Αρνάκι με πατάτες και σκόρδο
Υλικά
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κιλό αρνάκι (λαιμός ή πόδι), κομμένο σε κύβους
2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
2 καρότα, κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, θρυμματισμένες
25 γρ. αλεύρι
500 ml ζωμό αρνιού ή ζωμό μοσχαρίσιο
1 κουτ. σούπας μαρμελάδα από κόκκινο φραγκοστάφυλο
2 κλαδάκια δεντρολίβανο
1 κιλό πατάτες μεσαίου μεγέθους, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φέτες πάχους 2-3 χιλιοστών
75 γρ. ανάλατο βούτυρο
1 λεμόνι, το ξύσμα
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι που μπορούμε να το βάζουμε στον φούρνο ή σε ένα σκεύος που να πηγαίνει και σε εστία φωτιάς και στον φούρνο. Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του αρνιού και τα ψήνουμε για 5΄ και μετά τα βγάζουμε από το τηγάνι. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα, τηγανίζουμε για 5΄.
Ανακατεύουμε το σκόρδο και το αλεύρι, προσθέτουμε ξανά το αρνί με τα υγρά του. Περιχύνουμε τον ζωμό αρνιού, ανακατεύουμε τη μαρμελάδα φραγκοστάφυλο και το δεντρολίβανο. Αφήνουμε να σιγοβράσει και να φουσκώσει για 5΄. Ανακατεύουμε το βούτυρο με το σκόρδο σε ένα μικρό επεξεργαστή τροφίμων. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και τοποθετούμε τις φέτες πατάτας από πάνω προς τα κάτω σε μια σπείρα, κατευθυνόμενοι προς τη μέση. Βάζουμε πάνω από το μισό βούτυρο και το μεταφέρουμε στον φούρνο, σκεπάζουμε με καπάκι ή τυλιγμένο σφιχτά με αλουμινόχαρτο, για 1 ώρα, να μαλακώσουν οι πατάτες.
Βάζουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα, βουτυρώνουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 30’ χωρίς καπάκι.
Δείτε επίσης
- YΠΑΑΤ: Παράταση των μέτρων για την ευλογιά των προβάτων
- Κρεατόπιτες: 18 πλούσιες και χορταστικές πίτες, καθημερινές και γιορτινές
- “H κρητική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης με “μπροστάρη” τον τουρισμό”
- Προειδοποίηση Μαρουσάκη: «Αναμένονται πλημμύρες στην Κρήτη»
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ολοκληρώνονται οι πληρωμές για αγρπεριβαλλοντικά καιβιολογική γεωργία