Τις 11 ειδικότητες εργαζομένων που λείπουν από την αγορά εργασίας και που παρουσιάζουν προοπτικές πλήρους απασχόλησης καθώς το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες παρουσιάζει έρευνα του ΣΕΒ.
Ο Σύνδεσμος επισημαίνει μεταξύ άλλων πως η ζήτηση για τεχνικά επαγγέλματα είναι σημαντική, αλλά παραδοσιακά, η συντριπτική πλειονότητα των νέων (και των οικογενειών τους) στοχεύει σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στην ανώτατη εκπαίδευση. Η νοοτροπία αυτή, έχει ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξεύρεση εργαζομένων τεχνικών κατευθύνσεων και όσοι υπάρχουν, γίνονται ανάρπαστοι, με τους μισθούς να είναι υψηλότεροι από 14% έως και 30% σε σχέση με το μέσο όρο.
Αναλυτικά, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ, δυσεύρετοι είναι σήμερα οι εργαζόμενοι στις εξής 11 ειδικότητες:
1.Μηχανικός Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων
2. Μηχανικός Ανάπτυξης Λογισμικού
3.Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων
4. Τεχνικός Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων
5. Τεχνικός Αυτοματισμών
6. Στέλεχος Διαχείρισης Ασφάλειας & Ποιότητας Τροφίμων
7 Εργοδηγός κλάδου εξόρυξης
8. Στέλεχος προώθησης εξαγωγών
9. Στέλεχος εφοδιαστικής αλυσίδας
10. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων
11. Χειριστής μηχανημάτων έργου
Σύμφωνα με το ΣΕΒ, σε αυτά τα επαγγέλματα απασχολούνται περισσότεροι από 240.000 εργαζόμενοι. Οι 80.000 περίπου από αυτούς απασχολούνται στη μεταποίηση και σε άλλους δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενώ το σύνολο το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων απασχολείται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
Η δήλωση του κ. Φέσσα
«Στο παρόν και μέλλον της εργασίας, κεντρικό ρόλο έχει η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των εργαζομένων, ενόψει των νέων προκλήσεων, σε έναν κόσμο που εξελίσσεται και αλλάζει ταχύτατα». Αυτή τη σύγχρονη ατζέντα, που αποτελεί και τη νέα μεγάλη μεταρρυθμιστική πρόκληση για όλους, θέτει σε προτεραιότητα ο ΣΕΒ, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Θεόδωρος Φέσσας, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα (Τετάρτη, 18/9/2019), στα γραφεία του Συνδέσμου. Ο κ. Φέσσας αναφέρθηκε ειδικότερα στην πρωτοβουλία του ΣΕΒ για τις Νέες δεξιότητες και τα Επαγγέλματα με Μέλλον, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η σύγχρονη παιδεία είναι καταλύτης ανάπτυξης».
Ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι ο ΣΕΒ έχει επανειλημμένα καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις για την ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη φορολογία, και άλλα, ως κρίσιμες προϋποθέσεις για το άλμα προς τα εμπρός. Όμως, η αναβάθμιση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και η κάλυψη του χάσματος γνώσης και δεξιοτήτων είναι ο πλέον κρίσιμος συντελεστής ανάπτυξης και ευημερίας στο κατώφλι της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Ο κ. Φέσσας τόνισε το διαρθρωτικό πρόβλημα των αστοχιών της τεχνικής, τεχνολογικής και επαγγελματικής μας εκπαίδευσης και κατάρτισης, που σηματοδοτεί την αποτυχία του εκπαιδευτικού μας συστήματος να ευθυγραμμιστεί με τις σημερινές παραγωγικές προκλήσεις. Αποτέλεσμα είναι οι επιχειρήσεις να μην βρίσκουν τις δεξιότητες που αναζητούν και πολλοί συμπολίτες μας να μην βρίσκουν δουλειά. Είναι ενδεικτικό ότι το 35% των επιχειρήσεων του δείγματος στην έρευνα του ΣΕΒ αδυνατεί να βρει εργαζόμενους και στελέχη με τις κατάλληλες δεξιότητες, τη στιγμή που η ανεργία στη χώρα μας, παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη.
Δείτε επίσης
- Μήνας πληρωμών ο Ιανουάριος 2025: Όλες οι ημερομηνίες για τις νέες καταβολές
- e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πληρώνονται έως αύριο
- Εφορία: Τα SOS για να γλιτώστε έξτρα φόρους πληρώνοντας ηλεκτρονικά – Τι πρέπει να γνωρίζετε
- Aκτοπλοϊκά εισιτήρια: Έρχονται νέες αυξήσεις στις τιμές
- ΓΣΕΕ: Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν την αργία των Χριστουγέννων