Καθώς προετοιμαζόμαστε για τις γιορτές των Χριστουγέννων, πολλοί σχεδιάζουν ήδη τα πιάτα που θα απαρτίζουν το γιορτινό μενού.
Τα τυριά είναι από τα πιο κλασικά τρόφιμα που προσθέτουμε σε διάφορα πιάτα, από ορεκτικά, πλατό τυριών και σαλάτες, μέχρι κυρίως πιάτα με κρέας, ζυμαρικά κ.ά.
Μερικά τυριά είναι καλύτερα και πιο υγιεινά από άλλα και η επιλογή των σωστών δημιουργεί ένα νόστιμο γεύμα, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνετε πρωτεΐνες, βιταμίνες και καλά βακτήρια.
Πολλοί διαιτολόγοι επισημαίνουν ότι το τυρί, όπως οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο, δεν πρέπει να είναι εκτός ορίων. «Τείνουμε να θεωρούμε το φαγητό είτε ως καλό είτε ως κακό για εμάς» είπε στην The Post η Λίζα Γιανγκ, διαιτολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συγγραφέας του βιβλίου «Finally Full, Finally Slim».
Η Γιανγκ σημειώνει πως το τυρί «παρέχει πρωτεΐνη και ασβέστιο, επομένως έχει σίγουρα μια θέση στη διατροφή μας», διευκρινίζοντας ότι τα παλαιωμένα τυριά βοηθούν στην πέψη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
Όσοι καταναλώνουν τυρί και γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν την πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη ή υπέρταση. Μια μελέτη του 2020 -στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 145.000 άτομα, σε 21 χώρες- συμπέρανε πως η ημερήσια κατανάλωση δύο μερίδων γαλακτοκομικών οποιουδήποτε είδους μειώνει τον κίνδυνο που ενέχει κάθε πάθηση κατά 11% έως 24%.
Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι η κατανάλωση τυριού μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη και μακροβιότερη ζωή.
Τα πέντε πιο υγιεινά τυριά που μπορείτε να προσθέσετε στο μενού σας:
Cottage
Το τυρί cottage είναι ένα ήπιο, φρέσκο, μαλακό τυρί που γνώρισε πρόσφατα αναγέννηση, καθώς εμφανίστηκε στο TikTok και υιοθετήθηκε με ενθουσιασμό από τη Gen Z ως βασικό γαλακτοκομικό προϊόν.
Είναι ένα εύκολο υποκατάστατο της ρικότα, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για ένα ελαφρύ πιάτο με ζυμαρικά ή ένα cheesecake με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
Οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής το λατρεύουν επειδή είναι χαμηλό σε λιπαρά και υψηλό σε πρωτεΐνη - συνδυασμός που διατηρεί τη μυϊκή μάζα, σας κρατά χορτάτους όλη την ημέρα και δίνει ώθηση στον μεταβολισμό. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες χωνεύοντας πρωτεΐνες παρά λίπος και υδατάνθρακες.
Τυρί cottage σε ψωμί
Η πρωτεΐνη καζεΐνη, συγκεκριμένα, έχει αμινοξέα που βοηθούν στην όρεξη, στην ενέργεια, στη διάθεση, στον καλύτερο ύπνο και στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Επιπλέον, η διαδικασία πήξης δημιουργεί βακτήρια που είναι καλά για το έντερό σας. Δεν είναι περίεργο που ονομάστηκε ως «το πιο υγιεινό τυρί».
Επιλέξτε με πλήρη ή με χαμηλά λιπαρά αντί για χωρίς λιπαρά. Η κλινική διαιτολόγος Julia Zumpano είπε στην Cleveland Clinic: «Το τυρί cottage χωρίς λιπαρά μπορεί να ακούγεται καλή ιδέα, αλλά περιέχει λιγότερη πρωτεΐνη και δεν θα είναι τόσο χορταστικό».
Τσένταρ
Το τυρί τσένταρ, ιδιαίτερα το παλαιωμένο, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, κάτι που σημαίνει ότι είναι συνήθως πιο εύκολο στην πέψη από άλλα τυριά. Είναι ιδανικό για γιορτινά πάρτι και πιατέλες που έχουν στόχο να ευχαριστήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ουρανίσκους.
Το τσένταρ είναι πλούσιο σε ασβέστιο, Β12, σελήνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, πρωτεΐνη και αμινοξέα όπως η λευκίνη, που έχει αποδειχθεί ότι προάγει την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών.
Τοστ με τυρί τσένταρ
Ενσωματώστε παλαιωμένο τσένταρ στο πιάτο σας με μπρόκολο ή χρησιμοποιήστε μια φέτα για να προσθέσετε στο σάντουιτς ή στο τοστ σας.
Παρμεζάνα
Η παρμεζάνα, ή επίσημα Parmigiano Reggiano, είναι ένα σκληρό ιταλικό τυρί με αιχμηρή, αλμυρή γεύση.
Σκεφτείτε να το τρίψετε σε ψητά λαχανικά, όπως λαχανάκια Βρυξελλών ή πατάτες, ή να το χρησιμοποιήσετε σε μια απλή σαλάτα. Αυτό το τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και μέταλλα όπως ασβέστιο, σελήνιο και Β12.
Σύμφωνα με το Health.com, μια μερίδα παρμεζάνας καλύπτει το 25% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας ασβεστίου, του μετάλλου που «παρέχει δομή στα οστά και στα δόντια και είναι απαραίτητο για κρίσιμες διαδικασίες όπως η λειτουργία των νεύρων και των μυών και η έκκριση ορμονών».
Κομμάτια παρμεζάνας με μέλι και ρόδι
Η παρμεζάνα έχει ακόμη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη από το παλαιωμένο τσένταρ, και οι περισσότεροι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να την απολαύσουν.
Παρά τα σαφή οφέλη της για την υγεία, η παρμεζάνα είναι υψηλότερη σε νάτριο από άλλα τυριά και όσοι παρακολουθούν την πρόσληψη αλατιού θα πρέπει να τεμαχίζουν, να τρίβουν και να καταναλώνουν με μέτρο.
Κατσικίσιο τυρί
Όπως υποδηλώνει το όνομά του, παρασκευάζεται από γάλα κατσίκας. Γνωστό και ως chèvre, το κατσικίσιο τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και δεν περιέχει υδατάνθρακες, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για όσους ακολουθούν δίαιτα keto.
Ενώ το κατσικίσιο τυρί είναι χαμηλότερο σε ασβέστιο από το αγελαδινό, είναι πλούσιο σε χαλκό και ριβοφλαβίνη, συμβάλλοντας στην παραγωγή ενέργειας, στη μεταβολική λειτουργία και στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών.
Κατσικίσιο τυρί
Οι ολιγοσακχαρίτες στο κατσικίσιο γάλα παρέχουν ευεργετικά βακτήρια στο έντερο, προστατεύοντας το σώμα από ασθένειες και φλεγμονές.
Έχει, επίσης, ελαφρώς λιγότερη λακτόζη από το αγελαδινό, και τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη αναφέρουν συχνά ότι είναι πιο εύκολο να αφομοιωθεί.
Το κατσικίσιο τυρί αποτελεί εξαιρετικό ορεκτικό και συνοδευτικό στα πιάτα με κράνμπερι. Το κατσικίσιο τυρί μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ένα νόστιμο επιδόρπιο.
Φέτα
Η φέτα παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα και, ενώ είναι υψηλότερη σε νάτριο από άλλα τυριά, είναι χαμηλότερη σε θερμίδες.
Σύμφωνα με το Medical News Today, μια μερίδα φέτας παρέχει τη μισή ημερήσια συνιστώμενη δόση φωσφόρου, ένα βασικό μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και των δοντιών.
Φέτα με λάδι, ρίγανη και ελιές
Δοκιμάστε το viral feta pasta ή ανακατέψτε τη φέτα με βότανα για να δημιουργήσετε ένα νόστιμο ντιπ ή συνδυάστε το με ψητό σκόρδο και προσθέστε το σε πουρέ πατάτας.
Δείτε επίσης
- 4 tips για να μην πάρετε κι άλλα κιλά στις γιορτές
- Τα Χριστούγεννα μας κάνουν καλό: 10 λόγοι για τους οποίους αξίζει να το… γιορτάσουμε
- Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και κίνδυνοι: Τι πρέπει να προσέξετε στην κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ -
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»