Την εκτίμηση ότι η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού θα χορηγηθεί στον γενικό πληθυσμό εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
«Ήδη ξεκίνησε στο εξωτερικό η τέταρτη δόση. Υπάρχει η Επιτροπή Εμβολιασμών που συστήνει σε συγκεκριμένες ομάδες τέταρτη δόση, γιατί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία είναι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα. Οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 70%-75%, αλλά υπάρχουν και εμβολιασμένοι με δύο και τρεις δόσεις με πολλά υποκείμενα νοσήματα», επισήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Για τον υπόλοιπο πληθυσμό, συνέστησε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα πρέπει εγκαίρως να αποφασίσει τι θα γίνει πριν τον Σεπτέμβριο, πριν ξεκινήσουν τα σχολεία και αυξηθεί η κίνηση.
«Εκτιμώ ότι αρχές Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η χορήγηση της τέταρτης δόσης για όλους», τόνισε.
Εν τω μεταξύ ήδη από την Πέμπτη 7 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό με την 4η δόση ή 2η αναμνηστική δόση με το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, για τους πολίτες άνω των 80 ετών, μετά την σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμό με την 4η δόση στους άνω των 60 ετών.
Το άνοιγμα της πλατφόρμας θα γίνεται σταδιακά, ανά ηλικιακές ομάδες ανά δεκαετία. Έτσι μετά τους άνω των 80 ετών θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 70-79 και ακολούθως για την ηλικιακή ομάδα 60-69.
Οι δικαιούχοι της 2ης αναμνηστικής δόσης είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 60 ετών.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο Pfizer και Moderna , σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την 1η αναμνηστική δόση (3η δόση).
Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της 1ης αναμνηστικής δόσης, δεν προτείνεται 2η αναμνηστική δόση.
Υπενθυμίζεται ότι από 20 Ιανουαρίου εμβολιάζονται με την 4η δόση του εμβολίου κατά της covid-19 οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων. Η 2η αναμνηστική δόση για την ομάδα αυτή χορηγείται 3 μήνες μετά την 1η αναμνηστική. Στην παραπάνω ομάδα περιλαμβάνονται και παιδιά και έφηβοι 12 έως 17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου.
Όπως εξήγησε σε έκτακτη ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές. Οι ομάδες αυτές των ατόμων μπορεί να εμφανίζουν εξαρχής χαμηλότερη ανοσολογική απάντηση μετά τον εμβολιασμό, η οποία φαίνεται ότι εξασθενεί και συντομότερα.
Δείτε επίσης
- «Το νέο σύστημα λειτουργεί, είναι θέμα εξοικείωσης»απαντά η ΗΔΙΚΑ για «αρρυθμίες» στη συνταγογράφηση
- Είναι κρυολόγημα, γρίπη, COVID-19 ή RSV;
- Επικίνδυνη έξαρση της γρίπης: Τα υπέρ και τα κατά του εμβολιασμού τώρα
- ΕΟΔΥ: Σε έξαρση η γρίπη – 24 σοβαρά κρούσματα, τρεις θάνατοι σε μία εβδομάδα
- Έντερο: Πώς “καταπολεμά” τις λοιμώξεις;
Σχετικά άρθρα
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Συμπτώσεις ή πραγματικές παρενέργειες; – Πόσο ασφαλή ήταν τελικά τα εμβόλια κατά του κορονοϊού
- Ιλαρά: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα
- Κορoνοϊός - ΠΟΥ: Τουλάχιστον 1,4 εκατ. ζωές σώθηκαν στην Ευρώπη χάρη στα εμβόλια
- Ποιες είναι οι ορθές στρατηγικές για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης Covid-19 και γρίπης