Back to School: 26 γρήγορες και εύκολες συνταγές πριν χτυπήσει το κουδούνι
Ποια μαμά δεν σπαζοκεφαλιάζει καθημερινά για το κολατσιό που θα δώσει στο παιδί της στο σχολείο; Να είναι νόστιμο, να είναι υγιεινό, να το χορτάσει και να μην το φέρει πίσω γεμάτο. Ή έστω μισογεμάτο. Και ποιο παιδί του κόσμου δεν λαχταρά ν’ ανοίξει το ταπεράκι με την έκπληξη της μαμάς -πόσο μάλλον της ελληνίδας μάνας- και να δει τι τού ‘φτιαξε πάλι η μανούλα με τα χεράκια της; Α, και όλα κι όλα, της το ΄χει πει ξεκάθαρα ουκ ολίγες φορές. «Όχι κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια». Τη θέλει την εκπληξούλα του καθημερινά, γι’ αυτό αδημονεί να ανοίξει το πολυπόθητο μπολάκι.
Μαζέψαμε νόστιμες προτάσεις, λοιπόν, με σνακ για τα πρωινά διαλείμματα, αλλά και για τις ώρες που όλοι χρειαζόμαστε λίγη ενέργεια για να συνεχίσουμε δυναμικά. Χορταστικά σάντουιτς με τυρί και αλλαντικά, ευφάνταστα σαλατογεύματα, που συνδυάζουν λαχανικά με ζυμαρικά ή με όσπρια. Ακόμα και μαγειρευτά φαγητά, ιδανικά για να μπουν σε μπολ, προσεκτικά επιμελημένα από τους σεφ του «Γαστρονόμου», ώστε να τρώγονται σε θερμοκρασία δωματίου, να αντέχουν στις μεταφορές, να μην έχουν έντονες μυρωδιές και να ακολουθούν τους κανόνες του τρώγειν εκτός σπιτιού.
Τι να προσέχουμε όταν παίρνουμε μπολάκι στο σχολείο (ή στο γραφείο)
1. Αποφεύγουμε υλικά με έντονη μυρωδιά, όσο νόστιμα κι αν είναι, όπως σκόρδο, λάχανο, ωμό κρεμμύδι, έντονα μπαχαρικά, «βαριά» τυριά κ.ά. Για τον λόγο αυτόν οι σεφ του «Γαστρονόμου» έχουν ελαχιστοποιήσει, ακόμα και εξαλείψει τα παραπάνω από τις συνταγές τους και με μαγειρικές τεχνικές έχουν διατηρήσει όλη τη νοστιμιά.
2. Σούπες και φαγητά με πολλές σάλτσες καλό είναι να τα αποφεύγουμε, γιατί είναι δύσκολα στη μεταφορά και συνήθως τρώγονται ζεστά. Αν παρ’ όλα αυτά έχουμε τη δυνατότητα να τα ζεστάνουμε εκτός σπιτιού, καλό είναι να τα βάλουμε σε αεροστεγές μπολ που κλείνει ερμητικά και να φροντίσουμε και για δεύτερη κάλυψη, όπως σακούλα.
3. Αξιοποιούμε το φαγητό της προηγούμενης ημέρας, όπως ψητό κοτόπουλο, ψητά λαχανικά, βρασμένα ρεβύθια, ρύζι κ.ά., και τα βάζουμε σε σάντουιτς και σε πλούσιες σαλάτες.
4. Φαγητά της ώρας όπως ψητές μπριζόλες και ψάρια στη σχάρα δεν συνιστώνται, καθώς στεγνώνουν, ξεραίνονται και δεν διατηρούν τη νοστιμιά τους.
5. Έτσι κι αλλιώς, αποφεύγουμε κρεατικά και ψάρια με κόκαλα. Μας δυσκολεύουν, μας καθυστερούν, δεν είναι εύκολο να τα καταναλώσουμε στο γραφείο.
6. Προτιμάμε τα μικρόσχημα ζυμαρικά, όπως πένες, κοφτό, ριγκατόνι κ.ά. (εκτός από το κριθαράκι), γιατί δεν κολλάνε όπως τα σπαγκέτι και οι χυλοπίτες μετά από ώρα μέσα στο μπολ.
7. Τα γιαχνί και τα λαδερά, χωρίς έντονες μυρωδιές, είναι μια εξαιρετική λύση, μια που εξ ορισμού είναι καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου ή και κρύα.
8. Φροντίζουμε να κάνουμε ισορροπημένους συνδυασμούς τις ημέρες που γνωρίζουμε ότι θα λείψουμε περισσότερες ώρες από το σπίτι και να έχουμε μαζί μας, π.χ., ένα φρούτο, μια μπάρα, ένα σαλατογεύμα και όχι 4 γλυκά σνακ μαζεμένα ή 3 σάντουιτς μαζί.
9. Αν υπάρχει η δυνατότητα χώρου, όπως μια αίθουσα τραπεζαρίας, καφέ κ.ά., καλό είναι να τρώμε εκεί και όχι στο γραφείο μας, δουλεύοντας παράλληλα!
10. Τελευταία συμβουλή, αλλά όχι λιγότερο σημαντική: επιλέγουμε σκεύη και δοχεία φαγητού φιλικά προς το περιβάλλον και αποφεύγουμε καλαμάκια και πλαστικά μιας χρήσης. Πλέον στο εμπόριο βρίσκουμε πολλές επιλογές.
Δείτε εδώ 26 συνταγές για το σχολείο (και το γραφείο)
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Πίτες και τάρτες χριστουγεννιάτικες: 38 αλμυρές συνταγές που θα ζηλέψουν οι καλεσμένοι σας
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων