδίσει τα 3. Κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό. Σίγουρα οι ψηλοί παίζουν ρόλο, οι γκαρντ παίζουν ρόλο ειδικά στο σύστημα το δικό μου. Θα είναι ένας πολύ σκληρός τελικός. Θα είναι ντέρμπι όλα τα παιχνίδια. Ελπίζω όλοι μετά να μιλάνε για το μπάσκετ. Το πιο σημαντικό από όλα είναι το πως θα διαχειριστούν τα παιχνίδια οι παίκτες».

Για το τι μπορεί να αλλάξει η κόπωση: «Φυσικά δεν θα είναι εύκολο να έχουμε τις 2 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης να παίζουν συνεχόμενα παιχνίδια. Είχα την εμπειρία στην Τουρκία. Ως προπονητής πρέπει να το διαχειριστώ σωστά. Ο Μπαρτζώκας έχει μεγαλύτερο rotation, ο Σλούκας έχει παίξει κατά μέσο όρο 34' οπότε θα πρέπει να κάνω προσαρμογές».

"Οφείλουμε να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα"

Δηλώσεις στη συνέντευξη Τύπου πριν την έναρξη των τελικών της φετινής Stoiximan Basket League, έκανε ο αρχηγός του Παναθηναϊκού AKTOR, Κώστας Σλούκας!

Αφού χαρακτήρισε πολύ ποιοτική ομάδα τον Ολυμπιακό, προσθέτοντας ότι είναι ικανός να σπάσει οποιαδήποτε έδρα, ο πολύπειρος γκαρντ των «πράσινων» τόνισε ότι εκείνος και οι συμπαίκτες του πρέπει να αφήσουν πίσω τους την κατάκτηση της Ευρωλίγκας και να προσγειωθούν στην πραγματικότητα, έτσι ώστε να στεφθούν ξανά πρωταθλητές μετά από δύο χρόνια!

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο αρχηγός του Παναθηναϊκού AKTOR:

«Να ευχηθώ υγεία στις δύο ομάδες, γιατί το πρόγραμμα είναι πολύ απαιτητικό. Νομίζω αυτά (σ.σ. αν παίζει ρόλο το πλεονέκτημα έδρας) είναι δημοσιογραφικά. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα πολύ ποιοτική, μπορεί να σπάσει οποιαδήποτε έδρα. Είναι σημαντικό να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, το οποίο για δύο χρόνια παίρνει ο Ολυμπιακός. Εύχομαι να είμαστε τυχεροί και να κατακτήσουμε εμείς τον τίτλο του πρωταθλητή»

Για τον ρόλο που παίζει ο ελληνικός κορμός: «Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ο ελληνικός κορμός. Εδώ έχουμε ένα αβαντάζ έναντι του Ολυμπιακού, που αναγκαστικά πρέπει να επιλέξει 7 από τους 10 ξένους που έχει. Και σίγουρα οι Έλληνες, θα μιλήσω από τη δική μου πλευρά, ξέρουν τι σημαίνει Παναθηναϊκός».

Για το πως θα αντιμετωπίσει η ομάδα του το «άδειασμα» που συνήθως υπάρχει μετά από την κατάκτηση της Ευρωλίγκας: «Υπήρχε πολύ μεγάλη συναισθηματική φόρτιση μετά το Final 4. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που νικήσαμε, αλλά οφείλουμε να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Ο τίτλος του πρωταθλητή είναι από τους πιο σημαντικούς στόχους μας, ίσως και ο πιο σημαντικός. Είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης, αλλά θέλουμε να καθιερωθούμε και στην Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα, οπότε είναι πολύ σημαντικό για εμάς να εμφανιστούμε δυνατοί».

Για τα μεταγραφικά σενάρια κι αν παίζουν ρόλο ενόψει τελικών: «Ήταν ο βασικός λόγος, όταν μίλησα κι εγώ με τον κ. Γιαννακόπουλο, να υπάρχει ελληνικός κορμός. Γιατί έχοντας Έλληνες παίκτες έχεις μια σημαντική βάση. Είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης οπότε κανείς δεν θέλει να φύγει».

Για το τι πρέπει να αποφύγει μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας ο Παναθηναϊκός και το παράδειγμα του 2013 όταν ήταν στον Ολυμπιακό: «Το 2013 η χρονιά δεν τελείωσε με το καλύτερο τρόπο παρόλο που πήραμε το ευρωπαϊκό. Ζούμε το τώρα και δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε το παρελθόν. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Όλοι οι παίκτες γνωρίζουν τι σημαίνει αυτός ο τίτλος και είναι έτοιμοι να δώσουν ότι έχουν και δεν έχουν».

