Attica Bank - Παγκρήτια: Παράταση μίας εβδομάδας από ΤτΕ για την αποστολή της οριστικής συμφωνίας

https://www.capital.gr/  08 July, 2024 ΑΡΘΡΑ
Attica Bank - Παγκρήτια: Παράταση μίας εβδομάδας από ΤτΕ για την αποστολή της οριστικής συμφωνίας

Της Αγγελικής Βελεσιώτη 

Παράταση έως την ερχόμενη Παρασκευή αιτήθηκε και έλαβε από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) η διοίκηση της Attica Bank, προκειμένου να προσκομίσει το τελικό κείμενο της συμφωνίας των μετόχων για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου, το ουσιαστικό μέρος της οποίας, όπως έγραψε το Capital.gr, έχει ήδη "κλείσει". 

Όπως τονίζει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο, από 27.06.2024 επιστολή της ΤτΕ, ζητήθηκε από την Attica Bank ενημέρωση για τον τρόπο διασφάλισης της συμμόρφωσης της νέας τραπεζικής οντότητας που θα προκύψει μετά τη σκοπούμενη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας με τους ελάχιστους εν ισχύι υποχρεωτικούς εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες ζημίες σε περίπτωση υπαγωγής των χαρτοφυλακίων στο πρόγραμμα "ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ", καθώς και η άμεση προσκόμιση σχεδίου συμφωνίας των βασικών μετόχων των πιστωτικών ιδρυμάτων επί της αρχής και επί του τρόπου εξεύρεσης των απαραίτητων κεφαλαίων. "Βάσει έγγραφης ενημέρωσης που έλαβε η Τράπεζα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το "ΤΧΣ"), και από τη Thrivest Holding Ltd, οι δύο μέτοχοι επιβεβαίωσαν ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία επί κοινώς αποδεκτού κειμένου που περιλαμβάνει τους βασικούς όρους της σκοπούμενης συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα και την κεφαλαιακή ενίσχυση του νέου τραπεζικού σχήματος. Για την τελική υπογραφή της συμφωνίας θα πρέπει να τηρηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες των μετόχων βάσει και του νόμου του ΤΧΣ.

Η Τράπεζα θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό όταν θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ των μετόχων και της γνωστοποιηθούν οι επιμέρους όροι αυτής, όπως και για οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη. Εν αναμονή των ανωτέρω, η Attica Bank αιτήθηκε και έλαβε από την Τράπεζα της Ελλάδος ("ΤτΕ") παράταση απάντησης μέχρι την 12.07.2024", τονίζεται χαρακτηριστικά. 

Νωρίτερα το capital.gr ανέφερε:

"Σάρκα και οστά" αρχίζει να παίρνει το εγχείρημα της δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πόλου, με το πρώτο βήμα, δηλαδή, τη συμφωνία μεταξύ των δύο βασικών μετόχων –του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Thrivest, συμφερόντων Εξάρχου – Μπάκου – Καϋμενάκη- να έχει ήδη γίνει, "ξεκλειδώνοντας" έτσι, τα επόμενα ορόσημα. 

Το πρώτο αφορά στην έγκριση της συμφωνίας από πλευράς του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου. Οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν αυτό να συνέρχεται εντός του σαββατοκύριακου, όπως, ωστόσο, τονίζουν στο Capital.gr πηγές με γνώση, τα νομικά τμήματα των δύο πλευρών χρειάστηκαν περαιτέρω χρόνο προκειμένου να συνθέσουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας και να αποσταλεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και άρα, η νέα συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί –εκτός απροόπτου– το πρωί της Δευτέρας. 

"Επιδίωξη όλων των εμπλεκομένων είναι οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν πριν από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αν και δεν είναι δεσμευτικό", σχολιάζουν χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη του ΤΧΣ θα πρέπει να δώσουν και επισήμως το "πράσινο φως", τόσο για το ποσοστό και το ποσό συμμετοχής στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όσο και για το πού θα κατευθυνθούν τα επίμαχα κεφάλαια, τι προβλέπει, δηλαδή, το business plan. 

Υπενθυμίζεται πως σήμερα το Ταμείο κατέχει το 72,5% ή 36.279.370 μετοχές της Attica Bank, o e-ΕΦΚΑ το 7,6% ή 3.781.986 μετοχές, η Παγκρήτια Τράπεζα (που τελεί υπό τον έλεγχο της Thrivest) το 5% ή 2.506.921 μετοχές και η Thrivest το 4,4% ή 2.211.989 μετοχές. 

Τα δεδομένα αυτά, πάντως, είναι ήδη σε γνώση του επόπτη, το… τελεσίγραφο του οποίου για την έως τις 5 Ιουλίου υποβολή της συμφωνίας των μετόχων ήταν και αυτό που επίσπευσε τις σχετικές διεργασίες μεταξύ των δύο πλευρών. 

Με την οριστική υπογραφή της συμφωνίας θα ακολουθήσει η γνωστοποίηση και της έκθεσης αξιολόγησης της DBRS, προκειμένου οι διοικήσεις των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας να υποβάλλουν –η καθεμία ξεχωριστά– αίτημα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ένταξη των "κόκκινων" δανείων τους στον "Ηρακλή ΙΙΙ". Όπως είχε γράψει το Capital.gr, το προβληματικό χαρτοφυλάκιο της Attica Bank διαμορφώνεται σήμερα στα 2,231 δισ. ευρώ, με τον σχετικό δείκτη να προσεγγίζει το 61,5%, ενώ της Παγκρήτιας Τράπεζας "αγγίζει" το 1,371 δισ. ευρώ, με τον δείκτη NPE να κυμαίνεται στο 55,32%. 

Δεδομένου ότι στόχος είναι η νέα τράπεζα που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση να διαθέτει μονοψήφιο ποσοστό "κόκκινων" δανείων, είναι προφανές πως τα αιτήματά τους θα καλύψουν σημαντικό ποσό από τις εγγυήσεις, ύψους 2 δισ. ευρώ, που προβλέπονται στον νέο "Ηρακλή". Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση γνωστοποίησε την πρόθεσή της να ζητήσει από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την αύξηση του επίμαχου ποσού κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθούν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. 

Κατόπιν αυτού, θα δρομολογηθεί η νομική συγχώνευση των δύο τραπεζών, έτσι ώστε να ακολουθήσει το φθινόπωρο η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη νέα οντότητα. Τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν είναι συνάρτηση των ζημιών που θα προκύψουν από την αξιοποίηση του "Ηρακλή ΙΙΙ", με το συνολικό "κοστούμι" να έχει εκτιμηθεί από την DBRS σε περίπου 600 εκατ. ευρώ. 

Οι "προβολείς" στη γενική συνέλευση της Attica Bank 

Στη γενική συνέλευση της Attica Bank, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 16 Ιουλίου, ρίχνει τους "προβολείς" της η αγορά, εκτιμώντας πως οι τοποθετήσεις τόσο του προέδρου της τράπεζας, κ. Ιωάννη Ζωγραφάκη, όσο κυρίως της διευθύνουσας συμβούλου, κυρίας Ελένης Βρεττού, θα ρίξουν "φως" στις βασικές πτυχές της συμφωνίας των μετόχων. 

Μεταξύ των θεμάτων που υπάρχουν στην ατζέντα, πάντως, ξεχωρίζει αυτό της απένταξης από τον Νόμο Χαρδούβελη, μέσω του οποίου οι τράπεζες μετέτρεψαν μέρος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σε οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits –DTCs) έναντι του Δημοσίου. 

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της πρόσκλησης, "η γενική συνέλευση της τράπεζας στις 06-07-2023 ενέκρινε την παροχή ειδικής εξουσίας προς το διοικητικό συμβούλιο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη λήξη της ένταξης της τράπεζας στο ειδικό πλαίσιο. Το διοικητικό συμβούλιο, στη συνεδρίασή του στις 08-11-2023 και λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν εξαντληθεί τα ποσά του DTC, για τα οποία είχε σχηματιστεί σχετική απαίτηση έναντι του Δημοσίου, έχουν εκλείψει οι λόγοι υπαγωγής στο ειδικό πλαίσιο και δεν δημιουργείται καμία αρνητική επιρροή από την απένταξη στα βιβλία και μεγέθη της τράπεζας, αποφάσισε την υποβολή προς την εποπτική αρχή αίτησης προς έγκριση της λήξης της ένταξης της τράπεζας στις διατάξεις του Νόμου. Στις 19-01-2024, η τράπεζα κατέθεσε στην Τράπεζα της Ελλάδος την αίτηση απένταξης και έλαβε σχετική έγκριση στις 08-02-2024".

 

https://www.capital.gr/  08 July, 2024 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα