
Νέα επιβάρυνση στα καύσιμα μέσα από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών II (ΣΕΔΕ II) έρχεται, όπως έκανε γνωστό ο Γιάννης Αληγιζάκης, πρόεδρος και CEO της ελίν και πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος.
Ο Γιάννης Αληγιζάκης μιλώντας στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της ελίν δεν έκρυψε τους προβληματισμούς τους για τα καύσιμα και τον κλάδο εμπορίας και λιανικής το 2025.
Η επιβάρυνση για τους ρύπους στα καύσιμα
Αναφέρθηκε στην απόφασή της Ε.Ε. για το ΣΕΔΕ II (Συστήματα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών). Η απόφαση «αφορά την επίτευξη των στόχων μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα και επιβαρύνει από την 1η Ιανουαρίου του 2027, το κόστος όλων των ορυκτών καυσίμων που αφορούν οδικές μεταφορές, θέρμανση και μικρές – μεσαίες βιομηχανίες, με ένα ποσό περίπου 45 ευρώ ανά κυβικό, το οποίο αποτελεί την σημερινή εκτίμηση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Αληγιζάκης.
Πρόσθεσε, δε, πως από τη μία πλευρά η Ε.Ε. δείχνει να αποφασίζει σωστά καθώς έτσι περιορίζεται η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων ωστόσο από την άλλη μεριά «αυτό σημαίνει ότι τα καύσιμα στην Ελλάδα που είναι ήδη επιβαρυμένα με τους υψηλότερους φόρους στην Ε.Ε. και δασμούς που αποτελούν το 60% της αξίας, θα επιβαρυνθούν με ένα ακόμα υψηλό ποσό που θα επιβαρύνει τον έλληνα καταναλωτή, αλλά θα μειώσει και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».
Ο κ. Αληγιζάκης σημείωσε ότι η επιβάρυνση στην τιμή του ντίζελ κίνησης θα είναι 120 ευρώ ανά κυβικό από την 1η Ιανουαρίου του 2027, ήτοι 0,12 ευρώ/λίτρο.
Και εξέφρασε τον προβληματισμό του: «Διότι πρέπει να προβληματισθούμε, εάν με μια αύξηση 120 ευρώ στο DK από 1-1-2027, θα επηρεασθούν και πόσο οι ελληνικές εξαγωγές και εάν και με ποιο τρόπο ο Έλληνας καταναλωτής που θα επιβαρυνθεί συνολικά, με βάσει τις σημερινές του αγορές, κατά 800 εκατομμύρια ετησίως, θα μπορεί να ανταπεξέλθει;»
Στα 50 εκατ. ευρώ η επιβάρυνση για τις εταιρείες εμπορίας
Ο επικεφαλής της ελίν και του ΣΕΕΠΕ τόνισε και το κόστος που θα επωμιστεί ο κλάδος από τα πρόστιμα για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου: «Σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι με βάση τους στόχους που έχει αναλάβει η ελληνική Πολιτεία μέσω του ΕΣΕΚ για την μείωση του αερίου του θερμοκηπίου, με μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, οι εταιρείες εμπορίας θα κληθούν να πληρώνουν πρόστιμο συνολικού ύψους για τον κλάδο της τάξης των 50 εκατομμυρίων ετησίως, διότι είναι ανέφικτο να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα μειώσουν την κατανάλωση μιας αγοράς που ούτως η αλλιώς, θα μειώνεται στα επόμενα χρόνια».
«Άδικη η Πολιτεία»
Ο Γιάννης Αληγιζάκης, απευθυνόμενος στους μετόχους, χαρακτήρισε «άδικη» την Πολιτεία απέναντι στον κλάδο των εταιρειών εμπορίας.
«Μας αντιμετωπίζουν ως ‘’μεσάζοντες’’ και ‘’χονδρεμπόρους’’, ενώ μας χρεώνουν και κερδοσκοπία», είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ αναφερόμενος στο πλαφόν αλλά και την παραβατικότητα στα καύσιμα: «Χρειάστηκε πάνω από 20 χρόνια, για να ψηφισθεί ένας νόμος που πραγματικά ακουμπά στο πραγματικό πρόβλημα της ελληνικής αγοράς καυσίμων και το αντιμετωπίζει με ποινές, που εφόσον επιβληθούν, στο σύνολό του θα περιορίσει μια μεγάλη στρέβλωση, η οποία σήμερα δεν επιτρέπει σε καμία ‘’υγιή’’ εταιρεία να επενδύσει, να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει ευημερία για το κοινωνικό σύνολο και για την ίδια», είπε και άφησε αιχμές για τη μη συνεργασία υπουργείων με τον κλάδο: «Και σήμερα, τις όποιες ‘’παιδικές ασθένειες’’ που πάντα υπάρχουν σε έναν νόμο, κάποια Υπουργεία αρνούνται και να τις επισημάνουμε και να τις βελτιώσουμε μαζί. Διότι ‘’ασθένειες’’ εξακολουθούν να υπάρχουν στο νόμο περί παραβατικότητας. Αλλά δεν είναι μόνο η άρνηση συνεργασίας στις όποιες υπάρχει. Είναι μια Πολιτεία άδικη και είναι απέναντι στον Κλάδο. Απέναντι και όχι μαζί, όπως λογικά θα έπρεπε», καυτηρίασε ο Γιάννης Αληγιζάκης.
Δείτε επίσης
- ΟΟΣΑ:Τι λέει ο Οργανισμός για τις αγροτικές επιδοτήσεις, το ρεύμα και την παραγωγικότητα στην Ελλάδα
- Φορολογικές δηλώσεις: Προθεσμία έως 15 Ιουλίου για τροποποιητικές δηλώσεις
- Αγορά εργασίας: Αυτές είναι οι τρεις δεξιότητες που κάνουν τη διαφορά
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυξήσεις στα τιμολόγια φέρνει ο Ιούλιος
- Πόσα ξοδεύουν οι ξένοι τουρίστες για διακοπές στην Ελλάδα -Πρώτοι οι Γερμανοί