"Συγχαρητήρια σε Παναθηναϊκό και Αταμάν για την Ευρωλίγκα"

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας συνεχάρη τον Παναθηναϊκό AKTOR και τον Εργκίν Αταμάν για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας στη συνέντευξη Τύπου ενόψει των τελικών της Stoiximan Basket League.

Παράλληλα, ο τεχνικός του Ολυμπιακού τόνισε πως ο τραυματισμός του Φαλ αφαιρεί στους «ερυθρόλευκους» την όποια υπεροπλία είχαν στη θέση των ψηλών, ενώ ανέφερε πως η ομάδα του πρέπει να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες του αντιπάλου.

«Συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό και τον Εργκίν για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Έχουμε παίξει 7 φορές φέτος, μπορεί να πάμε σε 10 ή 11 ή 12 παιχνίδια συνολικά. Κρύβονται διαφορετικές ιστορίες πίσω από κάθε παιχνίδι. Το ομαδικό παιχνίδι παίζει πάντα ρόλο.

Η ομάδα πρέπει να χτυπήσει τα αδύνατα σημεία του αντιπάλου. Δεν πιστεύω πως παίζουν μόνο οι ψηλοί, κάποιος πρέπει να πασάρει σε αυτούς, κάποιος πρέπει να τους κατευθύνει. Δυστυχώς χάσαμε τον Φαλ, χάσαμε και την όποια υπεροπλία μπορεί να είχαμε στη συγκεκριμένη θέση και πρέπει να καλύψουμε το κενό.

Οι παίκτες ξέρουν την τακτική του αντιπάλου, ο Εργκίν ξέρει το παιχνίδι μας και εμείς το δικό τους. Πρέπει να έχεις κοντή μνήμη, να είσαι σταθερός πνευματικά. Έχουμε παίξει πάρα πολλά παιχνίδια φέτος. Υπάρχει σωματική και πνευματική κούραση, το κίνητρο είναι μεγάλο για τον τίτλο. Τα παιχνίδια είναι πολύ κοντά, αλλά είναι καλό για την Εθνική ομάδα, αλλά και για μας γιατί δεν μπορούμε να παίζουμε τόσους μήνες μπάσκετ», ήταν τα λόγια του.

Και συνέχισε: «Η μεταγραφολογία παίζει ρόλο στη συνοχή της ομάδας. Πολλά χρόνια το Final Four είναι το μεγάλο παζάρι του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Όλοι έχουμε αρχίσει και σκεφτόμαστε πως θα κάνουμε καλύτερη την ομάδα τη νέα χρονιά. Ίσως και από τα Χριστούγεννα μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία».

«Το πλεονέκτημα έδρας είναι πολύ σημαντικό για αυτόν που έχει στην έδρα του το τελευταίο παιχνίδι»

Σε μια ιπποτική κίνηση προχώρησε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ενόψει των τελικών της Stoiximan Basket League ο Κώστας Παπανικολάου. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού συνεχάρη τον Παναθηναϊκό AKTOR για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό το πλεονέκτημα έδρας στη σειρά των αγώνων.

«Να συγχαρώ τον Παναθηναϊκό για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας, εύχομαι να απολαύσουμε τους τελικούς. Πλέον έτσι όπως έχει γίνει το μπάσκετ το πλεονέκτημα έδρας είναι πολύ σημαντικό για αυτόν που έχει στην έδρα του το τελευταίο παιχνίδι.

Το πλεονέκτημα έδρας είναι σοβαρό αν φτάσουμε στον πέμπτο τελικό. Έχουμε δει ότι σπάνε οι έδρες. Είναι σημαντικό για την ομάδα που θα έχει τους φιλάθλους μαζί της. Και οι δύο ομάδες έχουν αποδείξει πως μπορούν να κερδίσουν στις αντίπαλες έδρες, το επίπεδο είναι πολύ υψηλό».

Για τον κορμό που έχουν οι δύο ομάδες: «Το να έχεις ελληνικό κορμό βοηθάει στα αποδυτήρια, αλλά δεν παίζει αυτό μόνο μπάσκετ. Εμείς έχουμε παιδιά πολλά χρόνια στην ομάδα, ξέρουν την πραγματικότητα και τι σημαίνει το πρωτάθλημα. Δεν παίζει ρόλο αν είναι Έλληνες ή ξένοι. Έχουν πολύ καλή επίγνωση του τι σημαίνει αυτό και τι πρέπει να κάνουν. Θέλουμε πάρα πολύ τον τίτλο. Για μένα το πιο σημαντικό είναι να τελειώσουμε τη χρονιά με χαμόγελο».

 

  04 June, 2024 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα