Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος αναφορικά με το θέμα των θερινών εκπτώσεων αναφέρει πως:
«Κατά τη διάρκεια τόσο των εκπτώσεων όσο και του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή 17 Ιουλίου οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα εκθέσουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων τους σε εξαιρετικά ελκυστικές και συμφέρουσες τιμές».
Επίσης σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης σημειώνει ότι: «Από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου ξεκινά ένα μεγάλο διάστημα ανακούφισης απέναντι στην ακρίβεια και υπέρ των βεβαρημένων οικογενειακών προϋπολογισμών, που θα διαρκέσει 50 ημέρες, έως τις 31 Αυγούστου και ενδείκνυται για “έξυπνες” αγορές».
Όπως αναφέρει ο κ. Κορκίδης, σχετικά με τον στόχο και τον ρόλο των φετινών θερινών εκπτώσεων, ως «κυματοθραύστη» του ετήσιου πληθωρισμού:
«Οι φετινές θερινές εκπτώσεις έρχονται σε μία περίοδο που, λόγω ακραίας ακρίβειας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις τις χρειάζονται περισσότερο από ποτέ για να ξεπεράσουν το “πληθωριστικό σοκ”.
Η διατήρηση των τιμών ρεύματος, τροφίμων και καυσίμων σε υψηλά επίπεδα έχουν αναγκάσει τη μέση ελληνική οικογένεια να περιορίσει τις αγορές της και να αλλάξει δραστικά καταναλωτικές συνήθειες. Ευελπιστούμε, λοιπόν, οι εκπτωτικές τιμές να προσεγγίσουν και να προσελκύσουν τους καταναλωτές, ώστε να λειτουργήσουν συνδυαστικά, υπέρ εισοδημάτων και τζίρου. Ο διπλός στόχος του λιανικού εμπορίου για το φετινό καλοκαίρι θα επιτευχθεί, αφενός, εάν ο τζίρος του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου κινηθεί πάνω από τον πήχη των 6 δις ευρώ και, αφετέρου, εάν η περίοδος των εκπτώσεων καταφέρει να περιορίσει τον “εθνικό πληθωρισμό” τουλάχιστον κατά 1%.
Βρισκόμαστε σε μια ιδιάζουσα περίοδο, που ο πανευρωπαϊκός πληθωρισμός στο 8,6% συνεχίζει να ενισχύεται, απομυζώντας την ικμάδα των επιχειρήσεων, αλλά και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Ωστόσο, σε μία κατάσταση που, σύμφωνα με την Eurostat, ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή καταγράφεται τον Ιούνιο στην Ελλάδα στο 12%, οι εκπτώσεις παρουσιάζονται ως ευκαιρία για φθηνότερες αγορές. Έτσι λοιπόν από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου ξεκινά ένα μεγάλο διάστημα ανακούφισης απέναντι στην ακρίβεια και υπέρ των βεβαρημένων οικογενειακών προϋπολογισμών, που θα διαρκέσει 50 ημέρες, έως τις 31 Αυγούστου και ενδείκνυται για “έξυπνες” αγορές.
Τα εμπορικά καταστήματα και όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου της Αττικής αναμένεται να προσφέρουν μεγάλη ποικιλία καταναλωτικών αγαθών σε χαμηλές τιμές και, όπως πάντα, με την καλύτερη εξυπηρέτηση και σεβασμό στους πελάτες τους. Ο εμπορικός κόσμος της Αττικής διατηρεί την αισιοδοξία του και έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για μεγαλύτερη κατανάλωση από πέρυσι στις αυξημένες τουριστικές ροές, κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, όπου και οι τουρίστες θα μπουν στο άθροισμα του τζίρου με την “εισαγόμενη κατανάλωση”. Το επιθυμητό είναι όλοι οι καταναλωτές να “εκμεταλλευτούν” τις συμφέρουσες τιμές για τις αγορές τους και οι επιχειρήσεις λιανικής να ρευστοποιήσουν το εποχικό εμπόρευμά τους.
Πιστεύω πως οι φετινές εκπτώσεις θα λειτουργήσουν ως “κυματοθραύστης” στα κύματα ανατιμήσεων σε ενέργεια, μεταφορές και στέγαση, που απειλούν να “πνίξουν” τους καταναλωτές. Μακάρι, στη διαχείριση της ακρίβειας, οι εκπτώσεις να είναι το αντίδοτο στην έξαρση του πληθωρισμού και, σε συνδυασμό με τις μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, να δούμε ένα θερμό εμπορικό καλοκαίρι στην αγορά, με καλές πωλήσεις και καλές αγορές».
Τι να προσέξουν οι καταναλωτές
Οι καταναλωτές κατά την περίοδο των εκπτώσεων θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής σημεία:
Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στα καταστήματα θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αναγγελίες ότι πραγματοποιούνται εκπτώσεις.
Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμένη) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.
Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «30% έκπτωση»).
Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σεζόν ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν συνήθως είδη παρωχημένης εποχής.
καταστήματα εστίασης-λιανεμπόριο-ψυχαγωγία
Στην περίπτωση προσφορών, θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι γίνονται προσφορές. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.
Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.
Ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής σας όταν αγοράζετε προϊόντα με δόσεις.
Μην διστάζετε να ενημερώνεστε επακριβώς για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2251/94 πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά.
Ενημερωθείτε από τους εμπόρους για το αν πραγματοποιούνται αλλαγές στα είδη που πωλούν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα που φέρουν ελάττωμα και αγοράστηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων, εκτός εάν το προϊόν είναι σε προσφορά λόγω συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερωθεί για αυτό ο καταναλωτής σχετικά, πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.
Ζητάτε απόδειξη, γιατί μόνο έτσι αποδεικνύεται η αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος.
Ζητάτε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος και τους όρους της εγγύησής του στην ελληνική γλώσσα.
Δείτε επίσης
- Airbnb: Αυτά είναι τα ψιλά «γράμματα » που πρέπει να γνωρίζετε για το νέο νομοσχέδιο – Τι αλλάζει
- Οι πληρωμές της εβδομάδας
- Σήμερα ολοκληρώνεται το μπαράζ πληρωμών από τον e- ΕΦΚΑ και την ΔΥΠΑ-Ποιους αφορά
- ΕΝΦΙΑ: Με ποια διαδικασία θα δοθεί η έκπτωση – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
- Σούπερ μάρκετ: Σε ποια προϊόντα οι τιμές είναι μειωμένες και σε ποια αυξημένες
Σχετικά άρθρα
- Θερινές εκπτώσεις: Τελευταία μέρα σήμερα
- Εκπτώσεις: Μέχρι πότε έχουν ευκαιρία οι καταναλωτές να κάνουν φθηνές αγορές
- Καλοκαιρινές εκπτώσεις 2024: Στις 31 Αυγούστου πέφτει η αυλαία – Οι ημέρες προσφορών που ακολουθούν
- Eκπτώσεις: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή-Πώς θα λειτουργήσουν
- Θερινές εκπτώσεις 2024: Αναλυτικός οδηγός για τις αγορές σας