Αυγενάκης- Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα»

  01 February, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Αυγενάκης- Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα»

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα ως κυβέρνηση για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, είμαστε μαζί και όχι απέναντι με τους κινητοποιούμενους Έλληνες που αγωνιούν για το αύριο του κλάδου», επισήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, υπογραμμίζοντας, «ακούμε με προσοχή τα αιτήματα που καταθέτουν για τα πραγματικά τους προβλήματα, είναι δίκαια και θα τους στηρίξουμε».

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και θα συνεχίσει να το κάνει με την ίδια ένταση αν όχι μεγαλύτερη, αφού στόχος είναι «να κάνουμε το αγροτικό επάγγελμα πιο ελκυστικό στους νέους και να ασχολούνται με αυτό όχι από ανάγκη ή λόγω κληρονομικότητας, αλλά από επιλογή και επειδή θέλουν να γίνουν επαγγελματίες στον κλάδο», τόνισε ο ίδιος στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη, που δόθηκε με αφορμή την έναρξη της 30ης επετειακής Agrotica (1-4/2) στη ΔΕΘ. Πρόσθεσε δε, ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσανατολισμένη προς την επίτευξη του προαναφερόμενου στόχου, παρά τις προκλήσεις, γεωπολιτικές, οικονομικές, κλιματικές και κοινωνικές.

Σημείωσε τις συμμαχίες που δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση και τόνισε ότι με πρωτοβουλία ελληνική, με τη σύμφωνη γνώμη εννέα χωρών του ευρωπαϊκού νότου που αποτελούν την EUMED-9, τις Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Μάλτας, Κροατίας, Σλοβενίας, Κύπρου, και Ελλάδας, έχουμε πρόταση για:αξιοποίηση 2% της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κρίσεων, όπως αυτή που προκάλεσε την πλημμύρα Daniel, αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού που διαθέτει η ΕΕ, δημιουργία νέου ταμείου για την κάλυψη απώλειας παραγωγής εξαιτίας έντονων φαινομένων της κλιματικής κρίσης, απλούστευση των διαδικασιών για την αύξηση της απορροφητικότητας ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά ακόμα και απλούστευση της λειτουργίας της ΚΑΠ 2023-2027 και αντιμετώπιση κεντρικά πλέον του περονόσπορου και της ακαρπίας, καθώς και των ψαριών εισβολέων. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα», υπογράμμισε.

Σε 1.480.972 στρέμ. και 127.232 οι ωφελούμενοι από την απόφαση ΕΕ για αγρανάπαυση

Αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αγρανάπαυση, ο ΥΠΑΑΤ επισήμανε ότι για τρίτη χρονιά οι παραγωγοί μπορούν να καλλιεργήσουν σε εκτάσεις που εκ του κανονισμού της ΚΑΠ έπρεπε να μείνουν ακαλλιέργητες.

Για να γίνει αντιληπτή η σημασία της απόφασης για την Ελλάδα και τους παραγωγούς, ο ίδιος σημείωσε ότι θα ωφεληθούν 127.232 αγρότες που θα έχουν στη διάθεσή τους για καλλιέργεια 1.480.972 στρέμματα.

Με βάση την πρόταση της ΕΕ που υποβλήθηκε από τη Γαλλία με τη απόλυτη στήριξη της Ελλάδας, «οι αγρότες μπορούν να καλλιεργήσουν σε εκτάσεις που έπρεπε να παραμείνουν σε αγρανάπαυση με αποτέλεσμα να τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν διπλό κέρδος, αφού θα μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα που θα καλλιεργήσουν στις συγκεκριμένες εκτάσεις, χωρίς να εξαιρεθούν της προβλεπόμενης ενίσχυσης. Επιπρόσθετα απαλλάσσονται από οποιονδήποτε έλεγχο - πρόστιμο», τόνισε.

Ως 10/2 ανοίγει η πρόσκληση για Θεσσαλούς Μέτρο 5.2

Αρχές της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για το μέτρο, με βάση 45 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η πρόσκληση και μέχρι τις 10/2 θα έχει ανοίξει η εφαρμογή του.

«Θα παρέχεται η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Θεσσαλίας δωρεάν εκπόνησης των επενδυτικών σχεδίων και το ποσοστό της επιδότησης των επιλέξιμων δαπανών θα είναι 100%. Στην πράξη πρόκειται για ένα γενναίο μέτρο μέσα από το οποίο θα υπάρξει δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου κι επίσης, πλήρης- 100%- κάλυψη των δαπανών για επισκευή η ανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων», επισήμανε ο κ. Αυγενάκης.

