Κατά 50 ευρώ θα αυξηθεί συνολικά ο κατώτατος μισθός εντός του 2022, σύμφωνα με το πλάνο που προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο, πρέπει να σημειωθεί, ότι εντάσσεται και στα εκλογικά της σχέδια.
Η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού έχει «κλειδώσει» αφού μετά από τις νύξεις του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη και τις διαρροές κυβερνητικών στελεχών, επισημοποιήθηκε η πρόθεση, από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση υποχρεώνεται σε μια δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, μετά τις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όταν από τον Σεπτέμβριο λόγω της ακρίβειας, ζήτησε την αύξηση των κατώτατων αποδοχών στα 800 ευρώ, από 650 ευρώ που είναι σήμερα, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας στα νοικοκυριά.
Προηγήθηκε, λίγο νωρίτερα, τον Ιούλιο, η απόφαση του υπουργείου Εργασίας και μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, για αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 2%, από την 1η Ιανουαρίου του 2022.
Το ποσοστό, φυσικά, είναι εξαιρετικά χαμηλό και οδηγεί σε αύξηση των μηνιαίων αποδοχών μόλις κατά 13 ευρώ τον μήνα, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Επίσης, τα 13 ευρώ τον μήνα δεν καλύπτουν τίποτα από το επιπλέον κόστος που επωμίζονται οι καταναλωτές, από το κύμα ακρίβειας, που σαρώνει την αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η δρομολόγηση μιας επιπλέον αύξησης των κατώτατων αποδοχών, εντός του 2022, η οποία όμως θα εφαρμοστεί εντός του επόμενου έτους και σε χρόνο που θα εξυπηρετεί τον εκλογικό σχεδιασμό της Ν.Δ.
Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο για πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Μάιο, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου, με επίσπευση της διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αν αλλάξουν τα εκλογικά σχέδια η αναπροσαρμογή θα γίνει από την 1η Ιουλίου 2022.
Η εξίσωση του κατώτατου μισθού
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και τα κυβερνητικά σχέδια, το 2022 αναμένονται δύο αναπροσαρμογές του κατώτατου μισθού.
Από την 1η Ιανουαρίου 2022 αυξάνεται κατά 2% ή κατά 13 ευρώ και από 650 ευρώ, που είναι σήμερα, διαμορφώνεται σε 663 ευρώ.
Από την 1η Μαΐου ή την 1η Ιουλίου θα αυξηθεί επιπλέον κατά 5,6% ή κατά 37 ευρώ, ώστε να φτάσει στο ποσό των 700 ευρώ. Συνολικά δηλαδή θα αυξηθεί κατά 50 ευρώ το 2022.
Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός ήταν μέχρι το 2012 στα 751 ευρώ, ενώ από το 2013, στο πλαίσιο του β’ Μνημονίου περικόπηκε στα 568,08 ευρώ όπου και παρέμενε παγωμένος, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2019, όταν και αυξήθηκε στα 650 ευρώ.
Παράλληλα, τον Φεβρουάριο του 2019, καταργήθηκε και ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους εργαζόμενους ηλικίας έως 25 ετών, που είχε επιβληθεί στα χρόνια των μνημονίων και ήταν στα 511 ευρώ μικτά.
Δείτε επίσης
- ΟΠΕΚΑ-Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων
- Καταβάλλονται έκτακτα και τακτικά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ
- Καλάθι του Άη Βασίλη: Πώς μπορείτε να δείτε τα προϊόντα που περιλαμβάνει με ένα «κλικ»
- «Χριστουγεννιάτικο» επίδομα ύψους 200 ευρώ από τον e-ΕΦΚΑ: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ
- ΕΝΦΙΑ: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν 20% μικρότερο φόρο ακινήτων -Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
Σχετικά άρθρα
- Κατώτατος μισθός: Πληθωρισμός και παραγωγικότητα θα καθορίζουν το ύψος
- Αύξηση κατά 46% στον κατώτατο μισθό έως το 2027
- Σε ισχύ από σήμερα ο νέος κατώτατος μισθός
- Κατώτατος μισθός: Τι σημαίνει η αύξηση στα 830 ευρώ – Τα “καθαρά”, οι τριετίες και τα επιδόματα
- Κατώτατος μισθός: Αύριο η ανακοίνωση για την νέα αύξηση του