Αρνάκι στον φούρνο με πατάτες, το κλασικό

gastronomos.gr  27 October, 2024 ΑΡΘΡΑ
Αρνάκι στον φούρνο με πατάτες, το κλασικό


20' προετοιμασία
2 ώρες και 40' ψήσιμο
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4-6

 1.500 γρ. αρνάκι από σπάλα ή μπούτι, σε μεγάλα κομμάτια
 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε μεγάλα κυδωνάτα κομμάτια
 χυμός από 2 λεμόνια
 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
 από 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι + δεντρολίβανο + θρούμπι + ρίγανη
 100 ml ελαιόλαδο
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για το αρνάκι στον φούρνο με πατάτες, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε στο ταψί τις πατάτες, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, τα σκόρδα, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας. Τις απλώνουμε ομοιόμορφα και σκορπίζουμε πάνω τους τα κλωνάρια των μυρωδικών.
Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του αρνιού, τα τακτοποιούμε πάνω στις πατάτες και περιχύνουμε με 300 ml νερό.
Βρέχουμε και στύβουμε καλά ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας και με αυτό σκεπάζουμε το φαγητό, στριμώχνοντας τις άκρες του χαρτιού μέσα από τα τοιχώματα του σκεύους.
Έπειτα σκεπάζουμε τo σκεύος σφιχτά με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε. Ψήνουμε για 2 1⁄2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να ξεκολλά εύκολα το ψαχνό από το κόκαλο.
Ξεφουρνίζουμε και ξεσκεπάζουμε το ταψί. Ψήνουμε για άλλα 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία το φαγητό.
Το σερβίρουμε σε ζεσταμένα πιάτα, ώστε να μην κρυώσει απότομα το λίπος του αρνιού και της σάλτσας και στερεοποιηθεί.

 

gastronomos.gr  27 October, 2024 ΑΡΘΡΑ