Βασιλόπιτα κέικ με γλάσο
Υλικά Συνταγής
250 γραμ. βούτυρο
300 γραμ. ζάχαρη
6 αυγά
2 βανίλιες
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι ακέρωτο
1/2 κ.γλ. κανελα
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
50 γραμ. λικέρ αμαρέτο (ή κονιάκ)
20 γραμ. μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)
400 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
220 γραμ. γάλα
100 γραμ. τρούφα σοκολάτας
άχνη για πασπάλισμα{Γλάσο σοκολάτας} 200 γραμ. λευκή κουβερντούρα
10 γραμ. ηλιέλαιο
Εκτέλεση
Βασιλόπιτα κέικ φανταστική
Για την καλύτερη βασιλόπιτα κέικ με πορτοκάλι από την Αργυρώ, για να γίνει αφράτη, φουσκωτή και νόστιμη χρειάζεσαι μόνο 10′. Μέτρησε όλα τα υλικά σου στο πάγκο και ξεκινά να φτιάξεις αυτή την εύκολη και ζουμερή βασιλόπιτα κέικ. Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
Βουτυρώνουμε στρογγυλό ταψάκι ή φόρμα 28 εκατ. και στρώνουμε στη βάση του αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (για εύκολο ξεφορμάρισμα).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC, στις αντιστάσεις, πάνω και κάτω, και τοποθετούμε τη βασιλόπιτα κέικ στην κάτω σχάρα. Εναλλακτικά ψήνουμε στους 160ºC, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 1′.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και σταδιακά προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Όταν έχουμε προσθέσει και τη ζάχαρη, αυξάνουμε τη ταχύτητα σε δυνατή και χτυπάμε να αφρατέψουν για 3-4 λεπτά.
Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά για να τα απορροφά το μίγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, και το λικέρ.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό και προσθέτουμε εναλλάξ στη βασιλόπιτα κέικ με πορτοκάλι το γάλα με το αλεύρι. Ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι.
Δεν χτυπάμε πολύ από την ώρα που θα μπει το αλεύρι, για να γίνει αφράτη, φουσκωτή και ζουμερή η βασιλόπιτα κέικ.
Τέλος, προσθέτουμε την τρούφα (προαιρετικά) και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.
Αδειάζουμε τη βασιλόπιτα κέικ με πορτοκάλι στο έτοιμο ταψί, και μπήγουμε το φλουρί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο της βασιλόπιτας. Αν δεν ψηθεί το κέντρο της βασιλόπιτας δεν τη βγάζουμε από το φούρνο!
Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί για 30′ το λιγότερο και αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα.
Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί, και γαρνίρουμε με το γλάσο λευκής σοκολάτας και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
Σερβίρουμε σε μια πιατέλα και γράφουμε τις ευχές του Νέου Έτους με λίγη μαύρη σοκολάτα.
Πως να φτιάξω το γλάσο λευκής σοκολάτας
Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα.
Την βάζουμε σε ενα μπολ για μπεν μαρί.
Σε κατσαρόλα μικρή που εφαρμόζει το μπολ βάζουμε λίγο νερό για να κάνουμε μπέν μαρί.
Σε μέτρια φωτιά τοποθετούμε το κατσαρολάκι με το μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα.
Τέλος, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το ηλιέλαιο στο μπολ ανακατεύοντας.
Μόλις έχουμε ένα ομογενές μίγμα, περιχύνουμε τη βασιλόπιτα κέικ από την Αργυρώ.
Μυστικά για βασιλόπιτα κέικ
Για να φτιάξεις την καλύτερη και εύκολη βασιλόπιτα κέικ από την Αργυρώ, να σου γίνει αφράτη, φουσκωτή και ζουμερή, δώσε μεγάλη βάση στα μυστικά για το ψήσιμο της βασιλόπιτας. Που ψήνεται σε αέρα ή αντιστάσεις; Μάθε γιατί σου σκάει η βασιλόπιτα. Γιατί κάθεται αφού τη βγάλεις από το φούρνο;
Καταρχήν τα υλικά σου όλα να τα έχεις ζυγισμένο πάνω στον πάγκο σου. Μην τρέχεις τελευταία στιγμή να βρεις ένα υλικό γιατί έτσι ξεχνάς τι μετράς και ίσως και κάποιο υλικό! Από την ώρα που αρχίζεις, χρειάζεσαι μόνο λίγα λεπτά γι’ αυτή την εύκολη βασιλόπιτα κέικ.
Να προθερμάνεις καλά τον φούρνο σου. Όπου και να ψήσεις δεν έχει σημασία. Αρκεί να προσέξεις τις λεπτομέρειες και τα μυστικά στο ψήσιμο της βασιλόπιτας.
Γιατί σκάει η Βασιλόπιτα;
Είναι βασικό, τι μέγεθος είναι το σκεύος που θα ψήσεις τη βασιλόπιτα κέικ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αν τη βάλεις σε μικρό σκεύος, τότε μετά το ψήσιμο θα δεις ότι έσκασε και βαθιές ρωγμές εμφανίστηκαν στην επιφάνεια της καθώς και περίεργο φούσκωμα. Κι αυτό γιατί η μικρή επιφάνεια από το μικρό σκεύος που χρησιμοποίησες ψήθηκε γρήγορα, έκανε κρούστα αλλά η καρδιά της βασιλόπιτας κέικ είναι ακόμα ρευστή και όταν αρχίσει να κάνει σώμα ψάχνει δίοδο. Με την διόγκωση, το υγρό κέικ βγαίνει πάνω και σαν αποτέλεσμα σκάει η βασιλόπιτα.
Ένας άλλος λόγος που σκάει η βασιλόπιτα, είναι ότι την έβαλες σε δυνατή θερμοκρασία ή ο φούρνος είναι πολύ δυνατότερος σε σχέση με την ένδειξη της λυχνίας και ψήνεται γρήγορα απέξω κάνοντας κρούστα στην επιφάνεια.
Μετά όταν η καρδιά της βασιλόπιτας κέικ αρχίσει να στερεοποιείται και να διογκώνεται με το ψήσιμο ψάχνει δίοδο κι έτσι σκάει η Βασιλόπιτα.
Γιατί κάθεται η βασιλόπιτα κέικ;
Η βασιλόπιτα κέικ φουσκώνει ωραία στο φούρνο κι εκεί που νομίζεις ότι είναι έτοιμη, την βγάζεις στον πάγκο. Και παφ, ξεφουσκώνει και κάθεται και κάνει αντιαισθητικό βαθούλωμα στο κέντρο. Αυτό μπορεί να έχει συμβεί γιατί
1) Ανοιγόκλεισες το φούρνο την ώρα που έπαιρνε όγκο.
2) Η βασιλόπιτα κέικ στο κέντρο δεν έχει προλάβει να ψηθεί σωστά γιατί ο φούρνος είναι πολύ δυνατός. Βλέπεις ότι φουσκώνει έχει ροδίσει απέξω λόγω το δυνατού φούρνου, αλλά το κέντρο ακόμα είναι υγρό. Όποτε μόλις το βγάλεις από το φούρνο εκεί που είναι μαλακό και ρευστό το μείγμα, κάθεται.
Γι’ αυτό, το πιο σωστό είναι πριν βγάλεις τη βασιλόπιτα κέικ από τον φούρνο να μπήξεις την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο της. Αν η λάμα βγει καθαρή από ζύμη τότε πέτυχες το τέλειο ψήσιμο και είναι έτοιμη αφράτη, φουσκωτή και ζουμερή η βασιλόπιτα κέικ και έτσι θα παραμείνει και μετά. Αν ή λάμα του μαχαιριού βγει με υγρασία ζύμης (δείγμα ότι είναι ακόμα άψητη στο κέντρο) τότε μετά το ψήσιμο κάθεται η βασιλόπιτα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Γιατί λάσπωσε και έχει κολλώδη υφή;
1) Γιατί δεν πρόσεξες αυτά που γράφει η συνταγή μου και παραχτύπησες το μίγμα, αφού έβαλες το αλεύρι και άρχισε να αναπτύσσεται η γλουτένη με αποτέλεσμα να γίνει το μείγμα ελαστικό και κολλώδες.
2) Γιατί ο φούρνος σου είναι χαμηλός δεν αντιστοιχεί δηλ στην ένδειξη της λυχνίας και «πλαντάζει» η ζύμη, δηλαδή, καθώς ψήνεται σε χαμηλό φούρνο χωρίς να έχει την δύναμη ο φούρνος για να πάρει τον όγκο που πρέπει, κάθεται η ζύμη και μέσα γίνεται κολλώδες σαν ωμό ζυμάρι ψωμιού.
Πως διατηρείται η βασιλόπιτα κέικ;
Αφού τη φτιάξεις και κρυώσει για 30΄, την αναποδογυρίζεις πάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως και να τραβήξει την υγρασία της. Τότε, με μεμβράνη κουζίνας την τυλίγεις πολύ καλά και την συντηρείς για 1-2 μέρες στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου, για 3 -4 ημέρες στο ψυγείο και για 3 μήνες στην κατάψυξη.