Συμβουλές ιδιαίτερα σε άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από τον καύσωνα έδωσε ο Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» με τη Φαίη Μαυραγάνη στην τηλεόραση του Open.
Ποιοι κινδυνεύουν από τον καύσωνα, τι να προσέξουν – Ο Τζανάκης εξηγεί
«Ο καύσωνας παρότι μοιάζει κάτι το οποίο στην ουσία μας ταλαιπωρεί θα πρέπει να πούμε ότι ως ιατρική συνθήκη είναι επικίνδυνη. Είναι ένας παράγοντας θανάτου θα έλεγα. Θανατηφόρος. Επομένως, δεν πρέπει να τον εκλαμβάνουμε τουλάχιστον ορισμένοι άνθρωποι ως παράγοντα ταλαιπωρίας αλλά ως παράγοντα που δυνητικά θα βάλει σε κίνδυνο τη ζωή μας», είπε αρχικά ο κ. Τζανάκης.
«Ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες των ανθρώπων που κινδυνεύουν; Είναι όλοι οι χρόνιοι πάσχοντες, ειδικά με αναπνευστικά προβλήματα, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πνευμονική ίνωση και επίσης οι βαριά καρδιαγγειακοί άρρωστοι, κυρίως οι άρρωστοι που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρική ανεπάρκεια μαζί, ιδίως άρρωστοι που παίρνουν διουρητικά. Είναι μία μεγάλη κατηγορία ανθρώπων που είναι πάρα πολύ επικίνδυνη. Κρατήστε το αυτό. Πρέπει να το προσέξουμε. Είναι οι άνθρωποι που έχουν ψυχικά νοσήματα και παίρνουν αντι-ψυχωσική αγωγή. Αυτούς πρέπει να τους φροντίσουμε ιδιαιτέρως. Οι φροντιστές αυτών των ανθρώπων ή οι συμπαραστάτες τους πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί αυτό το διάστημα. Το πρόβλημα σε αυτούς (τους ασθενείς) είναι ότι η αγωγή τους σε συνδυασμό με τον καύσωνα είναι μια δύσκολη περίπτωση. Μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και θάνατο. Οι άνθρωποι αυτοί (που φροντίζουν άτομα με ψυχικά νοσήματα) θα πρέπει να ενυδατώνουν τους αρρώστους ιδιώς αν δεν είναι σε θέση να ζητήσουν νερό, να είναι σε δροσερό μέρος, όλοι οι άνθρωποι που ανέφερα πριν δεν πρέπει να κάνουν σωματική δραστηριότητα ιδιαίτερη, δεν πρέπει να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους αλλά σε ένα μέρος όπου η θερμοκρασία κατά βάση θα είναι κάτω από 26 βαθμούς Κελσίου», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.
Δείτε επίσης
- Θερίζουν οι ιώσεις, νοσούν «έως και 1-1,2 εκατ. Έλληνες»
- Έρευνα: Υψηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για τα ενήλικα παιδιά διαζευγμένων γονέων
- «Το νέο σύστημα λειτουργεί, είναι θέμα εξοικείωσης»απαντά η ΗΔΙΚΑ για «αρρυθμίες» στη συνταγογράφηση
- Είναι κρυολόγημα, γρίπη, COVID-19 ή RSV;
- Επικίνδυνη έξαρση της γρίπης: Τα υπέρ και τα κατά του εμβολιασμού τώρα