Γεωργικό Αποθεματικό ύψους 15.765.558 Euro

Ξεκίνησαν χθες (31/1) από το γεωργικό αποθεματικό, οι πληρωμές των παραγωγών οι οποίοι δεν είχαν υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΛΓΑ και αυτές αφορούν το σύνολο των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα που έχουν πληγεί στη χώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δικαιούχοι είναι οι αγρότες που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή χοίρων, πουλερικών, κουνελιών, στην καλλιέργεια ανθών και καλλωπιστικών, ακακιών, κάνναβης, παυλόνιας, κηπευτικών υπό κάλυψη, φυτωρίων ελάτης και λοιπών δασικών δέντρων, φυτωρίων καρποφόρων δέντρων και θάμνων, γκαζόν, κράνων, θερμοκηπίων και μανιταριών, οι οποίοι επλήγησαν από πυρκαγιές την περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου 2023 και από πλημμύρες κατά τον Σεπτέμβριο 2023.

Η αποζημίωση χορηγήθηκε σύμφωνα με τις δηλωθείσες ζημίες των γεωργών ανά στρέμμα για τις καλλιέργειες φυτικής παραγωγής, ανά ζώο για τη ζωική παραγωγή και ανά κυψέλη για τους παραγωγούς μελιού.

Κατά τον ίδιο, «οι δικαιούχοι της φυτικής παραγωγής ανέρχεται σε 227 και το ποσό την αποζημίωση τους ανέρχεται σε 4.193.007Euro, της ζωικής παραγωγής ανέρχονται σε 56 και το ποσό της αποζημίωση τους ανέρχεται σε 6.679.836Euro και οι μελισσοκόμοι, ήτοι 3.038 λαμβάνουν 4.892.715Euro», όπως διευκρίνισε.

Έρχονται νέες αποζημιώσεις

Για την αποζημίωση Αλιέων Παγασητικού (de minimis - 1.489.000), ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι στο προς κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ και αναμένεται να ψηφιστεί εντός Φεβρουαρίου έχει συμπεριληφθεί διάταξη για το ακατάσχετο των αποζημιώσεων (προϋπόθεση για τις πληρωμές).

Όπως εξήγησε, η διεύθυνση Αλιείας έχει ήδη ξεκινήσει να ελέγχει τις 480 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τις 12 Ιανουαρίου και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν αποζημιωθεί η δικαιούχοι.

Για την προστασία και βελτίωση κατάστασης υδροφόρου ορίζοντα Παρακάλιων περιοχών με παύση καλλιεργητικής δραστηριότητας, τόνισε ότι σήμερα υποβάλλεται στην Κοινότητα το τελικό διαμορφωμένο Τεχνικό Δελτίο του Μέτρου 10.01.11 που, σύμφωνα με τις υποδείξεις του, αφορά σε Αρόσιμες , Δενδρώδεις και Κηπευτικές Καλλιέργειες, Προϋπολογισμού 40.394.378,80Euro. Αφορά τα περίπου 180.000 - παραγωγικών μέχρι πρότινος- στρεμμάτων που βρίσκονται κάτω από το νερό

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι σε όσες περιπτώσεις απαιτήθηκε ή απαιτείται συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας ή συνεργασία με τον νέο Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέταμ «αυτή είναι άψογη, όπως διευκρίνισε και τόνισε ότι αυτό γεγονός συμβάλλει στην από κοινού προσπάθεια για ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

'Αλλωστε, «η συνεργασία αυτή αποτυπώνεται και στην υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης, τα οποία θυμίζω ότι αυξήθηκαν κατά 20 εκατ. ευρώ, με την ένταξη των επιλαχόντων, φθάνοντας στα 37 εκατ. ευρώ».

Για την μείωση των νιτρικών στη γεωργία, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι «προδημοσιεύσαμε νέα πρόσκληση ύψους 100 εκ. Euro για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες, ενώ για το μέτρο το οποίο βρίσκεται σε ισχύ και λήγει τον Φεβρουάριο του 2024, παρατείνουμε τη διάρκειά του για ένα έτος, με επί πλέον προϋπολογισμό 50 εκ. Euro». Δηλαδή, όπως τόνισε «το σύνολο των προγραμμάτων απονιτροποίησης για τις πληγείσες περιοχές ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ».

Αγροτικά επιμελητήρια

Στο νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή, προβλέπεται η σύσταση αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια της χώρας, που θα τονώσει την αγροτική επιχειρηματικότητα και θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στους αγρότες σε θέματα που τους απασχολούν.

«Ανοίγει οργανωμένα πλέον σε όλη τη χώρα η πόρτα της επιχειρηματικότητας για τους συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, μεμονωμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα. Παράλληλα χτίζουμε ένα σύγχρονο, πλούσιο σε πληροφορίες και στοιχεία Μητρώο Επαγγελματιών γεωργών, Κτηνοτρόφων, Μελισσοκόμων και Αλιέων», επισήμανε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

 

  01 February, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα